Főoldal > DIÉTA > Ez a 8 legjobb étel a beleknek

Ez a 8 legjobb étel a beleknek

bélbelekdiétaemésztésétkezésfogyásimmunrendszertáplálkozás
0

Írta:

A bél olyan, mint az erdő, tele van csupa változatos élettel, mely segíti az egész rendszert a kivirágzásban. A probléma az, hogy az ételek nem olyan egyszerűek, mint voltak. A modern konyha, a modern orvostudomány, például az antibiotikumok is nyomokat hagynak a természetes emésztőrendszer talaján.

Tény, hogy ha túl sok gyógyszert szedsz vagy túl sok cukrot eszel, elnyomod a bél-hadsereget, ezért fontos, hogy visszaállítsd a bél természetes egyensúlyát, elkerülve ezzel a hasmenést és betegségeket. A probiotikumban gazdag ételek segíthetik a visszaállítást, és a külsődet is szépíti. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy ezek az ételek harcolnak a bőrproblémákkal is.

Íme 8 olyan étel, amely a legjobb a bélrendszerednek.

1. Kefir

Előnye: Olyan, mint egy ivójoghurt, a kefir, ez az erjesztett tejtermék bővelkedik olioszacharidokban, összetett szénhidrátokban és jótékony baktériumokban. A benne található apró mikroorganizmusok feltöltik az immunrendszert.

Tipp: Tartsd a kefirt hidegen! Az élő kultúrák ugyanis érzékenyek a hőre. Mielőtt megvennéd, ellenőrizd, hogy nem magas-e a cukortartalma! A túl sok cukor ugyanis károsítja a bélflórát.

2. Görög joghurt

Előnye: Akárcsak a kefir, a görög joghurt is egy tejalapú probiotikus készítmény. 6 dekagrammnyi 15-20 gramm fehérjét és aminosavat tartalmaz, mely serkenti az anyagcserét.

Tipp: Egyes vállalatok „görög stílusú” terméket adnak el. Ez nem más, mint hagyományos joghurt zselatinnal és tejszilárdító anyagokkal, hogy sűrűbb legyen a végeredmény. Ha igazi görög joghurtot szeretnél, ellenőrizd az összetevők listáját! Csupán két dolognak kell szerepelnie: tej és kultúrák.

3. Valódi savanyú káposzta

Előnye: A jó savanyú káposzta igazi káposztából készül, tele van jó baktériumokkal, vitaminnal, erősíti az immunrendszered és javítja a bélműködésed.

Tipp: A valódi probiotikumok érdekében ne konzerv savanyú káposztát válassz, mert az pasztőrözött, vagyis már elpusztultak benne a jó baktériumok! Ehelyett próbáld ki a házi készítésű savanyú káposztát!

beleknek2.jpg ()

4. Kimcsi (Kimchi)

Előnye: Ez a koreai eredetű étel a belekben úgy működik, akár a tonik a bélcsatornában. Egy kísérletben madárinfluenzás csirkéknek adták, és a csirkék immunrendszere gyorsabban regenerálódott.

Tipp: Adj a kimcsihez szerves burgonyapürét, rizst vagy salátát, ha nem szereted a kifejezetten savanyú, szénsavas ételeket!

5. Articsóka

Előnye: Az articsóka erősen prebiotikus, ami azt jelenti, hogy emészthetetlen tápanyagokat tartalmaz, ez pedig serkenti a jótékony baktériumok növekedését a szervezetben. Gondolj úgy rá, mint egy egészséges étkezésre, hogy segítsd a baktériumok munkáját!

Tipp: Ha az articsóka íze nem tetszik az ízlelőbimbóidnak, próbálj ki más, erős prebiotikumokat, mint a lencse, a banán vagy a spárga.

6. Kombucha

Előnye: Ez a természetesen szénsavas, fermentált tea remekül helyettesíti az egyéb szénsavas italokat, mint például a szódát. Ez az enyhén savanykás és pezsgő ital bővelkedik a jótékony baktériumokban. Az emésztési folyamat B-vitamint termel, amely aktivál téged.

Tipp: Ez az ősi, tápláló tonik évszázadokon keresztül segítette az immunrendszer működését. Azonban bizonyos emésztési betegségek és candida esetében súlyosbítja a tüneteket, ilyenkor ne fogyaszd!

7. Miso leves

Előnye: Van némi vita a szója egészséges voltát illetően, de elterjedt az a gondolat, hogy a szójabab rengeteg hasznos baktériumot és izoflavont tartalmaz, melyek védenek a rák ellen és a zsírsejtek fejlődését is akadályozzák.

Tipp: Ellenőrizd a miso levest, hogy elkerüld az adalékanyagokat és a genetikailag módosított szóját, melynek hosszú távú hatását még nem vizsgálták embereken!

8. Étcsokoládé

Előnye: Nem, ez nem túl szép, hogy igaz legyen! Nemrég felfedezték, hogy a gyomorban lévő azon baktériumok, melyek a csokit bontják le, gyulladáscsökkentők és a szívre jó hatással vannak. A jó mikrobák, mint például a bifidobaktérium és tejsavbaktérium, dőzsölnek a csokoládéban. „Amikor ezek a vegyületek felszívódnak a szervezetben, csökkentik a szív- és érrendszeri szövetek gyulladását, és hosszútávon csökkenti a stroke kockázatát.”- állítják a szakértők.

Tipp: Keress olyan csokit, amelynek legalább 70 %-os a kakaótartalma és rendszeresen fogyassz belőle kisebb adagokat! Ezzel segíted a stresszhormonok szintjének csökkentését is. Minél magasabb kakaótartalmú csokit eszel, abban annál kevesebb a cukor! A szakértők javaslata szerint egy felnőtt 30 gramm csokit ehet egy nap, ha az 70%-os, és 35 grammot, ha az 85%-os kakaótartalmú.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X