Főoldal > DIÉTA > 5 dolog, amiért érdemes tisztítókúrát tartanod

5 dolog, amiért érdemes tisztítókúrát tartanod

0

Írta:

Fáradtnak, kövérnek és letargikusnak érzed magad az ünnepek után, a munkába visszatérve? Szeretnél megoldást találni erre a helyzetre?

Sokan azt gondolják, egy januári folyékony tisztítókúra jó lehetőség az ünnepek alatt fölszedett, nem kívánt súlytöbblet leadására. De ha egy olyan diétába kezdesz, mely során kiiktatod a glutént, koffeint, alkoholt, és csak a friss és teljes értékű ételeket fogyasztasz, többet jelent az egyszerű fogyásnál.

A léböjt kúrák valóban kevés kalóriát tartalmaznak, de sajnos a tápanyagokat is megvonod a szervezetedtől. Helyettük jobb, ha inkább kipróbálod az eliminációs diétát! Ennek a lényege, hogy minden élelmiszert, ami allergiát okozhat, mint a glutén, tej, alkohol, koffein, tojás, kiiktatsz az életedből, de csak pár hétre, kúraszerűen. Mielőtt belekezdenél a diétába, mindenképp konzultálj orvosoddal, és számolj be neki a fejleményekről a diéta alatt is.

1. Energikusabb lehetsz

Az eliminációs diétát folytatók közül sokan arról számolnak be, hogy sokkal több az energiájuk, mint korábban. Bár az eliminációs diéta során kerüljük az olyan energizálókat, mint a koffein, de a sok-sok zöldségnek és teljes kiőrlésű gabonának köszönhetően a rengeteg energiaforrás áll a szervezet rendelkezésére. Továbbá az esetleges allergiás vagy ételérzékenységet követő reakciók is kimaradnak, ami szintén könnyíti a szervezet emésztését, ezzel több energiája marad élni.

2. Vége a sóvárgásnak

Az évek során hozzászoktattad az ízlelőbimbóidat a zsíros, sós, és nagyon édes ételekhez. Ha kiiktatod az ilyen ételeket az étrendedből, a sóvárgás pár napon belül megszűnik.

Portrait of a woman holding a glass of tomato soup, Image: 37210512, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Onoky

3. Megnyitod a kulináris elméd

A szigorú diétáknak megvan az a hátránya, hogy állandóan előre kell készülni, bevásárolni, főzni, és egy idő után elfogynak az ötletek, beleununk a dologba. Ahelyett, hogy akadályként tekintenél az újfajta étkezésre, legyen ez egy kihívás, látótér-tágítás. Próbálj új recepteket keresni, új hozzávalókat bevezetni, új fűszereket megízlelni. Meglátod, egész jó buli a főzés.

4. Teszteld az önkontrollod

Két hét kávé nélkül nagyon nehéznek tűnik, mégis jó módja lehet annak, hogy bizonyítsd magadnak, képes vagy önmérsékletet tartani a fogyókúra céljából és a saját egészséged érdekében is.

5. Azonosíthatod az étel-érzékenységed

Ha van némi esély rá, hogy allergiás vagy valamilyen ételre, az eliminációs diéta a legjobb módja lehet, hogy kiderítsd, mi az allergiád tárgya. Amikor egyszer úgy döntesz, visszatérsz a rendes étkezési szokásaidhoz, lassan szoktasd a szervezeted a gluténhoz, tejtermékekhez, alkoholhoz és minden más egyéb ételhez, amit eddig kerültél. Ha nem egyszerre vezeted be őket az étrendedbe, az allergiát okozó ételre is fény derülhet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X