Főoldal > DIÉTA > 4 dolog, amit nem tudtál a banánról!

4 dolog, amit nem tudtál a banánról!

banándiétaétkezésfogyásgasztrotáplálkozás
0

Írta:

Bár sokan hizlalónak tartják, a banán mégis egészséges! Segít a depresszión és az emésztési problémákon is, teltségérzetet ad, és könnyen elérhető gyümölcs!

 

Edd te is, mert…

éhség ellen remek

A banán három természetes cukrot tartalmaz: fruktózt, glükózt, és szaharózt. Képes csökkenteni a túlzott mennyiségben termelődött gyomornedveket, amely hasznos lehet  gyomorégés esetén. Tartalmaz C-vitamint, E vitamint, nagy százalékban B6-vitamint, amely feltétlenül szükséges a megfelelő vércukorszint megtartásához, és az idegrendszer megnyugtatásához. Ugye, te is gyakran úgy próbálod legyőzni a stresszt, hogy csokoládéval, süteménnyel próbálkozol? Pedig a banán sokkal hatásosabb. Rendbe hozza a vércukorszintedet és segíti az anyagcsere folyamatokat, megszabadulsz az éhségérzettől.

A kalóriatartalma alacsony. Fogyasztása jótékonyan befolyásolja a gyomor-bél traktus működését, növeli a zsírok és cukrok felszívódását.  Gazdag a vastartalma is, így képes arra, hogy növelje a hemoglobint a vörös vérsejtekben – ez különösen hasznos a vérszegénységben szenvedők számára.

… jó táplálék hasmenés után

Kimagasló mennyiségben tartalmaz káliumot, amely szükséges a szív- és érrendszer működéséhez, a máj, az agy, és izom működéséhez, biztosítja a csontok szilárdságát. Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik. A banán segít pótolni az így elvesztett káliumot. 

banan2.jpg ()

… segít a fejfájás ellen

A banánnak nyugtató hatása is van. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a hangulatodat is. Ha fáj a fejed, nem kell rögtön a pirula után nyúlni. Sokszor a fejfájás mögött a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel áll, ezért igyál egy nagy pohár vizet, és egyél meg egy banánt.

… megvéd a depressziótól

A banánfogyasztás az őszi lehangoltság ellen is hatásos. A fényhiány hatására a szervezet melatoninszintje megemelkedik, minek következtében fáradékonyabb, levertebb lehetsz. Ám a banánban lévő aminosavak serkentik a boldogsághormonként is emlegetett szerotonin termelését. Lehet, hogy a jókedvet egy forralt bortól is eléred, de érdemes kipróbálni a banánturmixot is, hiszen a gyümölcs tejes italként is kiváló, reggel, délben, vagy akár este is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X