Főoldal > DIÉTA > 3 tipikus reggeli hiba, ami lelassítja az anyagcserét

3 tipikus reggeli hiba, ami lelassítja az anyagcserét

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta:

Ha a fogyás a célod, kerüld el reggel az anyagcserét lassító hibákat!

Az anyagcsere mértéke több tényező függvénye, mint a kor, a testsúly és a genetika. Bár ezek ellen nem túl sokat tehetsz, tudnod kell, hogy bizonyos dolgok képesek felturbózni vagy épp drasztikusan lelassítani az anyagcserét. Ha a fogyás a célod, kerüld el reggel az anyagcserét lassító hibákat!

Túl későn reggelizel

Ha kihagyod a reggelit, az a legrosszabb, amit tehetsz a fogyás érdekében, mert ez jelentősen lelassítja az anyagcserét. Amikor nem eszel, az agyad jelzést küld a többi testrészednek, hogy tartalékolja az energiát, amelyet zsírként raktároz el. Igen, pont azzá, amitől épp szabadulni vágysz. Ha ébredés után egy órán belül eszel, az beindítja a thermogenesis-nek nevezett anyagcsere folyamatot, amely a megevett élelmiszert energiával alakítja. És nem, bármit is gondolsz, egy csésze kávé még nem számít reggelinek! Helyette válassz fehérjében és teljes kiőrlésű szénhidrátban gazdag reggelit. A reggeli étkezés mellett természetesen figyelj arra is, hogy a nap folyamán rendszeresen egyél, egyensúlyba tartva a vércukorszinted. Ha egy kicsit is leesik a nap folyamán, már akkor veszítesz az izmaidból. Ugyanis az izmokat használja fel ilyenkor a szervezet üzemanyagként.

Nem mozogsz

A kutatók bebizonyították, hogy testmozgás után még 24 óráig égeti a szervezet a kalóriákat, sőt arra is rámutattak, hogy reggel az edzés több kalóriát éget, mint a nap további szakaszában. A maximum kalóriaégetésért tehát válaszd a reggeli testmozgást, ha van időd, iskola vagy munka előtt iktasd be. A magas intenzitású kardió köredzés aktiválja a zsírégető géneket, amely 100-200 kalória-felhasználás többletet jelent edzés után.

reggel2.jpg ()

Túl nagy súlyokat emelsz

A sovány izomtömeg kalóriát éget, csupán 2-4,5 kg sovány izom 100 kalóriával képes növelni a napi kalóriaégetést. Iktass be tehát bátran súlyzós edzést, de ne erőltesd meg magad túlságosan hatalmas súlyokkal, hiszen nincs szükséged masszív izomtömegre a gyors anyagcseréhez.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X