Főoldal > DIÉTA > Gyógyít és méregtelenít az articsóka

Gyógyít és méregtelenít az articsóka

articsókadiétaegészségkoleszterinszintméregtelenítésteazöldség
0

Írta:

Őrizd meg egészséged articsókával, finom, egészséges, és csupa jótékony hatása van!

Igaz, hogy már az időszámításunk előtti századokban felismerték és alkalmazták az articsókát különböző betegségek kezelésére, ám Magyarországon sokáig csak dísznövényként tartották. Ma már hazánkban is megismerték, megszerették, és rengeteg gyógyhatása – és nem mellesleg finom íze – miatt egyre gyakrabban fogyasztják is.

Gyökerének antibiotikus hatást tulajdonítanak, mégis levelének köszönheti egyre növekvő népszerűségét. Kellemes íze miatt igen kedvelt növény. Fogyasztható nyersen, de készíthető belőle főzelék, saláta, sőt még desszert is.

Csökkenti a koleszterinszintet

Szereted a zsíros, nehéz, egyszóval magyaros ételeket? Vacsira gyakran elfogy egy-két tojás? Akkor nincs más hátra, ismerkedj meg az articsókával. Vizsgálatok kimutatták, hogy segít a koleszterin lebontásában. A jó koleszterin (HDL) szintjét növeli, a rossz koleszterin (LDL) szintjét pedig csökkenti.

Gyógyír emésztési problémákra

Ha gyakran vannak emésztési problémáid, az articsóka ebben is hatásos lehet. Ha puffadsz, székrekedés kínoz, fogyassz sokat belőle. Magas rosttartalmának köszönhetően stimulálóan hat a bélmozgásra, megkönnyítve a salakanyagok könnyű és gyors távozását.

Csökkenti a magas vérnyomást

Rendszeresen kell ellenőröznöd vérnyomásodat, mert időnként magasabb, mint a megengedett érték? Figyelj oda erre nagyon, és fogyassz természetes vérnyomáscsökkentőket. Az egyik ilyen az articsóka .Edd bátran, hogy ne legyen baj.

Whole cooked globe artichoke  served on white plate with pot of melted butter 
credit: Marie-Louise Avery / thePictureKitchen / TopFoto, Image: 81917170, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, thePictureKitchen

Méregtelenít

Mivel az articsóka jó hatással van az emésztése, ezért amikor az epe továbbszállítja a májból a szervezetbe vitt méreganyagokat a bélbe, azok így jóval gyorsabban távoznak a szervezetből. Így a toxikus anyagok nem tudnak visszaszívódni, és a különböző betegségek kialakulására is sokkal kevesebb az esély.

Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Érdemes megelőzni a cukorbetegséget, főként ha a családodban többször előfordult már ilyen megbetegedés. Az egészséges életmódba nem árt beiktatni néhány extra segítséget is. Az articsókára ez esetben is számíthatsz; aki rendszeresen fogyasztja, sokat tesz a megelőzésért.

Főzz belőle különleges teát!

Ha valaki – sokoldalú felhasználása ellenére – nem hajlandó minden nap articsókát enni, viszont szeretné jótékony hatásait magáévá tudni, annak érdemes beszereznie egy-egy doboz szárított articsókát, teafüvet. Tény, hogy nyersen fogyasztva fejti ki legjobban pozitív hatásait, de teaként elkortyolgatva is közel hasonló hatásfokkal bír. Elkészítése: forrázz le 3 evőkanál szárított növényt fél liter vízben, hagyd állni 10 percig, majd szűrd le. Lehetőleg reggel és délután idd meg. Természetesen filteres változatban is kapható.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X