Főoldal > DIÉTA > Furcsa, de finom: 10 ok, hogy egyél sárkánygyümölcsöt

Furcsa, de finom: 10 ok, hogy egyél sárkánygyümölcsöt

antioxidánsásványi anyagdiétagyümölcspitayasárkánygyümölcsvitamin
0

Írta:

A sárkánygyümölcs (pitaya) az egyik legfurcsábban gyümölcs a földön, akár a kinézetére is gondolsz, akár az ízére – ennek ellenére érdemes megkóstolni!

Ez a furcsa pink színű gyümölcs számtalan különböző módon tesz az egészséged érdekében. Ha az ízét kellene leírni ennek a gyümölcsnek, akkor leginkább a kivi és a dinnye segíthet: az íze egy érett kiviéhez hasonló, állagban pedig egy érett, de nem szottyos dinnyére hajaz. Önmagában is ízletes, de könnyen fel tud dobni bármilyen gyümölcssalátát a fehér gyümölcshúsba ágyazott apró fekete magok.

Itt van 10 egészséges ok a sárkánygyümölcs mellett!

1. Szív- és érrendszeri betegségek ellen hatásos

Az apró kis fekete magvak többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaznak (omega-3 és omega-6). Ezek az egészséges zsírok csökkentik a trigliceridek szintjét, ezáltal a szív- és érrendszeri problémák előfordulását is gátolják. A sárkánygyümölcs emellett B3-vitamint tartalmaz, amely csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét.

2. Küzd a rák ellen

Ez a furcsa gyümölcs, főként a magja, tele van antioxidánsokkal, amik hatékonyan kötik le a szabad gyököket, és hozzájárulnak a rák megelőzéséhez. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig segít megakadályozni a rákos sejtek növekedését.

3. Emésztés- és anyagcserefokozó

Hihetetlenül gazdag rostban ez a gyümölcs. Ez pedig tudod mit jelent? Elképesztően jó hatással van az emésztésedre, s nagyon laktató, már egy egészen aprócska gyümölcs is telít. Az emésztőrendszered rendbe teszi, gátolja a hasmenést, fokozza az anyagcserét…kell ennél több?

4. Immunrendszer-erősítő

A magas vitamin- és ásványianyag-tartalom miatt elmondható a sárkánygyümölcsről, hogy immunerősítő. A teljesség igénye nélkül csak néhány olyan tápanyag, ami megtalálható benne: C-, B1-, B2-, B3-vitamin, kalcium, foszfor, vas, fehérje, rost. Az immunrendszer működése nagyban függ az emésztőrendszer állapotától, ahogy pedig az előző pontban láthattuk, a sárkánygyümölcs hatékonyan javítja azt.

5. Szemerősítő

Szeretnél javítani a szemed állapotán? Nos, a sárkánygyümölcs erre is jó, ugyanis A-vitamint tartalmaz, amire a szemnek feltétlenül szüksége van a megfelelő működéshez.

, Image: 186485537, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

6. Idegrendszer-serkentő

A B-vitamin miatt a sárkánygyümölcs javítja az idegrendszer állapotát. Ez a vitamin az egyik legfontosabb tápanyag, amire az idegeknek szüksége van a megfelelő működéshez. A másik egy elengedhetetlen ásványi anyag, a kalcium, amit szintén tartalmaz ez az édes kis gyümölcs.

7. Erős csontok és fogak

Csak megint az előbb is említett kalciumra tudunk visszautalni, ugyanis az és a foszfor (mely szintén bőven jelen van a sárkánygyümölcsben) feltétlenül szükséges az egészséges csontozat fenntartásához. Amikor ez a két ásványi anyag megfelelő arányban együtt dolgozik, a csontok sokkal gyorsabban gyógyulnak, egészségesek és erősek lesznek.

8. Ragyogó bőrt eredményez

A gyümölcsben található egyszeresen telítetlen zsírok javítják a bőr állapotát, megjelenését. Lássuk be, ki ne szeretne egészségtől ragyogó bőrt?! De a sárkánygyümölcs ennél többet tud: magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően feszesebbé, fiatalabbá is varázsolja a bőrt.

9. Gyulladáscsökkentő

A sárkánygyümölcs méltán ismert gyulladáscsökkentő hatásáról. Gyulladás kialakulhat egészségtelen táplálkozás vagy életmód (dohányzás, alkohol, drogok stb.) következtében, s könnyen vezethet betegségekhez is, például ízületi gyulladáshoz, rákhoz, cukorbetegséghez. Amikor arról beszélünk, hogy a cukros és feldolgozott ételek helyett egészséges alternatívát válassz (mondjuk sárkánygyümölcsöt), nem csak hosszú távú pozitív következményekről beszélünk, hanem például a gyulladásos fájdalmak enyhítéséről is.

10. Öregedésgátló

Felejtsd el a drága bőrfiatalító krémeket nyugodtan, helyette egyél sárkánygyümölcsöt! Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt csodálatos öregedésgátló. Ahogy azt már korábban említettük, az antioxidánsok miatt elképesztő hatást ér el a bőrrel, fiatalabbá, frissebbé és üdébbé teszi.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X