Főoldal > DIÉTA > Őrízd meg az egészséged amaránttal!

Őrízd meg az egészséged amaránttal!

álgabonaamarántdiétaétkezésgabonagabonahelyettesítőtáplálkozás
0

Írta:

Itt az ideje, hogy beiktasd az étrendedbe az amarántot. Ennek az álgabonának ugyanis rengeteg fantasztikus hatása van szervezetünk működésére, és rendszeres fogyasztásával egy csomó komoly betegség kialakulását is megelőzheted.

 

Az amarántmag csak hazánkban újkeletű: már az ősi inka és azték kultúrában is az egyik fő táplálékforrás volt (természetesen a kukorica mellett). Közép- és Dél-Amerikában népszerűsége azóta is töretlen, ám hazánkban csak az utóbbi tíz évben lett ismertebb. Nézzük, miért is ajánlott minél többször fogyasztani, és hogyan járul hozzá egészségünk védelméhez.

Miért álgabona?

Az amaránt növénytanilag ugyan nem tartozik a gabonák közé, de magas keményítőtartalma és felhasználási lehetőségei miatt mégis odasorolandó. A többi gabonaféléhez hasonlóan a magvakat hántolva, őrölve is felhasználhatjuk ételeink készítéséhez.

Mit tartalmaz?

Az amaránt lényegesen több fehérjét tartalmaz, mint más gabonák, így a vegetáriánusok étrendjének is remek kiegészítője lehet. Rengeteg ásványi anyag és vitamin is megtalálható benne, mint például a kálium, foszfor, magnézium, cink és vas, valamint a B2-, B6-vitaminok.

amarant2.jpg ()

Milyen egészségvédő hatásai ismertek?

A magvak olajtartalma kb. 8-10%, és ezeknek jelentős része telítetlen. Emiatt a szív- és érrendszeri megbetegedések, szívinfarktus megelőzésére is kiváló. Magas élelmirost-tartalma révén hatásos gyógyír a székrekedésre, de a csontritkulás is megelőzhető gyakori fogyasztásával. Mivel ötször annyi vas található benne, mint a búzalisztben, ezért vérszegényeknek is ajánlott. Bőrünk belső táplálását és szépségünk megőrzését pedig E-vitamin tartalma garantálja. A lisztérzékenyeknek jó hír, hogy bátran fogyaszthatják ők is, mivel nem tartalmaz glutént.

Mit készíthetsz belőle?

Az egész amarántmag főzve, fűszerezve köretként tálalható rizs és krumpli helyett. Magja kipattogtatható, ez önmagában, de levesbe, joghurtba, müzlibe téve is fogyasztható. Az amarántliszt alkalmas panírozásra, de húsok, zöldségek töltelékének is lehet az alapja, sütemény sütésekor a búzaliszt mellé keverhető. Egyszerű és egészséges édesség is készíthető a növényből: a megpirított magok mézzel vagy melasszal kevert formáját alegría-nak nevezik De olyan desszerteknél is felhasználható, ahol darált keksz az alap: egész egyszerűen helyettesítsd amaránttal a kekszet. Íze a sült gesztenyééhez hasonló, így nem csak egészségesebb, de különlegesebb finomságot is kapsz.

Hol szerezheted be?

Sajnos a sarki fűszeresnél elég kevés esély van arra, hogy belebotlasz, de bio- és reformélelmiszereket árusító boltokban, drogériákban, táplálékallergiások élelmiszerboltjaiban egészen biztosan hozzájutsz az amaránthoz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X