Főoldal > DIÉTA > Modern kori zsírgyilkos: a kínai kel

Modern kori zsírgyilkos: a kínai kel

diétaétkezésfogyásgasztroméregtelenítéstáplálkozászsírzsírégetés
0

Írta:

Háromszor annyi fehérjét tartalmaz, mint a fejes káposzta. Sok C-vitamin, ásványi só és karotin is van benne. Íze a fejes káposztáéra emlékeztet, formája hasonlít egy nagyobb rúdzeller fejére. Hogy mi ez? A kínai kel. Hogy mit tud? Eláruljuk!

 

Sokoldalú káposztaféle

Kelet-Ázsiában már majdnem kétezer éve ismerik és termesztik, de Európába csak a múlt században érkezett meg a kínai kel. Saláták, szendvicsek közkedvelt alapanyaga. Káposztaféle, ezért hidegtálakba, főzeléknek, rántva, vagy rakott formában egyaránt kitűnő. Nem elhanyagolható szempont, hogy ősszel, sőt télen is kapható, és a fóliás termesztésnek köszönhetően még friss is.

Magas tápértékű élelmiszer

Táplálkozási értéke jelentős, mert nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, ráadásul könnyen emészthető. Magas az ásványisó-tartalma is és élettani jelentőségét az okozza, hogy télen is kapható, így a hideg hónapokban is kielégíti a vitaminszükségletedet. Alacsony energiatartalma és magas telítő értéke miatt fogyókúrás és vegetáriánus ételek kitűnő nyersanyaga lehet. Hat-nyolc hónapos kortól már kisbabák is falatozhatnak belőle, mert könnyen emészthető.

kinaikel2.jpg ()

Igazi zsírgyilkos

Rengeteg aminosavat, folsavat és béta karotint tartalmaz, de ami a nagy előnye, hogy C-vitaminban is gazdag. Ha ez utóbbi tulajdonságát amellé helyezed, hogy kalóriatartalma alacsony, akkor máris egyértelmű a zsírgyilkos jelző. Rosttartalma miatt kitűnő hatása van az emésztésre is. A zöldség glikémiás indexe 10-es. Ez az érték a 0-55 közötti tartományba esik, ami alacsony glikémiás indexnek felel meg, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel. Ja, és abban is különbözik klasszikus társától, hogy nem puffaszt.

Nagy előnye, hogy nagyon hosszú ideig eltartható. Míg a salátafejek pár nap alatt összeeshetnek, a kínai kel hetekig finom ropogós marad. Sokféle fűszerezést elbír, lehet magyaros pirospaprikával, vagy kaporral, köménnyel ízesíteni, de nem áll távol tőle a szerecsendiós, rozmaringos kakukkfüves ízvilág sem.

Erre vigyázz, ha fogyasztod

Nem árt, ha tudod, hogy a kínai kel külső levelei nem fogyaszthatók. Ezt szedd le, sőt a felhasználás előtt a levelek alsó végét célszerű levágni, ahol rostosabb a főér. Ezzel eléred azt, hogy a külső levelek szétessenek, így alaposabban tudod kimosni a levelek közé került szennyeződést.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X