Főoldal > DIÉTA > Ezek a legbűnösebb nyári élelmiszerek!

Ezek a legbűnösebb nyári élelmiszerek!

diétaegészségegészségtelenételétkezésgyümölcsitalkoktéltáplálkozászöldség
0

Írta: and

A sok friss gyümölcs és zöldség miatt a nyár nagyszerű évszak az egészséges étkez&

A sok friss gyümölcs és zöldség miatt a nyár nagyszerű évszak az egészséges étkezés szempontjából is, de a különböző programok mégis karcsú alakunk ellen dolgoznak. A hotel gazdag büféasztala, az ínycsiklandó piknik, a hűsítő fagylaltok, a jéghideg koktélok a tengerparton- mind-mind gondoskodnak arról, hogy a nyaralás végére ne csak élményekkel gyarapodjunk. 

Bűnös: fagylalt
Alternatíva: fagyasztott joghurt

A fagyasztott joghurt alacsony kalóriatartalmú, nincs benne sok zsír és cukor, ráadásul jótékony bélbaktériumokat is tartalmaz. Kiváló helyettesítője a klasszikus fagylaltnak és a gyümölcs alapú sorbetnek is. Azonban sok mesterséges édesítőt és ízesítőket tartalmaz a valódi gyümölcs helyett, így érdemes ellenőrizni az összetevőit fogyasztás előtt.

Bűnös: eper tejszínhabbal
Alternatíva: eper joghurttal

Az eper ideális nyári táplálék fogyókúrázóknak. Nagyszerű C- és K-vitamin forrás, megfelelő mennyiségben tartalmaz rostot, folsavat, mangánt és káliumot. Ne rontsd el ezt az egészséges gyümölcsöt zsírban gazdag tejszínhabbal, mert így máris közel 500 kalóriát és 49 gramm zsírt viszel be a szervezetedbe. Ha szeretnéd feldobni valamivel az epret, válaszd inkább a natúr joghurtot, amely sokkal egészségesebb és kalóriaszegényebb fehérje.

Bűnös: krumplisaláta
Alternatíva: újkrumpli

A krumplisaláta csupán 6 teáskanál majonézzel máris 691 kalóriát és 76 g zsírt tartalmaz. Felejtsd el a zsíros salit, párolj meg inkább újkrumplit enyhén sós vízben, majd fűszerezd friss mintával, bazsalikommal vagy petrezselyemmel, ízlés szerint.

Bűnös: bagel
Alternatíva: wrap

Használj inkább wrapot (170 kalória) a francia kenyér (360 kalória) helyett, mert így több mint a felét megspórolod a kalóriáknak. Tömd meg salátával, és olyan minőségi fehérjével, mint a csirke, a tonhal, a tojás és a sovány sonka.

nyarirossz2.jpg ()

Bűnös: fehér pita
Alternatíva: teljes kiőrlésű pita

A normál pita bővelkedik szénhidrátban, ugyanakkor alacsony tápanyagtartalmú. A finomítás során ugyanis a tápanyagokat is eltávolítják belőle. Válaszd a teljes kiőrlésű pitát, amely alacsony glikémiás indexű, ugyanakkor bővelkedik rostban, így sokáig telít.

Bűnös: chipsek
Alternatíva: zöldségek humuszba mártogatva

A sós chipsek több száz kalóriát rejtenek, ugyanakkor képtelenség leállni velük, egyre csak azt vesszük észre, hogy újra a zacskóban a kezünk. Ropogtass inkább zöldségeket humuszba mártva! A humusz a csicseriborsó miatt gazdag rostban, az olívaolaj gondoskodik szívünk egészségéről, a benne található szezámmag pedig kalciumot tartalmaz.

Bűnös: frappuccino
Alternatíva: ízesítetlen jeges tejeskávé

Rossz hírünk van a jeges kávé szerelmeseinek: minden fajtája tele van tömve cukorsziruppal és zsíros tejjel, tejszínhabbal, így egy pohárnyi több mint 500 kalóriát rak hozzá napi bevitelünkhöz. Cukortartalmáról nem is beszélve, ugyanis 18 teáskanál cukrot is tartalmazhat egy-egy hűsítő kávé. A sima jeges kávé sovány tejjel; szirup, cukor illetve tejszínhab nélkül ugyanakkor csak 80 kalória.
 
Bűnös: Sex on the beach koktél
Alternatíva: Mojito

A népszerű Sex on the beach koktél tele van cukorral, egy pohárnyi 39 g cukrot és 284 kalóriát tartalmaz. Ha egész nap tudatosan figyelsz az étkezésre, ne rontsd el mindezt az esti ivással! Napi egy koktél természetesen belefér, de válaszd inkább a kalóriában szegényebb Mojitot. Ez a hűsítő ital csak 133 kalóriát és 5 g cukrot tartalmaz. Figyelj a mértékletességre, mert bár a gyümölcsös koktélok alacsonyabb kalóriatartalmúak, mint a krémesek, minden koktél igazi cukorbomba.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X