Főoldal > DIÉTA > Fogyaszt, gyógyít és vitalizál a kökény

Fogyaszt, gyógyít és vitalizál a kökény

diétaétkezésfogyásgyümölcskökénynövényvitamin
0

Írta: and

Hasonlít a szilvára, csak kisebb, amúgy rokonok is. Szinte bárhol megterem, így hazánkban is megtalá

Hasonlít a szilvára, csak kisebb, amúgy rokonok is. Szinte bárhol megterem, így hazánkban is megtalálható a kékeslilás színű, apró bogyó: a kökény. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően télen sem szabad kihagyni a fogyasztását, de a testsúlycsökkentésbe is bevethető.

Bár kevesen tudják, a kökény gyógynövénynek számít. Ősszel lehet szedni a tüskés bokrokról, éretlenül fogyasztva kissé kesernyés, fanyar ízű, de amint megcsípi a dér, érdemes szedni, hiszen ekkor húsa megpuhul, és édeskéssé válik.

Gyógyhatások

C-vitaminban gazdag terméseit október végén szedik le. A termésekből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő. A szárított virágokból készített forrázata vízhajtó hatású, enyhe hashajtó és húgyúti betegségek ellen használható. Jótékony hatással bír többek között a szív- és érrendszerre.

A leveleiből néhányat fél liter vízben forralva, majd a forrázatot megszűrve olyan szájvizet főzhetsz, amely enyhíti a torokfájást és gyógyítja a megduzzadt mandulákat is. A kérgéből készült főzetnek pedig nyugtató hatása van.

Olyan flavonoidokban bővelkedik, melyek csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát. Vese- és vértisztító, de csökkenti a magas vérnyomást és bélhurut ellen is alkalmazható. Bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazható.

A virágából készült főzet, – ami úgy készül, hogy két evőkanálnyi szárított növényt beleteszünk negyed liter vízbe, és egy percig főzzük, – gyomorgörcsoldó, zsírcsökkentő, soványító hatású, ami pl. fogyókúráknál teljesen ártalmatlan. Mivel vértisztító is, ezért bőrkiütéseknél is jó. De vese- és hólyagbántalmaknál is kitűnő.
Fáradt lábra jó pihentetőnek, ha a virágból készített főzethez teszünk egy marék sót, és egy marék fahamut, és ebben áztatjuk a meggyötört lábainkat.

kokeny2.jpg ()

Diétás tippek

Soványító hatása van, mennyire jó ezt hallani. A kökény virágából készített tea étvágytalanságot vált ki, ezért a fogyókúra kiegészítésére erősen ajánlott. Zsírcsökkentő hatását a sok C-vitaminnak köszönheti, kiváló méregtelenítő. Ízvilága remekül passzol az almához. Ha a két gyümölcsből mártást készítenél, akkor a csirkemellet, és a vadhúsokat se felejtsd el, mert remekül ízesíti a fogásokat. Mézzel, gyógyító hatású dzsem, vagy zselé készítésére használják.

Teakészítési ötlet

1 evőkanálnyi szárított virágot 2 dl forrásban lévő vízzel forrázd le, 20 percig hagyd állni, majd szűrd le. Naponta 3×2 dl tea fogyasztása ajánlott. Hólyag- és vesebántalomnál társíthatod cickafarkfűvel, orbáncfűvel és aranyvesszővel is. Nem árt tudni, hogy túlzott fogyasztása szorulást is okozhat, de ez a teájára nem vonatkozik.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X