Főoldal > DIÉTA > Főzz olaszul!

Főzz olaszul!

diétaétkezésfogyásgasztrotáplálkozás
0

Írta: and

Az olasz konyha legalább olyan népszerű, mint ennek a népcsoportnak a mentalitása. A nagy családi étkez&

Az olasz konyha legalább olyan népszerű, mint ennek a népcsoportnak a mentalitása. A nagy családi étkezésekhez társul a vidám életfelfogás, ahhoz a mediterrán gasztronómia, és a kör véget sem ér. Tészták, halak, sajtok, olíva – ezek a világ talán legkedveltebb alapanyagai, de mennyit és hogyan érdemes fogyasztani őket?

A jelenlegi kutatások szerint a mediterrán népek élnek a legegészségesebben a világon. Érdemes hát szétnézni a konyhájukban, hogy mi a titkuk. Ráadásul nem csak egészségesek és finomak ezek az étkek, hanem még gyorsan el is készülnek. De hogyan?

Nem csak tészta van!
Ha tészta, akkor legyen durumlisztből! A tészta kitűnő, lassan felszívódó szénhidrátforrás. A szénhidrátok elégítik ki az agy, az izmok és a vörösvérsejtek energiaszükségleteinek nagy részét. A főzés során figyelj arra, hogy ne főzd túl, legyen inkább al dente (roppanós), hiszen így a glikémiás indexe is sokkal alacsonyabb. De nem kell minden nap tésztát enni, sőt, kevesebb mennyiség is eltelít. Érdemes kis adagot készíteni, mert a tévhittel ellentétben azzal is jól fogsz lakni.

Használj olívaolajat!
A jó minőségű olívaolaj sokkal egészségesebb, mint bármelyik sütőolaj, margarin vagy vaj. A szűz olívaolaj omega-3 zsírsavakat tartalmaz, és kiváló antioxidáns-forrás. Az olívaolaj optimális arányban tartalmazza az egyszeresen telítetlen, a többszörösen telítetlen és a telített zsírsavakat. Rendszeres fogyasztása, étrendünkbe való folyamatos beiktatása egészségmegőrzéső hatása miatt már nélkülözhetetlen.

Halat hallal!
Próbálj meg minél több halat fogyasztani, egy héten legalább két alkalommal. A hal nagyon fontos része az olasz konyhának. Jó minőségű fehérjét tartalmaz, omega-3 és -6 zsírsavakban gazdag, és nagyban hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának csökkentéséhez.

Cseréld le a majonézes öntetet!
Kerüld a magas kalóriatartalmú önteteket és a majonézt. A salátákhoz használj jó minőségű balzsamecetet egy kis olívaolajjal, így egészséges öntetet adhatsz salátádhoz. A fokhagymával mindennek tudsz adni egy plusz ízt, és a magokat – fenyőmag, tökmag, napraforgómag –  is bátran használd.

olasz2.jpg ()

Receptek
Mozzarellás paradicsomsaláta
Hozzávalók:
50 dkg koktélparadicsom
2 csomag mini mozzarella golyó
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál almaecet
friss bazsalikom
só ízlés szerint

Elkészítés: Egy tálba helyezzük a megmosott és félbevágott apró paradicsomokat, majd rátesszük a lecsepegtetett mozzarella golyókat, megszórjuk egy kevés sóval. Összekeverjük az olívaolajat, az ecetet, a bazsalikomot és az áttört fokhagymát, a mozzarellás paradicsomra öntjük, majd jól összeforgatjuk. Hűtőben hagyjuk állni 1-2 órán át, végül lehet tálalni.

Tonhalas tészta
Hozzávalók:
1 jó minőségű tonhalkonzerv
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg parmezán
fél pohár tejföl

fehérbors
friss bazsalikom
oregánó
1 csomag durumtészta (spagetti, penne stb.)

Elkészítés: A tonhalkonzervről leszűrt olajban megpároljuk a felkockázott hagymát. Hozzáadjuk a tonhalat, a sót, a borsot, az oregánót, a fokhagymát és a tejfölt. 10 percig főzzük, majd a végén hozzáadjuk a friss bazsalikomleveleket. A tésztát félkeményre főzzük, majd összekeverjük a szósszal, reszelt parmezánnal lehet tálalni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X