Főoldal > DIÉTA > Páros egészség – Így edd az avokádót!

Páros egészség – Így edd az avokádót!

diétaétkezésfogyásgasztrotáplálkozás
0

Írta: and

Ez főként egyes zöldségekre és gyümölcsökre igaz, amik önmagukban is jótékonyan hatnak eg

Ez főként egyes zöldségekre és gyümölcsökre igaz, amik önmagukban is jótékonyan hatnak egészségünkre, de egy másik élelmiszerrel párosítva ez a hatás felerősödik.

Mire képes így az avokádó, és mivel érdemes fogyasztani?

Az avokádó több mint tíz éve állandó szereplője a magyar zöldségeseknek, mégis kevesen mernek vele próbálkozni. Talán, ha a paradicsom vagy a sárgarépa is mellé kerül, már növekedi fog a népszerűsége. Nem beszélve arról, hogy gazdag vitaminforrás, jelentősen növeli a pro-vitamin készletet és a karotinoidok (alfa-és béta-karotin) számát. Ezáltal szebbé teszi a bőrt, javítja a látást és erősíti az immunrendszert is.

A „szuperélelmiszer”

avokado2.jpg ()Az ételek egymást erősítő hatását vizsgáló kutatásokból kiderült, hogy a legkiválóbb párosítás: a paradicsom és az avokádó. A paradicsomban nagy mennyiségben található likopin felszívódásához zsírsavakra is szükség van, amelyeknek kiváló forrása az avokádó. A likopin azért nagyon fontos, mert igen erős antioxidánsként képes semlegesíteni a káros szabadgyököket, és hatékony lehet bizonyos daganattípusok megelőzésében.

Az avokádó nagyon jó E-vitamin forrás, valamint nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz. Magas zsírtartalmú, de ezek a zsírok egyszeresen telítetlen zsírok, amelyek a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak. Fehérjetartalma magasabb, mint bármilyen más gyümölcsnek. Nagyon sok benne a béta-karotin. A gyümölcsök közül a legmagasabb magnézium, folsav, E-vitamin és K-vitamin tartalommal bír. Ugyan nem túl alacsony a kalóriatartalma, – 10 dkg avokádóban 218 kalória van – de érdekesség, hogy amíg a legtöbb gyümölcsnek az érés folyamán nő a cukortartalma, addig az avokádó cukortartalma az idő előrehaladtával csökken.

Receptötletek

Érdemes kipróbálni a sült sárgarépát avokádóval, amit egy kis köménnyel és fekete borssal is megbolondíthatunk, így egészen különleges ízvilág kerekedik ki belőle. Az édesburgonyát avokádó és lime keverékével ötvözhetjük, ha pedig valami tartalmasabbra vágyunk, jöhet egy kis tészta. Mondjuk spagetti, paradicsomos-avokádó mártással, mert az eredmény egy lágy, krémes főfogás lesz.

A csattanót a végére hagytuk: egy üde,  nyári saláta recept, amely egyesíti az avokádó, a mangó és a rák vitamintartalmát. Egészséges, finom és laktató.

Mangós ráksaláta, avokádóval

Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg koktélrák
1 avokádó
1 mangó
2 evőkanál apróra vágott friss koriander
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
fél deci friss narancslé
1 evőkanál citromlé
két szár snidling
só és bors, ízlés szerint

Elkészítés:
Az avokádót és a mangót hámozzuk, kimagozzuk és kockára vágjuk. Egy kis tálba öntjük az olívaolajat, a gyümölcsleveket, és hozzáadjuk a sót és borsot. Ezt kézi mixerrel, vagy habverővel összekeverjük. Előveszünk egy nagyobb tálat, amibe a rákokat és a feldarabolt gyümölcsöket rakjuk, és ráöntjük a fűszeres szószt. Összekeverjük az egészet, ha túl száraznak találjuk olívaolajjal még meg lehet locsolni, végül friss snidlinggel ízesítjük.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X