Főoldal > DIÉTA > Finom desszertek sütés-főzés nélkül

Finom desszertek sütés-főzés nélkül

desszertdiétaédességétkezésfinomsággasztronassolásrecepttáplálkozás
0

Írta: and

Kókuszos és csokis golyócskák Hozzávalók: 50 dkg darált keksz;  10 dkg margarin;  1 dl k&

Kókuszos és csokis golyócskák

Hozzávalók:
50 dkg darált keksz;  10 dkg margarin;  1 dl kávé;  4 ek. kakaópor; 2 ek. porcukor; 2 ek. szilvalekvár; 2 kiskanál rumaroma; 1 csomag kókuszreszelék   

Elkészítés: Keverd össze a darált kekszet és a megolvasztott margarint, a lekvárt, a porcukrot, a kávét, a 3 kanál kakaóport, a rumaromát, valamint 1 evőkanál kókuszreszeléket. Formázz az így elkészült masszából golyócskákat, amiket ízlés szerint forgass bele kókuszreszelékbe és kakaóporba is. Ínyencek tehetnek a golyók belsejébe például meggyszemet is.

Csokimousse erdei gyümölcs raguval

Hozzávalók (6 adaghoz):

A mousse-hoz: 12,5 dkg étcsokoládé (legalább 70 %-os); 2 tojás szétválasztva; csipet só; 60 g porított nádcukor; 3 dl tejszín
A raguhoz: 70 g nádcukor; 250 g erdei gyümölcs mix; friss mentalevelek

desszert2.jpg ()Elkészítés: Tördeld apró darabokra a csokit és olvaszd fel 100 ml tejszínnel vízgőz felett, majd keverd csomómentesre. Válaszd ketté a tojásokat. A fehérjéket a sóval együtt verd kemény habbá. Keverd a nádcukrot a csokiba, majd hagyd langyosra hűlni. Ekkor kavard bele a tojások sárgáját is. Verd kemény habbá a maradék tejszínt. Ezt követően keverd először a tejszínhabot 2-3 részletben, nagyon óvatosan a csokoládéba (maradjon levegős a massza), majd ugyan így forgasd bele a krémbe a tojáshabot is. Végül adagold a mousset 6 pohárba és dermeszd a hűtőben legalább két órán át.

Közben készítsd el a gyümölcsöt is. Ehhez egy kis lábosban karamellizálj cukrot, majd add hozzá a kiengedett gyümölcsöket. Nagyon lassú tűzön sűrítsd be a gyümölcsöt (közben ne kevergesd, maximum csak rázogasd, hogy a gyümölcsök egy része egyben maradjon). Aztán hagyd kihűlni a ragut és kanalazd a csokira. Tálaláskor dekoráld friss mentalevelekkel.

Ricotta krém grillezett barackkal

Hozzávalók (4 adaghoz): 250 g krémes állagú ricotta; 40 g méz; 1 mk friss citromlé; ¼ citrom reszelt héja; 4 szem kajszibarack (kb. 200 g); 1 tk finomszemű nádcukor;  1 tk vaj; levendulavirágzat (ízlés szerint); 10-15 g mandulalap; méz

Elkészítés: Üres serpenyőben pirítsd meg a mandulalapokat, majd tedd félre. A ricottát kikeverd el a 40 g mézzel, a citromlével és a citromhéjjal, majd adagold poharakba és hűtsd le.
A barackokat csak tálalás előtt készítsd el. Magozd ki és vágd ketté a gyümölcsöket. Hevíts fel egy serpenyőt, majd szórd rá a finom szemű cukrot és add hozzá a vajat. Ezután a barackokat a vágott oldalukkal lefelé helyezd a vékony vajas karamellre, grillezd 2-3 percig. Közben időnként mozgasd meg őket finoman, hogy le ne tapadjanak. Majd a karamellre szórd rá a finomra vágott pár sziromnyi levendulát, hogy a barackok átvegyék az aromáját. Az így elkészült, forró barackokat (adagonként 2 felet) helyezd rá a hideg ricottára, majd locsold meg mézzel.

Citromhab

Hozzávalók (3 adaghoz): 2 db tojásfehérje; csipet só; 200 g friss sajt (pl. natúr krémsajt); 40 g nyírfacukor; 2 db bio citrom; 2 lap zselatin; 2 ek víz

Elkészítés: Áztasd be a zselatint a vízbe, majd takarék lángon olvaszd fel, de ügyelj, hogy éppen, hogy csak langyos legyen, véletlenül se forrjon! A citromok héját reszeld le, levüket facsard ki. Közben keverd ki a krémsajtot a cukorral, a citromhéjjal és a citromlével. A tojásfehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá. A krémsajtos masszából 1-2 evőkanálnyit keverj az olvasztott zselatinba, majd ezt kend vissza a maradék krémsajtba. Legvégül óvatosan forgasd bele a masszába a tojáshabot is. Szedd a krémet poharakba, fedd le és tedd 12 órára a hűtőbe.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X