Főoldal > DIÉTA > Így pótold a vitaminokat télen!

Így pótold a vitaminokat télen!

egészséginfluenzatélvitamin
0

Írta: and

A téli hónapokban, mikor jóval kisebb a választék friss gyümölcsökből és zöldsé

A téli hónapokban, mikor jóval kisebb a választék friss gyümölcsökből és zöldségekből, igazi kihívásnak tűnhet pótolni szervezetünk napi vitaminszükségletét. De ne hidd, hogy csak a különböző multivitamin tabletták segíthetnek! Az alábbi trükkökkel nem kell tavaszig nélkülöznöd a természetes vitaminforrásokat sem.

Tízóraira igyál smoothie-t!

A zord időben kevésbé kívánjuk a friss zöldségeket és gyümölcsöket, így napközben gyakran kevesebbet fogyasztunk belőlük. A legjobb, ha már a nap elején gondoskodsz a megfelelő vitaminbevitelről, és reggelente készítesz otthon egy finom gyümölcsös vagy zöldséges turmixszot, amit kényelmesen elszürcsölhetsz akár munka közben is. Sőt ha egy adag fehérjeport vagy zabpelyhet is keversz a zöldségekhez és gyümölcsökhöz, akkor pár órára garantáltan elfelejtheted az éhséget!

Tankolj fel gyorsfagyasztott zöldségekből és gyümölcsökből!

Gyakori tévhit, hogy a zöldségek és gyümölcsök a fagyasztás során veszítenek vitamintartalmukból. A speciális, gyorsfagyasztó eljárás azonban garantálja, hogy az ételek megőrzik eredeti állagukat és tápanyagtartalmukat. Sőt a mirelitpultban garantáltan a legérettebb zöldségeket és gyümölcsöket találod, míg a frissen vásárolt társaik általában heteket utaznak, mire a kosaradba kerülnek. A gyorsfagyasztott zöldségeknek és gyümölcsöknek köszönhetően ráadásul nem kell csak a szezonális élelmiszerekből válogatnod, télen is ehetsz például isteni bogyós gyümölcsöket, amik tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal!

berries2.jpg ()Fogyassz több savanyúságot!

A savanyítással tartósított élelmiszerek vitamin- és tápanyagtartalma is jelentős. A savanyú káposzta például közismert magas C-vitamintartalmáról. Fogyaszthatod húsok mellé, de akár szendvicsekbe is rakhatsz belőle. Arra figyelj azonban, hogy napi 10-15 dekagrammnál ne egyél többet belőle, mert viszonylag magas a konyhasó-tartalma is.

Irány a friss levegő!

Hiába röpködnek kint a mínuszok vagy fúj a szél, szervezetünknek ilyenkor is szüksége van a napfényre és friss levegőre. A D-vitamin szükségletünk nagy részét például a testünk állítja elő a napfény hatására, de általános közérzetünkre is jótékony hatással van, ha több időd töltünk a szabadban. Így amikor kicsit enyhébb az időjárás, indulj sétálni egy közeli parkba, vagy akár egy havas túrára is kiruccanhattok a hétvégén.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X