Főoldal > DIÉTA > A legfinomabb vegetáriánus receptek karácsonyra

A legfinomabb vegetáriánus receptek karácsonyra

gasztrogesztenyekarácsonyreceptvegetáriánus
0

Írta:

A karácsonyi ebéd vagy vacsora sok fejtörést okozhat, ha vegetáriánus is akad a vendégek között. A leves és előétel még egyszerűen megoldható, de legalább egy húsmentes főételt is illik feltálalni, ami már nagyobb kihívás lehet.

A magyar ünnepi menü vegetáriánus változataival inkább ne próbálkozz, mert kevesebb az esély a sikerre, de szerencsére vannak egyéb alternatívák is. Most két olyan vegetáriánus receptet ajánlunk, amelyekkel helyettesítheted a húsos főételt, és még a nem-vegáknak is biztos ízleni fognak.

Áfonyás-gesztenyés karácsonyi kenyér

Az áfonya és a gesztenye közkedvelt ünnepi hozzávalók, és nem csak pulykatöltelékként finomak.

Hozzávalók 8 személyre:

2 fej közepes vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, szintén összevágva
10 deka csiperkegomba
100 ml vörösbor
225 g gesztenyepüré (nem édesített!)
50 g teljes kiőrlésű kenyérmorzsa
100 g áfonya
450 g vajas tészta
1 kisebb tojás
olívaolaj, só, bors

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 190 fokra. Az olajat hevítsd fel egy serpenyőben, és közepes lángon párold meg a hagymát. Tedd hozzá a fokhagymát és a gombát, és süsd tovább három percig. Ezután öntsd rá a bort, majd kis lángon párold, hogy a folyadék elpárologjon belőle. Ha ez megvan, vedd le a tűzről, keverd hozzá a gesztenyepürét és a morzsát, majd ízesítsd sóval és borssal, és tedd félre. Utána párold meg az áfonyát kevés vízben. Ha már kezd szétpukkanni, csöpögtesd le és hagyd kihűlni. Egy közepes sütőformát kenj ki olajjal, a tésztát pedig belisztezett gyúródeszkán nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra. Vágj belőle téglalap alakú formákat, majd borítsd be velük a sütőforma alját és oldalát. A tetejére is tegyél félre egy tésztalapot. A gesztenyés keverék felét simítsd bele a formába, majd következhet egy réteg áfonya, utána pedig a gesztenyés massza másik fele. A tésztával fedd le az egészet, a széleit pedig igazítsd össze. Kend meg a tésztát tojással, majd mehet a sütőbe fél órára, míg aranybarnára nem sül.

padlizsan2.jpg ()

Diós sütőtökkel töltött padlizsán

A dió és sütőtök szintén két téli kedvenc, amelyeket a padlizsán tesz egzotikussá. Ezt az ételt ráadásul a fogyókúrázók is bűntudat nélkül ehetik, hiszen alacsony a szénhidráttartalma.

Hozzávalók 8 személyre:

4 nagy padlizsán
400 g sütőtök megtisztítva és kimagozva
1 lilahagyma vékonyra szeletelve
1 teáskanál őrölt köménymag
4 gerezd fokhagyma, szintén vékonyra szeletelve
8 evőkanál mogyoróolaj
4 teáskanál friss zöldfűszer (pl. kakukkfű, oregánó, zsálya vagy rozmaring)
200 g mandulás tofu felkockázva
2 nagy marék dió kicsit megpirítva és félbevágva

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Vágd félbe a padlizsánokat, és egy kanál segítségével vájd ki a belsejét a szélektől 1 cm-ig. A kivágott padlizsánhúst aprítsd fel, és egy tálban keverd össze a sütőtökkel és a lila hagymával. Add hozzá a köményt, a fokhagymát, 4 evőkanál olajat, majd ízesítsd sóval-borssal. Végül tedd a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután a kivájt padlizsánok belsejét kend meg vékonyan olajjal, szórd meg egy kis sóval és borssal, és szintúgy tedd egy tepsire. Mindkettőt süsd 15-20 percig, míg félig készek nem lesznek. Utána a sült zöldségkeverékhez add hozzá a friss zöldfűszert, a tofut és a diót, majd kanalazd bele az egészet a padlizsánokba. Végül locsold meg őket a maradék olajjal, és told vissza a sütőbe még 20 percre.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X