Főoldal > DIÉTA > Granola, a legegészségesebb reggeli

Granola, a legegészségesebb reggeli

egészséggasztrogranolareceptreggeli
0

Írta: and

Eredete Ez az étel Dr. Sylvester Graham tiszteleteshez köthető, aki felfedezte a róla elnevezett lisztet. Ezt, a búza eg&

Eredete

Ez az étel Dr. Sylvester Graham tiszteleteshez köthető, aki felfedezte a róla elnevezett lisztet. Ezt, a búza egészét jobban hasznosító, a fehér lisztnél nagyobb szemcseméretű, barna színű graham változatot azért kísérletezte ki, hogy segítségével egy egészségesebb, húsmentes étkezést találjon ki. Mivel ez a liszt enyhén mogyorós, édeskés ízű, azonnal adta magát az ötlet, hogy finom kekszet készítsenek belőle. Ez az aprósütemény lett aztán az alapja annak az újfajta reggelinek, melyet Dr. James C. Jackson alkotott meg. 1863-ban megszületett végül a granolára keresztelt, a hagyományos reggelit kiváltó, graham lisztes keksztöreten alapuló fogás. Ám szinte rögtön el is feledték a rengeteg akkoriban napvilágot látott egészséges termék között.

Csipkerózsika álma végül a hatvanas években ért véget. Ekkor ugyanis a tudatosabb vásárlók, rádöbbenve, hogy a reggeliző pelyhek a hozzáadott cukor mennyisége miatt nem is annyira egészségesek, mint gondolták, megbízhatóbb változatokat kerestek. Így került a figyelem középpontjába újra a granola, mely a pelyhekkel szemben, inkább a közben egy svájci orvos- dietetikus által létrehívott müzlire hasonlított.

Mégis mitől más?

A müzli és a granola között a legnagyobb különbség az, hogy az utóbbi alapját képező gabonaféléket még felhasználás előtt megsütik, ezzel megváltoztatva azok ízét és állagát. Édességének mértékét is az egészséges édesítők, valamint a belekevert csonthéjasok, aszalványok, gyümölcsök adják.

granola2.jpg ()A granola alapját a legtöbb esetben a zabpehely adja, ehhez adagolják a különféle olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket. Az olajos magvak közül leginkább a mogyoró, a dió, a pekándió, a pisztácia, a kesudió és a mandula kerül a masszába, általában több fajtát is belekeverve. De megspékelhetjük még tök -, len-, szezám- és napraforgómaggal is. Hasonlóan széles a kínálat a mixbe tehető aszalt gyümölcsökből is, így igen közkedvelt, hagyományos alapanyagnak számít a banán, az alma, a szilva, a sárgabarack, az áfonya, a mazsolák különféle típusai, a különböző egzotikus gyümölcsök és a datolya is. Mivel te készíted, így valóban a saját szád íze szerint édesítheted: ha úgy véled, hogy a beletett gyümölcsök nem tették elég édessé, úgy ízlés szerint önthetsz még bele mézet, xilitet, juhar- és agave szirupot vagy sztíviát. Ha van kedved, fűszerezheted is, mehet bele ízlés szerint egy kis fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom, szerecsendió vagy épp vanília. Ezek nem csak jobb ízűvé varázsolják a reggelidet, de édesebbnek is éreztetik. Ha pedig még mindig hiányérzeted lenne édesség terén, úgy tördelhetsz vagy reszelhetsz bele bátran csokoládét is, de csak jó minőségűt, vagy tehetsz bele kókuszreszeléket, esetleg az elkészült masszát meghintheted cukrozatlan kakaóval is.

Ha időd, mint a tenger, belevágsz az otthoni elkészítésbe is, rajta! Sokszor egyszerűbb is, mint megvenni, mert így pont azokat és olyan mértékben tehetsz bele az általad kiválasztott alkotóelemekből, amennyit te szeretnél.  Csak arra ügyelj, hogy ezt a saját mixelésű granolát egy hét alatt fogyaszd el, addig pedig tartsd légmentesen záródó edényben, napfénytől védve, a hűtőben. 

Granola – alaprecept

Hozzávalók:

1 kg zabpehely
80 g kókuszreszelék
200 g saját magad összeállított magkeverék
125 ml olíva / repce olaj
125 ml méz
125 ml nád – vagy nyírfacukor
125 ml víz
250 g szárított gyümölcsök

Elkészítés:

Tedd a serpenyőbe az olajat, a cukrot, a vizet, a mézet és kevergesd őket közepes lángon két-három percig, amíg össze nem áll a massza. Egy nagy tálban a száraz hozzávalókat is elegyítsd össze (de a mazsolát ne!). Ezután a száraz alapanyagokhoz add hozzá az olajosat és dolgozd össze. Ha megvan, jól kutyuld meg, és sütőpírra téve mehet is a tepsibe. Süsd 140 fokon kb. 40 percig, úgy, hogy 10 percenként kavarsz rajta egyet. Végül hagyd kihűlni, és add hozzá a mazsolát. 

Szegfűszeges granola – variáció egy témára

Hozzávalók:

5 dkg szezámmag
5 dkg kókusz chips
10 dkg kesudió
8 dkg mogyoró
5 dkg mazsola
10 dkg zabpehely
csipetnyi őrölt szegfűszeg
méz, ízlés szerint

Elkészítés:

Keverd össze a méz kivételével az összes alapanyagot és öntsd a masszát egy nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsibe. Oszlasd el egyenletesen. Majd locsold meg finoman mézzel, és süsd 150 fokos előmelegített sütőben kb. 30 percig. Közben többször forgasd át a keveréket, hogy egyenletesen megpiruljon mindenhol. Ha kihűlt, tedd jól zárható üvegbe. Tej mellé vagy joghurtba forgatva tálalhatod azonnal.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X