Főoldal > DIÉTA > A 10 legjobb fehérjében gazdag étel a gyors fogyásért

A 10 legjobb fehérjében gazdag étel a gyors fogyásért

diétafehérjefogyásgasztrotáplálkozás
0

Írta:

A legtöbb ember odavan a csodadiétákért, amelyek drámai (és sajnos hozzá kell tenni, valótlan) eredményeket ígérnek. Ezek a diéták legtöbbször nemcsak hatástalannak bizonyulnak, hanem az egészségedre is ártalmasak lehetnek. Pedig a fogyás receptje valójában hihetetlenül egyszerű: rendszeresen kell mozogni és fehérjében gazdag, egészséges táplálékokat kell enni.

A fehérjében gazdag diéta ugyanis fenntartja és elősegíti a sovány szöveteket, amelyek üzemanyagként zsírt égetnek és megfékezik az étvágyat. Azonban van pár dolog, amit mindenkinek tudnia kell, mielőtt rögtön megemelné a fehérjebevitelét. Először is a mennyiség: az ajánlott napi fehérjebevitel a férfiaknál 56 g, míg a nőknél 46 g. Másodszor, a fehérje fajtája sem mindegy, mivel nagy hatással van arra, hogy fogyni vagy éppen hízni fogsz tőle. Alapszabályként válaszd mindig a sovány fehérjét! Amikor sovány húst vásárolsz, keresd a fűvel etetettet, főleg, ha fejfájástól vagy más krónikus problémától szenvedsz. Ezek a húsok jó arányban tartalmazzák az Omega-3 és 6 zsírokat is. Kerüld viszont a disznóhúst, a szalámit és a bacont!

A fehérjében gazdag táplálkozásban is fontos a változatosság. Az alábbi 10 ízletes, fehérjében gazdag étel jóllakat és közben teljes szélességgel támogatja a kitűzött fogyást.

Sovány hús, hal és szárnyas
Mennyiség: 30 g= 7 g fehérje

Ha beiktatod az étrendedbe és növeled a sovány húsféléket: a halat és a szárnyasokat (csirke, lazac, tonhal, stb.) az nagy mennyiségű fehérjével látja el a szervezeted, emellett más egészségügyi előnyökkel is jár. Egy átlagos szelet csirkemell vagy lazacfilé mérettől függően 100-200 g között van. Grillezd, párold, vagy hal esetén fogyaszthatod akár nyersen is, a lényeg, hogy kerüld a rántást és a zsírban sütést!

Tojás
Mennyiség: 1 nagy tojás= 6 g fehérje

Napi 2-3 tojás fogyasztása nagyszerű módja, hogy beiktasd az egészséges fehérjét a fogyókúrádba és kerüld a túlzott kalória-bevitelt. Ha nincs időd arra, hogy iskola vagy munka előtt elkészítsd otthon a reggelid, főzz meg egy tucat kemény tojást a hét elején. Hűtőben tárolva eláll, és így egész hétre gondoskodsz az egészséges reggeliről, amit mindennap magaddal vihetsz.

Sajt
Mennyiség: 30 g= 7 g fehérje

Mindennap egyél meg pár szelet sajtot, hogy jelentősen megemeld a fehérje bevitelt. A viszonyítás kedvéért eláruljuk, hogy pontosan ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint a csirkehús.

Zsírszegény cottage cheese 
Mennyiség: fél csésze= 14 g fehérje

Nem is gondolnád, pedig a zsírszegény túró listavezető a kategóriában, azaz egy adagja tartalmazza a legtöbb fehérjét. Arra azonban itt is figyelj, hogy a zsírszegény változatát emeld le a polcról.

Diófélék
Mennyiség: 30 g= 7 g fehérje

Egy maroknyi mag, a chips vagy a csokoládé helyett, délutáni nasiként tökéletes megoldás, hiszen egészséges és fehérjedús. Ha nem szereted magukban a magvakat ropogtatni, szórj diót vagy mandulát a salátádra, meglátod, nagyon ízletessé teszi.

Mogyoróvaj
Mennyiség: 2 teáskanál= 8 g fehérje

Nincs is talán egyszerűbb és élvezetesebb módja a napi fehérjebevitelről való gondoskodásnak a mogyoróvajnál. Rengeteg mindenhez eheted: szendvicsekhez, wrap-okhoz, sőt még smootie-hoz is adhatod, de egyszerűen csak kikanalazhatod az üvegből is. Bárhogy szereted enni, arra figyelj, hogy tiszta, sótlan mogyoróvajat válassz.

Szója
Mennyiség: 1 csésze szójatej= 10 g fehérje

A szójatermékek, mint a tofu, a szójabab és a szójatej gazdagok fehérjében és tartalmazzák a 9 esszenciális aminosavat. A bennül levő fehérje függ a feldolgozás módjától: fél csésze tofuban 10 g, fél csésze szójababban 11 g, 1 csésze szójatejben pedig 10 g fehérje van.

Quinoa
Mennyiség: 1 csésze= 9 g fehérje

A quinoa a vegetáriánusok kedvenc ételévé válhat, mivel ez a gabona kiemelkedő fehérjeforrás. 1 csészényi főtt quinoában 9 g fehérje van. Elkészítése is igen egyszerű, ugyanúgy kell megfőzni, mint a hagyományos rizst. Adj hozzá szeletelt zöldségeket, magvakat és fűszereket, hogy ízletesebb és rostban gazdagabb legyen.

Hüvelyesek
Mennyiség: 1 bögre száraz bab= 16 g fehérje

Fél csésze babféle ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint 30 g steak, így szintén ajánlható vegáknak, akik nem szeretnének lemondani a megfelelő fehérjebevitelről. A bab ráadásul magas rosttartalmának köszönhetően kitűnően telít is.

Görög joghurt
Mennyiség: 1 pohár joghurt= 20 g fehérje

A görög joghurt jó szolgálatot tesz, ha energiában és fehérjében gazdag ételt keresünk. Egy pohárban 20 g fehérje van, amely nagyjából fél csirkemellének felel meg. Ha egészséges dresszingre vágysz, akkor helyettesítheted vele a majonézt is, pár csepp mézzel kitűnő a tonhalsalátára.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X