Főoldal > DIÉTA > Karcsúsodj, szépülj és maradj lendületben!

Karcsúsodj, szépülj és maradj lendületben!

betegségegészségvitamin
0

Írta: and

Fürdőruhaszezonban a legtöbben kampányszerű fogyókúrába kezdünk, de nem számolunk avval a

Fürdőruhaszezonban a legtöbben kampányszerű fogyókúrába kezdünk, de nem számolunk avval a kellemetlenséggel, hogy a szigorú diéta általános fáradtsághoz, ingerlékenységhez, petyhüdt bőrhöz, hulló hajhoz és repedező körmökhöz vezethet. Mindez azért van, mert a hirtelen megszorítás jelentős vitaminhiányt okoz, amely felborítja a szervezet természetes egyensúlyát. Nem, egyáltalán nem kell visszatérni a habos süteményekhez és a különböző zsíros fogásokhoz, de fogyókúra idején különösen figyelj rá, hogy vitaminszükségleted természetes és/vagy mesterséges úton fedezd.

Pótold a B12-vitamint a gyors anyagcseréért!

A gyors anyagcsere mindannyiunk álma, ugyanakkor nem is tudjuk, hogy az anyagcsere működésében a legösszetettebb szerepet a B12-vitamin játssza. Sokunknál fenn áll a hiánya, a vegetáriánusok különösen veszélyeztetettek, mivel természetes forrásai olyan állati táplálékok, mint a hús, a tojás és a különböző tejtermékek. Ráadásul a bevitt B12-vitamin könnyen ki is ürül, mivel vízben oldódik. A szervezet megfelelő működéséért fontos, hogy naponta pótoljuk, felnőtteknek 2,4 mcg a napi adagja.

A feszes bőrért vesd be a C-vitamint!

A C-vitamint leginkább influenzaszezon idején pótoljuk, pedig a fogyáshoz, a rugalmas és feszes bőrhöz is elengedhetetlen. Lassítja a bőr öregedési folyamatait, serkenti a kollagén termelődését. Hiányában a bőr petyhüdt, fakó és pigmentfoltokkal tarkított lesz. A C-vitamin ráadásul természetes módon ad jó közérzetet és energiát. Fogyasszunk naponta citrusokat, ribizlit, csipkebogyót, savanyú káposztát, paradicsomot és paprikát.

Wellness Cafe tipp: Manapság már számtalan formában hozzájuthatunk különböző étrend-kiegészítőkhöz. A multivitamin-tartalmú, gyümölcsízű gumicukorka garantáltan elnyeri a tetszésed, ráadásul nasinak sem utolsó!

vitamin2.jpg ()Őrizd a haj, a bőr, a köröm és az idegrendszer egészségét B-vitaminnal!

A hajra, bőrre és körömre kapható „csodaszerek” nem véletlenül tartalmaznak B-vitamin komplexet, mivel ezek belülről táplálják testünket. A hajhullás és a korpásodás hiányának jelei, akárcsak az ingerlékenység. B2-vitamint spenótban, aszalt gyümölcsökben és tojásban találsz, míg a B6-vitamin fő forrása az avokádó, a banán és a máj. B7-vitamint, azaz közismertebb nevén biotin, májban, dióban és gabonafélékben található, így ezeket is iktasd be az étrendedbe.

Fiatalodj Q10-zel!

A Q10 olyan enzim, amely nemcsak a bőr fiatalságában, hanem az immunrendszer működésében és az megfelelő energiaszintben is szerepet játszik. Fő forrása a lazac és a máj, amelyet a legtöbb ember sajnos ritkán fogyaszt. A sejtek saját maguk is termelik, azonban ehhez vitaminokra és nyomelemekre van szükségük, amelynek gátja az egyoldalú fogyókúra. Ezért szükség lehet a Q10 mesterséges pótlására, napi 10-30 mg szedése folyamatosan javasolt 30 év felett.

Kelj életre E-vitaminnal!

Az E-vitamin szintén lassítja a bőr öregedését, nyáron különösen hasznos, mivel véd a nap káros sugarai ellen is. A fénytelen haj is jelezheti, hogy nincs elegendő E-vitamin a szervezetünkben. Izomgyengeség esetén legtöbben magnéziumhiányra gyanakodnak, pedig E-vitaminhiány is okozhatja. Fogyókúra alatt a legtöbben messzire kerüljük a zsírokat, pedig nem mindegyik egészségtelen, sőt a fogyásban is segítségünkre lehetnek a telítetlen zsírsavak. A salátádra mindig tegyél egy teáskanálnyi olívaolajat, ezenkívül sok E-vitamin található a magvakban és a növényi csírákban is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X