Főoldal > DIÉTA > Több kalóriával az egészségért: 4 eset, amikor a minőség fontosabb, mint a mennyiség

Több kalóriával az egészségért: 4 eset, amikor a minőség fontosabb, mint a mennyiség

fogyáskalória
0

Írta: and

1. csere: Sós keksz helyett dió Ha összehasonlítod a 6 darab teljes kiőrlésű kekszben található 120 kal

1. csere: Sós keksz helyett dió

Ha összehasonlítod a 6 darab teljes kiőrlésű kekszben található 120 kalóriát a 30 gramm (körülbelül 14 fél) natúr dióban található 185 kalóriával, nyilván az elsőt választanád. Azonban gondold át: a dió omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek segítenek kikapcsolni az éhségérzetet az agyban, ameddig a kekszben található szénhidrátok ennek pont az ellenkezőjét érik el. És miközben mindkettő közel azonos mennyiségű fehérjét és rostot tartalmaz, a dió nem tartalmaz nátriumot – amit az egészségünk és a puffadás elkerülésének érdekében, egyébként is csökkentenünk kell az étrendünkben.

2. csere: Csirkemell helyett csirkecomb

A csirkecomb a vérszegénység kialakulását gátló vasban és az immunrendszert erősítő cinkben gazdag, és csupán 34 kalóriával tartalmaz többet, mint ugyanakkora mennyiségű csirkemell. Ne aggódj a telített zsír miatt – a sötétebb hús mindössze egy grammal tartalmaz többet, mint a fehér, és ez is pozitív hozadékkal jár: a plusz telített zsírtartalom miatt laktatóbb a hús, és később leszel újra éhes.

dio2.jpg ()3. csere: Alacsony zsírtartalmú tejföl helyett guacamole

Ha a fajita tetejére alacsony zsírtartalmú tejföl kerül, az talán elsőre jobb választásnak tűnik, azonban a napi ajánlott kalciumbevitel 12%-án kívül nem írható több a sovány tejföl számlájára. Ezzel szemben a guacamole negyed csészénként plusz 40 kalóriával és 6 gramm zsírral jár, azonban emellett rengeteg antioxidáns, 4 gramm rost és 340 milligramm kálium (ami elősegít a megfelelő vérnyomást) is található benne. A kutatások azt is kimutatták, hogy azoknak, akik avokádóval ették a salátát, nyolcszor több alfa-karotin és 13-szor több béta-karotint szívódott fel a szervezetében, ami hozzájárul a rák- és a szívbetegségek elkerüléséhez.

4. csere: Zsírszegény sajt helyett zsíros sajt

30 gramm cheddar 65-tel több kalóriát és 7,5 grammal több zsírt tartalmaz, mint ugyanennyi csökkentett zsírtartalmú sajt. Jegyezd meg: a zsír nem az ellenséged! A sajtok körülbelül egyenlő részben tartalmaznak fehérjét és zsírt, ami tökéletes éhségűző kombináció. Ha alacsony zsírtartalmú sajtot eszel szőlővel, hamarosan újra éhes leszel, azonban ha zsírosra cseréled a sovány verziót, tovább jóllakott maradsz. Mindössze arra ügyelj, hogy 30 grammnál ne egyél többet egy nap.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X