Főoldal > DIÉTA > A 6 legjobb fogyasztó tavaszi zöldség

A 6 legjobb fogyasztó tavaszi zöldség

articsókadiétahagymaretekspárgazöldség
0

Írta: and

Újhagyma Az újhagyma valójában nem egy külön hagymafajta, hanem a vöröshagyma fiatal példánya. Akárcsak a retek, az újhagyma is kimagasló C-vitamin tartalommal büszkélkedhet. A szervezet ellenállóképességét erősíti. A gyomor barátja: segít helyreállítani a bélflórát és támogatja az emésztést. Nemcsak gyomrod, a bőröd is értékelni fogja, ha újhagymát eszel, a megviselt, száraz, tél utáni bőrt regenerálja. […]

Újhagyma

Az újhagyma valójában nem egy külön hagymafajta, hanem a vöröshagyma fiatal példánya. Akárcsak a retek, az újhagyma is kimagasló C-vitamin tartalommal büszkélkedhet. A szervezet ellenállóképességét erősíti. A gyomor barátja: segít helyreállítani a bélflórát és támogatja az emésztést. Nemcsak gyomrod, a bőröd is értékelni fogja, ha újhagymát eszel, a megviselt, száraz, tél utáni bőrt regenerálja. Főtt ételekhez is adhatjuk, de gyógyhatása leginkább nyersen fogyasztva érvényesül.

Medvehagyma

A tavasz egyik legegészségesebb zöldsége a medvehagyma, amely még a jótékony fokhagymánál is tizenkétszer erősebb hatású. Természetes antibiotikum, elpusztítja a baktériumokat. Fogyókúrázóknak ideális, az egyik legjobb salaktalanító. Támogatja a gyomor egészségét, javítja a bélműködést. Magas vérnyomásban szenvedőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mert csökkenti a tüneteket, és fokozatosan lejjebb viszi a vérnyomást. Levesként, főzelékként, salátákba, omlettbe, szószokba, sőt pékáru ízesítésére is használhatjuk.

Spárga

A spárga a sztárok kedvenc fogyókúrás étele. Nem csoda, hiszen kalóriatartalma igen csekély, egyáltalán nem tartalmaz zsírt és koleszterint, ugyanakkor gazdag fehérjében és rostban. Vízhajtó hatása erős, lúgosít és méregtelenít. Tavasszal igazi csodadiétát tarthatunk vele, hatására jó pár kilótól megszabadulhatunk, és bőrünk is láthatóan szebb, frissebb és feszesebb lesz.

Wellness Cafe tipp: Mindig vásárolj friss, nem fás példányt. Elkészítése egyszerű: 15 perc alatt vízben megfő.

sparga2.jpg ()Hónapos retek

Kiváló fogyókúrás étel: energiatartalma alacsony (15 kcal/100g), ám jótékony hatása annál nagyobb. A benne található sok C-vitamin erősíti az immunrendszert és segít leadni a felesleges kilókat. Rostban is gazdag, így serkenti az emésztést. Káliumtartalma miatt vízhajtó hatású. A közmondás szerint a retek reggel méreg, délben étek, este orvosság. Ez nem alaptalan, erős illóolajtartalma miatt éhgyomorra nem tanácsos enni, de ha a teljes kiőrlésű pékárud mellé fogyasztod, akkor reggelire sem okoz gyomorproblémát.

Wellness Cafe tipp: Nehezen tárolható, ezért helyezd befőttesüvegbe, önts rá egy kevés vizet, és így tedd be a hűtőbe.

Fejes saláta

A fejes sali kalóriatartalma szintén igen kevés, viszont jól telít, így kevesebbet bírunk enni a főételből, a desszertnek pedig már helye sem marad. Vasban bővelkedik, így vérszegényeknek és vegetáriánusoknak a legjobb választás. C-vitamin tartalma magas, viszont jó tudni, hogy mennyisége kívülről befele csökken, így nem érdemes túl sok külső levelét eldobni. Fogyasztás előtt jól mossuk meg, de ne áztassuk, így ugyanis jelentősen veszít a vitamintartalmából.

Articsóka

Az articsóka a magyar háztartásokban nem található meg, pedig érdemes lenne beiktatni az étrendünkbe. Az olasz és a francia konyha egyik kedvence, de már a rómaiak is gyógynövényként használták. Igazi ásványi anyag bomba: vas, magnézium és kalcium tartalma igen magas. Szabályozza a koleszterinszintet. Fogyókúrázóknak nagyszerű táplálék, mivel méregtelenít és segíti a zsírok lebontását.

Wellness Cafe tipp: Vásárlásánál keressük a kisebb bimbókat, és figyeljünk arra, hogy ne legyenek rajta barna foltok, mert akkor már nem friss. Kellemesen fűszeres íze miatt főzve és sütve is fogyasztható.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Ég a gyomrod? Folyton éhes vagy? Itt a megoldás!

Látványos loknik könnyen és gyorsan


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X