Főoldal > DIÉTA > A 10 legjobb szakértői tipp fogyáshoz és súlytartáshoz

A 10 legjobb szakértői tipp fogyáshoz és súlytartáshoz

diétanövénytippvegánvegetáriánusvíz
0

Írta: and

Bár lehetetlennek hangzik a kilókat leadni, és meg is tartani, Cynthia Sass, dietetikus meggyőz minket arról, hogy igenis lehetséges. Feltettük neki azokat a kérdéseket, amelyek bizonyára téged is érdekelnek a fogyással kapcsolatban. Most megosztjuk veled a népszerű táplálkozási tanácsadó klassz tippjeit. A mesterséges édesítőszerek segítenek, vagy ártanak a fogyókúrában? „Évtizedek óta elérhetőek a különféle „álcukrok”, […]

Bár lehetetlennek hangzik a kilókat leadni, és meg is tartani, Cynthia Sass, dietetikus meggyőz minket arról, hogy igenis lehetséges. Feltettük neki azokat a kérdéseket, amelyek bizonyára téged is érdekelnek a fogyással kapcsolatban. Most megosztjuk veled a népszerű táplálkozási tanácsadó klassz tippjeit.

A mesterséges édesítőszerek segítenek, vagy ártanak a fogyókúrában?

„Évtizedek óta elérhetőek a különféle „álcukrok”, az elhízás nagysága mára mégis elképesztő méreteket ölt. Állatkísérletek bizonyítják, hogy a mesterséges édesítőszerek blokkolják a szervezet azon természetes képességét, amely a kalóriabevitelt szabályozza. Az igazság az, hogy ugyanúgy édességfüggők lehetünk az édesítőszerektől, mint a cukortól. Statisztikák szerint az elhízás esélyét növeli a diétás üdítők mindennapos fogyasztása, sokkal inkább, mint az átlagos italoké. Összességében egyik sem túl jó választás.”

Az alacsony zsírtartalmú diéta a legjobb zsírfaló?

„Együnk több zsírt! Hihetetlen, de a zsír fogyasztása segít, hogy vékonyak legyünk- mindaddig, amíg a helyes fajtáját választjuk. A Nemzetközi Egészségügyi Intézet szerint a napi kalóriabevitel 35%-át a zsíroknak kellene kitennie, azonban olyan növényi zsiradékokból, mint az extra szűz olívaolaj, az avokádó, a diófélék, a magvak és a természetes növényi vaj. Kutatók arra is rámutattak, hogy az állati eredetű zsírok, mint a magas zsírtartalmú tej, a sajtok, és a zsíros húsok hajlamosak a szervezet jóllakottsági mechanizmusát, a „tele vagyok” jelzést eltörölni. Ezzel szemben a növényi zsírok fokozzák a jóllakottság érzését, szabályozzák az étvágyat, és elégedettség-érzetet okoznak. A zsírt tartalmazó étkezések tízszer, vagy annál is többször növelik az antioxidánsok felszívódását.”

szakertoi2.jpg ()Hogy lehet egészségesen étkezni úgy, hogy az ételek jóízűek is legyenek?

„A legújabb könyvemben az ételek ízesítéséhez olyan természetes hozzávalókat használok, mint a gyógynövények és a fűszerfélék. Valójában egy teljes fejezetet szenteltem a gyógynövényeknek és a fűszereknek „Karcsúsító és telítő fűszerek” címmel. Ráadásul védik a szív egészségét is, míg más kutatások bizonyítják, hogy segítségükkel pár kilótól nagyon egyszerűen meg lehet szabadulni. Érdemei: 1. jóllakottság érzetet adnak, tovább érzed a telítettséget, 2. felpörgeti az anyagcserét, segít több kalóriát elégetni, 3. a Floridai Egyetem érdekes, új kutatásai szerint azok, akik több antioxidáns fogyasztanak, vékonyabbak akkor is, ha nem fogyasztanak kevesebb kalóriát. A gyógynövények és a fűszerek az antioxidánsok „csúcsai”: egy teáskanál fahéjban annyi antioxidáns van, mint fél bögre áfonyában; fél teáskanál szárított oregánóban pedig félcsészényi édesburgonya antioxidáns tartalma rejlik.”

A vegán vagy vegetáriánus diéta segít a hosszú távú fogyásban?

„Növényevőnek lenni fél siker. Ha mindenevő vagy, próbálj beiktatni legalább 5 növényi alapú étkezést egy héten, bab, lencse és organikus tofu felhasználásával – ezek ellátják a szervezetet minőségi fehérjével. A Betegség Felügyelő és Megelőző Központ szerint, az amerikai 20 éves felnőtt lakosság 67 %-a túlsúlyos vagy elhízott, míg a vegán és a vegetáriánus elhízottak 0 és 6 % közötti tartományba vannak a publikált adatok szerint. A női és a féri vegetáriánusok testtömege 3 vagy akár 20%-kal is alacsonyabb, mint a húsevőké. A tanulmányok megnövekedett kalóriaégetést találtak a vegánoknál is. A növényi tápanyagokon alapuló étkezés ugyanis valóban remek üzemanyag a testnek, és a zsír elraktározását is gátolja.”

A vízfogyasztás segíti a fogyást?

„A legújabb klinikai kísérletek során a kutatók úgy találták, hogyha két nagy pohár vizet megiszunk az étkezések előtt, több kilótól tudunk megszabadulni. A megelőző kutatásaik szerint, ha a középkorú (vagy idősebb) emberek megisznak két pohár vizet közvetlenül étkezés előtt, 75-90 kalóriával kevesebbet esznek. Az új kutatásban negyvennyolc 55-75 év körüli ember vett részt, két csoportra osztva. Az első csapat két pohár vizet ivott étkezés előtt. A második nem ivott előtte, de mindkét csapat alacsony kalóriás diétán élt. A 12 hetes vizsgálat alatt, az a csapat, aki extra vizet kortyolt, 7 kilót fogyott, míg a nem ivó csapat csak 5-öt. Teljesen világos, hogy az extra vízfogyasztás működik, a gyomor vízzel való megtöltése 100 kalóriával kevesebb ételt jelent egy nap – ez épp elég ahhoz, hogy 4,5 kilót fogyj ennyi idő alatt. Az extra folyadék fokozza az anyagcserét, hiszen a víz alapvető kalória-égető komponens.”

Az ételek tálalása szerepet játszik a diétában?

„Ugyanúgy eszünk a szemünkkel, ahogy a gyomrunkkal, tehát az esztétikusan tetszetős étel kielégítőbb és különlegesebb élményt nyújt. Emiatt sokszor tanácsolom a klienseimnek, hogy játszanak „étel stylist”-ot, amikor elkészítik az ételeiket. Például egy réteg joghurt, egy réteg szezonális gyümölcs és zabtoast tökéletes gasztronómiai látványt nyújt egy szép pohárban tálalva, szeletelt mandulával és friss mentával díszítve. Használj zöldséghámozót, hogy hosszú répa- és cukkini csíkokat alkothass, amelyeket bepöndöríthetsz, vagy rétegezhetsz, és ezzel díszítheted a salátád vagy a főételedet. Dobj össze párolt zöldségeket sült piros paprikával, vagy aszalt paradicsom pestóval, színt adva az ételnek, és szervírozd zöldség vagy bébispenót ágyon.”

A rost valóban szükséges a fogyáshoz és a súlytartáshoz?

„A kutatók bebizonyították, hogy a rost minden elfogyasztott grammjával kb. 7 kalóriától szabadulunk meg. Ez azt jelenti, hogy ha 30 gramm rostot eszel egy nap, lényegében 210 kalóriát tüntetsz el. A megtakarítás tehát évente 9 kg fogyást jelent. Brazil dietetikusok egy másik tanulmány során azt találták, hogy a 6 hónapon túli, további rostmennyiség extra 12 kg-s súlyvesztést okoz. A feldolgozott helyett inkább a természetesen rostdús ételeket válaszd, például a gyümölcsöket és a zöldségeket, főleg az ehető héjasokat, és/vagy a magosakat, a kemény szárúakat, a babot és a lencsét, valamint a teljes kiőrlésű gabonákat pl. a zabot, a quinoát, a barna- és a vadrizst.”

Kell-e bioételeket fogyasztanunk a fogyáshoz?

„Az organikusan termesztett ételeknek magasabb az antioxidáns tartalma, amely kapcsolatban áll a gyorsabb jóllakottság-érzettel, és az alacsonyabb testsúllyal, mindezt a kalóriabevitel csökkentése nélkül. A kutatók szerint a hagyományos élelmiszereknél a rovarirtó maradványok az hízási mutatók egyik faktorát adják. Egy friss tanulmány bemutatta, hogy azok a patkányok, akiket bioételekkel etettek, jobban aludtak, erősebb volt az immunrendszerük, és soványabbak voltak, mint a hagyományos ételeket fogyasztó társaik. A kutatók azt is bebizonyították, hogy a rovarirtószer-maradványok a pajzsmirigy működésével is összefüggésben állnak. A rovatirtószereknek kitett patkányok számottevő túlsúllyal gyarapodtak, egyéb kutatások pedig azt is igazolták, hogy a rovarirtószertől a hormonháztartásuk is felborult, amely szintén előidézi a zsírraktározást.”

Az, hogy mikor eszünk, befolyással van a súlyunkra?

„A legfrissebb kutatások szerint, azok az emberek, akik 40 órát dolgoznak egy héten, ha 8 órát kihagynak az étkezések között, az 40%-kal több kalóriabevitelt eredményez. Minél többet várunk az étkezések között, annál jobban túlméretezzük a következő étkezés adagját, ráadásul kevésbé minőségi, gyengébb tápértékű ételeket is választunk. Ha mindennap nagyjából ugyanazokban az időpontokban eszünk – a reggelit ébredés után egy órán belül ajánlom, a többi étkezést pedig 3-5 óránként – megtanítjuk a szervezetünknek, hogy a szokásos időpontokban várja az ételt. Ezáltal szinten tartjuk az étvágyat, így nem érzünk késztetést, hogy túlegyük magunkat. A rendszeres étkezés egész napra felpörgeti az anyagcserét.”

Van helye a desszertnek egy sikeres fogyókúrában?

„Mindennap élvezettel fogyasztok étcsokoládét. A könyvemben van egy mindennapos étcsokoládéba menekülés című rész, mint a fogyókúraterv része. Egy teljes fejezetet szenteltem a csokoládénak is, beleértve a kutatást, amely szerint minden nap egy kevéske étcsoki féken tartja a sóvárgást az édes és a sós ételek iránt egyaránt. A Penn State kutatói letesztelték, hogy a kakaókivonat hogyan hat azokra az enzimekre, amelyek a zsírok és a szénhidrátok emésztéséért felelnek. Három kakaókivonat közül az, amelyik a legkevesebb feldolgozáson esett át, és a legtöbb antioxidánst tartalmazza, blokkolja legjobban az enzimeket. A csokoládéban található antioxidánsok segítenek féken tartani a zsírokat és a szénhidrátokat, ezáltal kevésbé szívódnak fel, ami azt jelenti, hogy nem raktározódnak el a zsírsejtekbe. Ajánlom, hogy mindenki nyugodtan engedjen meg magának napi két nagy, vagy négy kis kocka, 70%-os minőségi étcsokit.”

Ezért érdemes a Duna Plazába látogatnod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X