Főoldal > DIÉTA > A 10 legegészségesebb étkezési szokás tavaszra

A 10 legegészségesebb étkezési szokás tavaszra

egészségesrostvitaminvíz
0

Írta: and

1.    Mindig szakíts időt a reggelire: ha közvetlenül ébredés után eszel, azzal egy hatalmas lökést adsz az anyagcserédnek, így a szervezeted egész nap zsírégető módban lesz. 2.    Kerüld a feldolgozott élelmiszereket: azok az ételek, amelyek friss hozzávalók felhasználásával készültek, sokkal táplálóbbak, valamint alacsonyabb só-, cukor- és zsírtartalommal bírnak, ráadásul ízletesebbek is. 3.    Egyél 3-4 óránként, […]

1.    Mindig szakíts időt a reggelire: ha közvetlenül ébredés után eszel, azzal egy hatalmas lökést adsz az anyagcserédnek, így a szervezeted egész nap zsírégető módban lesz.

2.    Kerüld a feldolgozott élelmiszereket: azok az ételek, amelyek friss hozzávalók felhasználásával készültek, sokkal táplálóbbak, valamint alacsonyabb só-, cukor- és zsírtartalommal bírnak, ráadásul ízletesebbek is.

3.    Egyél 3-4 óránként, ameddig ébren vagy: így stabilan tartod a vércukor- és inzulinszintedet. Ez a napi rutin megakadályozza továbbá az esténként jelentkező túlevést is.

4.    Variálj a színekkel: próbálj ki egy új zöldséget és gyümölcsöt minden nap, így feldobod a megszokott ételeket, és létfontosságú tápanyagokkal spékeled meg az étrendedet. Az alapszabály: minél színesebb, annál egészségesebb!

etkezes2.jpg ()5.    Legyél felkészült: tarts mindig egészséges rágcsálnivalókat magadnál, így nem kell attól tartanod, hogy elcsábulsz a friss péksütemények láttán, mert kopog a szemed az éhségtől. Remek ötlet, ha lefagyasztasz pár extra adag egészséges ételt  arra az időre, amikor nem lesz időd főzni (ez olcsóbb és egészségesebb megoldás, mintha beszaladnál egy gyorsétterembe).

6.    Ellenőrizd az adagokat: alkalmazd a legtöbb esetben az ökölszabályt. Egy adag sovány hús legyen maximum tenyérnyi méretű, egy sajt maximum egy szelet, vagy egy kocka. Ha megeszel fél kiló kenyeret fél kiló hússal, ne csodálkozz, ha a mérleg nyelve jóval többet mutat, mint szeretnéd.

7.    Főzz diétásan: Válassz egészségesebb olajokat (mint amilyen az olíva- vagy a napraforgóolaj), és amikor ízesíted az ételeket, használj gyógynövényeket és fűszereket a só és a cukor helyett.

8.    Kerüld a zsíros fehérjét: válassz sovány húsokat, és próbálj meg hetente legalább két adag olajos halat enni, mivel a bennük található D-vitamin és omega-3 zsírsav létfontosságú a szervezeted számára. A bőrödön, a körmödön és a hajadon rövid időn belül látszani fog a változás.

9.    A barna a legjobb: fogyassz el 3 adag teljes kiőrlésű gabonafélét minden nap. Az összetett szénhidrátok tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amitől tovább jóllakott leszel és általuk rengeteg rostot viszel be a szervezetedbe: ezek pedig hozzájárulnak az ideális testsúly eléréséhez és az egészséges emésztéshez.

10.    Igyál! Tudtad, hogy az éhség tulajdonképpen a szomjúság első jele? És hogy minden sejtednek a szervezetedben vízre van szüksége ahhoz, hogy hatékonyan működjön? Igyál meg ezért legalább 8 pohár vizet (2 litert) naponta.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X