Főoldal > DIÉTA > 6 meglepő étel, ami az edzésed ellen dolgozik

6 meglepő étel, ami az edzésed ellen dolgozik

banánedzéstojás
0

Írta: and

1. Lenmag Bár a lenmag remek a tested számára (és a súlyvesztést is segíti), azonban rostban gazdag, ezáltal az edzés alatt gázosodást és puffadást okozhat. Éppen ezért feltétlenül korlátozd a rostbeviteledet 2 órával az edzésed előtt és után. Kerüld el a lenmagot, a rosttartalmú étrend-kiegészítőket, a korpás és a magas rosttartalmú kenyeret, és közvetlenül sportolás […]

1. Lenmag

Bár a lenmag remek a tested számára (és a súlyvesztést is segíti), azonban rostban gazdag, ezáltal az edzés alatt gázosodást és puffadást okozhat. Éppen ezért feltétlenül korlátozd a rostbeviteledet 2 órával az edzésed előtt és után. Kerüld el a lenmagot, a rosttartalmú étrend-kiegészítőket, a korpás és a magas rosttartalmú kenyeret, és közvetlenül sportolás előtt részesítsd előnyben a fehérje és a szénhidrát kombinációját.

2. Humusz

Bármilyen finom is a humusz, jobb, ha távol tartod magad tőle edzés előtt. A bab alapú ételeknek (mint amilyen a humusz is) rendkívül magas az emészthetetlen szénhidráttartalmuk, ezért kellemetlen gázosodást és puffadást okozhatnak.

ellen2.jpg ()3. Tejtermékek

Ugyan az egészséges étrend részét képezik az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, azonban ha edzés előtt fogyasztod őket, azzal jelentősen lelassítod az edzésed hatékonyságát. Korlátozd ezért a tejtermékek fogyasztását a tréningek előtt, ha úgy érzed letargikus a hangulatod, savasodik a szervezeted, vagy ha túlzott böfögési ingert tapasztalsz.

4. Magas sótartalmú ételek (pörkölt olajos magvak)

Annak ellenére, hogy az olajos magvak remek rágcsálnivalók (és a fogyásban is segíthetnek) a legtöbb pörkölt, olajos mag magas nátriumtartalommal bír és a sós ételek bezavarhatnak a tested folyadék-egyensúlyába is, ami az optimális edzéshez elengedhetetlen. Ezért kerüld a magas nátriumtartalmú ételeket. Ha étkezés során egy kicsit sózol, az még rendben van, azonban tartsd magad távol a következőktől: a mesterségesen sózott marhahústól, a sózott és pirított magvaktól, valamint a feldolgozott rágcsálnivalóktól, mint amilyen a burgonyachips is.

5. Zöld banán

A banán valóban kiváló edzés előtti rágcsálnivaló, azonban fogyasztása előtt győződj meg arról, hogy egy érett darabot választasz. Az éretlen gyümölcs edzés előtt ugyanis nem túl jó ötlet, mivel kellemetlen gázosodással és puffadással járhat. Egyél ezért inkább olyan banánt, aminek a héja már egy kicsit sem zöld. A rajta található barna foltok jelzik, hogy már érett a gyümölcs. Ebben az állapotában pedig a benne található cukor könnyebben felszívódik, a zöld banánnal azonban a nehezebben emészthető keményítőt viszed be a szervezetedbe.

6. Kemény tojás

A kemény tojás kiváló sovány fehérjeforrás, azonban nem biztosít energiává alakítható szénhidrátot. Plusz a benne található fehérjét sokáig tart megemészteni, ami lehúzhatja az edzőtermi teljesítményedet is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X