Főoldal > DIÉTA > Készíts finomságokat birsalmából

Készíts finomságokat birsalmából

birsalma
0

Írta: and

A birsalma szénhidrát és energiatartalma nagyon alacsony, viszont rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami nagyon fontos ilyenkor télen, valamint tartalmaz kisebb mennyiségben B1-, és B2-vitamint, foszfort, káliumot, vasat és kálciumot is.Már a népi gyógyászat is alkalmazta ezt a fura gyümölcsöt, főleg görcsoldóként, de gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Bár az almával ellentétben nyers fogyasztásra szinte alkalmatlan keménysége és […]

A birsalma szénhidrát és energiatartalma nagyon alacsony, viszont rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami nagyon fontos ilyenkor télen, valamint tartalmaz kisebb mennyiségben B1-, és B2-vitamint, foszfort, káliumot, vasat és kálciumot is.
Már a népi gyógyászat is alkalmazta ezt a fura gyümölcsöt, főleg görcsoldóként, de gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Bár az almával ellentétben nyers fogyasztásra szinte alkalmatlan keménysége és furcsa összehúzó íze miatt, azonban igazán ínycsiklandó főtt és sült ételeket készíthetünk belőle.

Grillcsirke birsalmával és burgonyahabbal

csirkecomb
birsalma
rozmaring, majoranna, petrezselyem, só
krumpli

A csirkecombokat mossuk meg, és dörzsöljük be alaposan rozmaringgal és majorannával, egy kis sóval. A birsalmát gondosan tisztítsuk meg, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk fel vékony szeletekre. A befűszerezett csirkecombok bőre alá óvatosan toljuk be a vékony birsalma szeleteket, és tegyünk melléjük petrezselymet. Alufóliával letakarva tegyük a sütőbe körülbelül 30 percre, ha megpuhult a hús, néhány percig pirítsuk a bőrét.
A krumplit meghámozzuk, és kockákra vágva sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, kis lyukú burgonyanyomón törjük át, azonnal tálaljuk.

birs3.jpg ()

Klasszikus birsalmasajt

birsalma
cukor amennyi az alma
5-6 db szegfűszeg

A birsalmát először meghámozzuk, feldaraboljuk, és citromos vízbe tesszük. A citromos vízből tegyél egy lábosba és forrald fel, majd tedd bele az összes feldarabolt almát, és főzd, amíg megpuhul. Ha megpuhult szűrd le és mérd meg, hogy tudd mennyi cukor kell majd. Ezután alaposan passzírozd le. Az almapüréhez add hozzá a megfelelő mennyiségű cukrot, és a néhány szem szegfűszeget. Folyamatos kevergetés mellett a forrástól számítva 10-15 percig kell főzni, amíg el nem válik az edény aljától, ha a fakanalat végig húzod benne. Ha kész, halászd ki a szegfűszegeket.
A sűrű almapépet vízzel kiöblített formákba kell önteni, amíg megszilárdul, ez körülbelül 2-3 nap. Ha már elég szilárd egy zsírpapírra fordítsd ki, és naponta fordítsd meg míg a belseje is megkeményedik.

birs2.jpg ()

Birsalmakompót

2-3 birsalma
kb. 7 dkg cukor
3 dl almalé
1 citrom
néhány szem szegfűszeg
1-2 rúd fahéj
1-2 csillagánizs

Egy lábosban három deciliter vízhez hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve addig főzzük, míg felolvad. Ezután hozzáadjuk az almalét, a szegfűszeget, a fahéjat, a csillagánizst, és lassan, körülbelül tíz percig főzzük. Ez alatt a birsalmát meghámozzuk, kivágjuk a magházat, és nyolc részre vágjuk. A felvágott birsalmát néhány percre áztassuk citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg. Végül tegyük át a kompótlébe, és főzzük puhára. Ha kissé különlegesebbé szeretnéd tenni, 1-2 evőkanál bort is tehetsz bele
A birsalmakompót nem csak magában ízletes desszert, tálalhatod csokitorta, palacsinta, vagy akár húsételek mellé is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X