Főoldal > DIÉTA > 5 szuper gesztenyés desszert az ünnepekre

5 szuper gesztenyés desszert az ünnepekre

desszertgesztenyesütemény
0

Írta: and

A szelídgesztenye hazánkban részben őshonosnak tekinthető faj, a nemesített fajták azonban már római és kelta közvetítéssel is terjedtek. Sütve, főzve, kásaként és lisztjét kenyérbe keverve is évezredek óta fogyasztjuk. Bár a többi friss gyümölcshöz képest igen magas az energia- és szénhidráttartalma, azonban magas a rosttartalma is! 10 dkg átlagosan 180 kalóriát, 35 gramm szénhidrátot (azon […]

A szelídgesztenye hazánkban részben őshonosnak tekinthető faj, a nemesített fajták azonban már római és kelta közvetítéssel is terjedtek. Sütve, főzve, kásaként és lisztjét kenyérbe keverve is évezredek óta fogyasztjuk. Bár a többi friss gyümölcshöz képest igen magas az energia- és szénhidráttartalma, azonban magas a rosttartalma is! 10 dkg átlagosan 180 kalóriát, 35 gramm szénhidrátot (azon belül 3 gramm rostot), majdnem 5 gramm fehérjét, 1,5 grammnyi zsírt tartalmaz, mégis beilleszthető akár édességként is az étrendbe.  A lényeg, hogy figyeljünk arra, mennyit eszünk belőle, és azon a napon még mit eszünk!

A gesztenyés édességek szinte kihagyhatatlanok a karácsonyi menüből, ám nem szükségszerű, hogy ezek hizlaljanak! Próbáld ki diétás finomságainkat!

Gesztenyeturmix

Hozzávalók 4 adaghoz:
4 dl író
4 dl tej
20 dkg főtt vagy sült gesztenye
2 evőkanál méz
Elkészítési mód:
A hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk.

Gesztenyés – körtés édes omlett

gesztenye2.jpg ()Hozzávalók 4 adaghoz:
20 dkg főtt vagy sült gesztenye szeletelve
10 dkg körte szeletelve
2 db tojás sárgája 2 evőkanál cukorral kikeverve, a fehérje habnak felverve
0, 5 dl tejben elkeverve 1 evőkanál kukoricakeményítő
1 lapos evőkanál vaj
Ízlés szerint: őrölt fahéj

Elkészítés:
Összekeverjük a 2 db tojás sárgát 2 evőkanál cukorral kikeverve, fehérje habot, 0,5 dl tejben elkeverve 1 evőkanál kukoricakeményítőt, és ízesítjük fahéjjal. Egy teflon palacsintasütőbe a vajat felforrósítjuk, szépen belerendezzük a szeletelt gesztenyét és körtét, majd leöntjük a tejes-lisztes-tojásos keverékkel. Kb. 30 percig sütjük, majd a tűzről lehúzva, lefedjük, és 10 percig békén hagyjuk, utána négy részre vágjuk.

Gesztenyekrém

Hozzávalók 4 adaghoz:
1 db tojás, a sárgája különválasztva, 2 evőkanál cukorral kikeverve, a fehérje habnak felverve
20 dkg natúr gesztenyepüré
1 evőkanál kukoricakeményítő
4 dl tej
kevés őrölt szerecsendió

Elkészítés:
Fele tejet hidegen kikeverjük a cukros tojássárgával, és a kukoricakeményítővel, majd hozzáadva a többi tejet is, folyamatosan kevergetve krémesre főzzük. Majd lehúzzuk a tűzhelyről, hozzákeverjük a gesztenyepürét, kevés őrölt szerecsendiót, majd a tojáshabot, 4 részre adagoljuk, és hűtőben lehűtjük.

Gesztenyés gyümölcssaláta

Hozzávalók 4 adaghoz:
20 dkg főtt vagy sült gesztenye szeletelve
20 -20 dkg friss ananász és alma kockázva
4 dkg szeletelt mandula

Elkészítési mód:
A szeletelt gesztenyét és a kockázott gyümölcsöket levükkel együtt egy tálba tesszük, a saját levükben a hűtőben 2 óra alatt összeérleljük. Tálaláskor 1-1 dkg szeletelt mandulával megszórjuk

Gesztenyefondü

Hozzávalók 4 adaghoz:
20 dkg főtt vagy sült gesztenye
10 dkg Noisette Milka csoki
2 evőkanál 10%-os főzőtejszín, rumaroma

Elkészítés:
A csokit összetördelve hőálló üvegtálba tesszük a tejszínnel, és forró víz felett felolvasztjuk, elkeverjük rumaromával. A gesztenyéket villával a csokiba mártogatjuk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X