Főoldal > DIÉTA > Így csempészd be a lenmagot az étrendedbe!

Így csempészd be a lenmagot az étrendedbe!

egészséglenmagmagomega-3zsír
0

Írta:

A lenmagban található olaj az egészséges omega-3 zsírsav (ami a sejtek működéséhez szükséges) legjobb növényi forrása,

Ezek az egészséges zsírok segítenek csökkenteni a gyulladásokat, egyensúlyban tartják a hormonokat, megvédenek a depressziótól és a hangulatingadozásoktól, megakadályozzák a szívbetegségek, a diabétesz, és az ízületi gyulladások kialakulását. Ez a szuperétel rostban gazdag, és emésztésserkentő hatással is bír.

A lenmag omega-3 zsírsavban, élelmi rostokban, cinkben, vasban, E-vitaminban és kalciumban gazdag. Emellett számos vitamin és ásványi anyag megtalálható benne és alacsony a telített zsír tartalma. A probléma, hogy az omega-3 zsírsav a magon belül található, tehát hacsak nem rágod meg alaposan a lenmagot, akkor nehezebben tudod megemészteni. Érdemes ezért a lenmagot darált, vagy turmixolt formában fogyasztani. Ezután már könnyen hozzáadhatod a tésztához, a gabonapehelyhez, a turmixhoz vagy a pudinghoz.

lenmag2.jpg ()

Ízesítsd a salátát, a levest és a szendvicset lenmaggal!

Naponta már 1-2 evőkanál lenmag vagy lenmagolaj elegendő, hogy részesüljünk áldásos hatásaiban. Próbáld ki a pirított lenmagot a salátában, levesben és szendvicsben is, a lenmag ugyanis egy kellemes, ropogós ízt ad hozzájuk. Főzéshez nem ajánlott a használata, de turmixokhoz és salátaöntetekhez kiváló.

Adj lenmagot a joghurtodhoz!

A lenmag nem csupán kiváló antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik (többek között segít a rák megelőzésében és erősíti az immunrendszert), hanem a magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, a benne található omega-3 zsírsavak pedig a szíved egészségét védik. Szórj két evőkanál őrölt lenmagot a zsírszegény görög joghurtodba. A görög joghurt magas fehérjetartalma miatt ideális az izomépítéshez és remekül laktat is.

Lenmag a zabpehelyben és turmixokban

Keverj egy evőkanál lenmagot reggel a gabonapelyhedbe, a fehérje shake-edbe, vagy akár a gyümölcsturmixodba, így könnyen a napi étkezésed részévé válhat. Sütésnél akár a palacsintatésztába is belekeverheted, valamint a teljes kiőrlésű pizzatésztához és a házi készítésű kenyérhez is remek választás. A felhasználás előtt azonban győződj meg arról, hogy lehűtötted az étkezési lenmagot, ugyanis a benne található olaj könnyen megavasodhat.

Lenmag fagylaltban, túróban és almaszószban

A lenmag kiváló kálium- és magnéziumforrás. Érdemes ezért egész magvakat vásárolni és a hűtőben tartani őket, így növelve a szavatossági idejüket. Ebben a formában szórj belőle a túróba, a fagylaltba, vagy akár az almaszószba.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X