Főoldal > DIÉTA > Négy mentális trükk az eredményesebb fogyásért

Négy mentális trükk az eredményesebb fogyásért

diétafogyásmentálissikertrükk
0

Írta: and

A kóstolóként kínált keksz a szupermarketben, még egy tányér anyukád főztjéből, csak hogy ne sértsd meg, és a sort hosszan folytathatnánk. Segítünk, hogy ellenállhass a csábításnak! Ha hétvégén elmész bevásárolni garantált, hogy kóstolók tömkelege fogad; édesanyádnál azért csak szedsz még egy adaggal a krumplistésztából, mert nem akarod megsérteni, és különben is, ő úgy látja, sovány […]

A kóstolóként kínált keksz a szupermarketben, még egy tányér anyukád főztjéből, csak hogy ne sértsd meg, és a sort hosszan folytathatnánk. Segítünk, hogy ellenállhass a csábításnak!

Ha hétvégén elmész bevásárolni garantált, hogy kóstolók tömkelege fogad; édesanyádnál azért csak szedsz még egy adaggal a krumplistésztából, mert nem akarod megsérteni, és különben is, ő úgy látja, sovány vagy; a zsírszegény fagyit pedig minden este előkapod a mélyhűtőből, hiszen nem akarod, hogy kárba vesszen. Nem árulunk el újdonságot azzal, hogy ezek mind plusz kilókban realizálódnak. Íme, a leggyakoribb kibúvók a diéta alól, de azt is eláruljuk, hogyan küszöböld ki ezeket, így nem dől dugába a fogyókúra.

Ingyen van, akkor már megkóstolom

Az ingyenes kóstolók mindenhol ott vannak, kezdve a szupermarketben kínált finomságoktól egészen a reggeli értekezleten felsorakoztatott bagettekig. De például már egy szezámmagos zsemle krémsajttal megkenve 500 kalóriával terheli meg a szervezeted. És nem ez az egyetlen ok, ami miatt ajánlott ezeket visszautasítani: kutatások azt mutatják, hogy hajlamosak vagyunk az ingyenes ételeket kevésbé finomnak találni.

Gondold újra: Amikor ilyen csábítással találod szemben magad, tedd fel magadnak a kérdést: „Ha nem lenne ingyen, vajon megvenném?” Nem éri meg a plusz kilókat az, amiért amúgy nem adnál ki pénzt.

Muszáj még egyet vennem anyu házi készítésű sütijéből – megsértődik, ha nemet mondok

Akár az anyukád, akár a barátnőd vagy a főnököd tukmál rád még egy szelet süteményt, az lebegjen a szemed előtt, hogy egy nagyobb édes finomság több mint 400 kalóriát ér. Sok családban, a következő szelet édesség felajánlása egyet jelent a szeretet kifejezésével, és ha erre nemet mondasz, olyan mintha a pozitív érzéseket semmisítenéd meg.

Gondold újra: Ilyenkor egyszerűen nem tehetsz mást, minthogy elmagyarázod, hogy mostanában visszafogod a felesleges falatozásokat. Vagy pedig néhány másodpercig fogadd el a sütit, majd mondd azt, hogy igazából a vacsorának is helyt akarsz hagyni, ám ha megeszed, biztos, hogy este már nem bírsz semmit magadhoz venni.

dietas2.jpg ()

Ha ott hagyom az ételt a tányéromon, azt később úgyis dobhatom ki – nem valami gazdaságos megoldás

Ez az, amit szinte egész életünkben hallunk: ne pocsékold az ételt, hiszen másoknak még ennivalóra sem telik. De ha elmajszolod a sajtos szendvicset, amit a gyerek már nem bírt megenni, az senkinek nem segít. Az sem, ha felfalod az összes zsírszegény joghurtot, ami a hűtőben lapul, és még az ízét is utálod.

Gondold újra: Sose érezz bűntudatot azért, ha megszabadulsz a valóban felesleges ételtől. Ha többet eszel, mint amennyire a testednek szüksége van, az is pazarlásának minősül – hiszen csak a zsírsejtjeid lesznek nagyobbak miattuk. Próbálj meg mindig csak annyi harapnivalót készíteni, amennyi tényleg el fog fogyni. A gyerekeknek adj kisebb adagokat, és ha még mindig éhesek, úgy is szólnak.

Rendben van, ha az étteremben, vagy a partikon fenséges ételekkel kényezteted magad, egészen addig, amíg otthon egészségesen táplálkozol

A különleges alkalmak hatására úgy érezhetjük, hogy felrúghatunk minden szabályt és végre valahára jól érezhetjük magunkat. A probléma csupán annyi, ha minden másnap adódik „esemény” – akár egy szülinapi buli, munkaebéd, családi összejövetel, vagy egy kiruccanás egy szuper étterembe – akkor ezeket már nem tarthatod „különlegesnek”. Ha gyakran eszel éttermekben, a kilók még gyorsabban felszaladnak. Már egy szelet kenyér, amit megkoronázol egy kis margarinnal, 100 kalóriával többet jelent a beviteli oldalon.

Gondold újra: Minden egyes naphoz ugyanazzal a szemlélettel állj hozzá, legalábbis a táplálkozás terén. A trükk abban rejlik, hogy nem szabad elfelejteni, nem ez az utolsó esély rá, hogy jókat egyél – az ízletes ennivalók holnap, sőt, holnapután is elérhetők lesznek. Szóval, az étteremben jóízűen fogyaszd el az előételt, a főételt, de a desszertet hagyd máskorra! Nem tudod megállni, hogy ne rendeld a kedvenced minden alkalommal? Vess egy pillantást az étrendedre: ha rendes ételnek aligha nevezhető táplálékokat választasz (mélyhűtött készételek, energiaszeletek, vagy saláták állandó jelleggel), nem csoda, hogy amikor étteremben vagy „elszabadul a pokol”. Kerüljenek végre valódi ételek az asztalodra – vegyél részt olyan főzőtanfolyamon, ahol elsajátíthatod az egészséges ételek gyors és hatékony fortélyait, vásárolj új receptkönyvet, vagy kirándulj egyet egy csemege boltba, így ha otthon is ínycsiklandozó a menüsor, biztos, hogy az étteremben könnyebben lemondasz majd a felesleges fogásokról.

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X