Főoldal > DIÉTA > 5 kérdés a csipkebogyóról

5 kérdés a csipkebogyóról

C-vitamincsipkebogyómegfázástea
0

Írta: and

1. Hogy néz ki a csipkebogyó? A csipkebogyó a vadrózsa gyümölcse, ami első ránézésre nem olyan barátságos. Törzsét és az ágait ugyanis durva tüskék borítják, egyedül világos rózsaszín virágai csalogatóak. A rózsa bogyója a csipkebogyó, ami fénylő, piros színű. 2. Csak gyógynövényboltokban juthatok hozzá? Nem, szerencsére hazánkban sok helyen megtalálható az út szélén is. Különösen […]

1. Hogy néz ki a csipkebogyó?

A csipkebogyó a vadrózsa gyümölcse, ami első ránézésre nem olyan barátságos. Törzsét és az ágait ugyanis durva tüskék borítják, egyedül világos rózsaszín virágai csalogatóak. A rózsa bogyója a csipkebogyó, ami fénylő, piros színű.

2. Csak gyógynövényboltokban juthatok hozzá?

Nem, szerencsére hazánkban sok helyen megtalálható az út szélén is. Különösen Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Veszprém megyékben szedhetünk rengeteg csipkebogyót az erdő szélén vagy az út mentén.

3. Egészséges a csipkebogyó?

Igen, nagyon. Kevesen tudják, hogy még a citromnál is több C-vitamint tartalmaz, emellett pedig B1-, B2-, E-vitamin és ásványi anyag tartalma is jelentős. Éppen ezért, ha valaki náthás vagy lázas, a legjobb, ha csipkebogyóból készített teát iszik. A vitaminokon kívül a bogyó szervezetünk számára olyan hasznos anyagokat is tartalmaz, mint például a pektin, flavonoidok, cukor, alma- és citromsav.

csipke2.jpg ()

4. Milyen formában használjuk fel a csipkebogyót?

Elsősorban tea formájában népszerű a csipkebogyó: a felaprított és kiszárított gyümölcsből élénkítő, immunerősíti hatású tea főzhető, aminek még az íze is igen kellemes. Emellett sok gyógyteakeverék alkotórésze is a bogyó, hiszen serkenti a mellékvesék és a máj működését, valamint ajánlott vesekő kezelésére is.

A tea mellett a bogyókból készített lekvár is nagyon népszerű, amit vajas kenyérre vagy akár palacsintába töltve is szívesen fogyasztunk.

5. Hogy készítsünk teát a csipkebogyóból?

Mossunk meg jó alaposan 2 evőkanál csipkebogyót, ha van közötte sérült szem, azt dobjuk ki. Törjük össze a bogyókat és főzzük tíz percig fél liter vízben. A trükk abban rejlik, hogy a csipkebogyókat csak a forrás pillanatában szabad a vízbe szórni, máskülönben a benne lévő C-vitamin elveszik. Miután lehűlt, ízesíthetjük kedvünk szerint mézzel, cukorral vagy citrommal.

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X