Főoldal > DIÉTA > 5 kérdés az egészséges fogyókúráról

5 kérdés az egészséges fogyókúráról

egészségfogyásfogyókúra
0

Írta: and

1. Éhség vagy szomjúság? Bármilyen furcsa is, gyakran összekeverjük az érzést. Néha, ha éhesnek érzed magad, valójában egy pohár víz is elég lenne. Ha tehát úgy érzed legyűr az éhség, kortyolj el egy pohár vizet, így biztosan kevesebbet eszel majd, a hidratálás pedig fontos, ha fogyókúrázol, ha nem. Napi 2-3 litert fogyassz, így a salakanyagok […]

1. Éhség vagy szomjúság?

Bármilyen furcsa is, gyakran összekeverjük az érzést. Néha, ha éhesnek érzed magad, valójában egy pohár víz is elég lenne. Ha tehát úgy érzed legyűr az éhség, kortyolj el egy pohár vizet, így biztosan kevesebbet eszel majd, a hidratálás pedig fontos, ha fogyókúrázol, ha nem. Napi 2-3 litert fogyassz, így a salakanyagok is könnyebben távoznak a szervezetedből.

2. Érdemes számolgatni a kalóriát?

Nem. Ha odafigyelsz arra, hogy ne terheld a szervezeted túl sok szénhidráttal és zsírral, akkor nem kell minden percben azt figyelned, hogy hány kalóriát fogyasztottál el. Lényeges, hogy ne vonj meg magadtól semmit, a lényeg, hogy ne vidd túlzásba, mindent csak mértékkel. Néha megengedett egy kis csoki (persze étcsoki) is, kutatások szerint ugyanis, aki néha megjutalmazza magát, az kitartóbb lesz a fogyókúrája során, mint az, aki minden jót megvon magától.

3. Muszáj mozogni?

A fogyókúra akkor egészséges, ha nem csak az ételekre koncentrálsz, hanem mozogsz is. Egyrészt segít a zsír helyére izmot építeni, tehát formál: biztosan nem szeretnél lógó bőrt, mert az sem jobb annál, minthogy van rajtad pár kiló felesleg. A sport felgyorsítja az anyagcserét, feltölt energiával és tovább tart a leadott kilók után megtartani a súlyodat, mintha nem csinálnál semmit.

fogyk2.jpg ()

4. Ha light terméket vásárolok, fogyok is?

Tényleg jól hangzik, de azért ne dőlj be: a light nem feltétlen kevésbé hizlaló, mint a normál termék. Ha például egy termék kevesebbet zsírt tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy cukorból is keveset, vagy fordítva. Érdemes minden termék címkéjét alaposan átvizsgálni, hogy aztán ne érjen meglepetés, amikor csak nem akarnak a fránya kilók leolvadni rólunk.

5. Milyen gyorsan szabaduljak meg a súlyfeleslegtől?

A legegészségesebb, ha egy hónapban csak 4-5 kilótól szabadulsz meg, tehát heti egy kiló az ideális. Ezt úgy érheted el, ha körülbelül 1500 kalóriát fogyasztasz el naponta. Inkább étkezz többször keveset és igyál sok folyadékot. Az ideális fogyókúra mindenfajta ételt engedélyez, csak a mértéken van a hangsúly. Ha gyorsan fogysz, a szervezeted nem tud kellően reagálni, ráadásul megvan rá az esély, hogy kamatostul visszajön, ami lement. A bőröd lógni fog és az sem kizárt, hogy fellépnek bizonyos hiánybetegségek, például elkezd hullani a hajad.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X