Főoldal > DIÉTA > 5 kérdés a szilváról

5 kérdés a szilváról

arckrémarcpakolásemésztésenergiagyümölcsszilva
0

Írta: and

Honnan ered? A szilva emberemlékezet óta létező gyümölcsünk, már 2000 évvel ezelőtt a római költő, Marcus Valerius Martialis is említést tesz a szilva emésztést serkentő hatásáról.  A gyümölcs őshazája feltehetőleg a Földközi-tenger környéke, majd később Nagy Sándor hódító hadjáratai révén jutott el Európába. A szilvák családjának a világon több mint 2000 típusa ismert, nálunk elsősorban […]

Honnan ered?

A szilva emberemlékezet óta létező gyümölcsünk, már 2000 évvel ezelőtt a római költő, Marcus Valerius Martialis is említést tesz a szilva emésztést serkentő hatásáról.  A gyümölcs őshazája feltehetőleg a Földközi-tenger környéke, majd később Nagy Sándor hódító hadjáratai révén jutott el Európába. A szilvák családjának a világon több mint 2000 típusa ismert, nálunk elsősorban a háziszilva fajtákat termesztik, ezek közül a besztercei a legismertebb.

Miért hívják csodagyümölcsnek?

A szilva valóságos energiabomba, s bár az egyes vitaminok tekintetében nem kimagasló a hatása, ám szinte valamennyi – a szervezet számára létfontosságú – vitamin fellelhető benne. Kiemelkedően magas rosttartalmú, 12 szem szilva a napi rostszükséglet (30 gramm) kétharmadát fedezi, és kalóriaszegény, hisz fajtától függően 100 grammja átlagosan 50 kalória. Ásványi anyagai közül a kálium vértisztító hatású, a magnézium hozzájárul az izmok és idegek megfelelő működéséhez, míg vastartalma elősegíti a vérképzést. Kék színét a növényi festékanyagnak, az anticiánnak köszönheti, ami gyulladáscsökkentő, erősíti az immunrendszert, az ereket, míg a benne lévő mangán serkenti az emésztési folyamatokat.

szilvacikk.jpg ()Tényleg szépíti a bőrt?

A szilva magas vastartalmának köszönhetően megköti az oxigént, értékes hatóanyagai optimálisan szabályozzák a szervezet vízháztartását, javítják a bőr vérellátást, így az simábbá és rugalmasabbá válik. Te is könnyen elkészíthetsz magadnak egy tápláló, feszesítő arcpakolást: 4 nagyobb szem szilvát turmixolj össze, dolgozd el egy kevés tejjel, és vidd fel a megtisztított arcodra.  Hagyd fent negyed óráig, majd bő langyos vízzel mosd le.

Wellness Cafe tipp: Ilcsi szilvás arckrém, Bielenda aa eco szilva arckrém, Manufaktura szilvás tusfürdő

Hogyan serkenti az emésztést?

A szilvában lévő pektin serkenti az anyagcserét, és jó hatással bír az emésztésre, hashajtó tulajdonságát pedig a benne lévő cukoralkoholnak, a  szorbitolnak köszönheti. Az aszalt szilva gazdag rosttartalma miatt kiválóan alkalmazható emésztési problémákra, ám idegesség és stressz ellen is segíthet.

Mit készíthetek belőle?

A szilva az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünk, ami nyersen fogyasztva fenséges, ám lekvárként és szörpként is tökéletes.  Emellett felhasználhatod húsokhoz, vadételekhez, és finom sütiket is kreálhatsz belőle. Népszerű desszertjeink közé tartozik a szilvás gombóc, a szilvás bukta és a szilvás lepény, emellett a zamatos gyümölcsparfék és pudingok készítésére is alkalmas. A szilva különösen jól harmonizál a szegfűszeggel, a fahéjjal és a citrommal.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X