Főoldal > DIÉTA > 10 kiemelkedően egészséges étel, amit érdemes rendszeresen fogyasztanod!

10 kiemelkedően egészséges étel, amit érdemes rendszeresen fogyasztanod!

almacéklacsokimandulapetrezselyemtojás
0

Írta: and

Sokszor fordulhat elő, hogy a családban megszokott ételek mellett elfelejtkezünk, más, kevésbé propagált egyéb kiemelten egészséges élelmi alapanyagaink is vannak. Fogyaszd minél többször az alábbi 10 ételt – és próbáld ki a recepteket! 1. Alma Az alma önmagában, nyersen és változatos módokon elkészítve egyaránt jól beépíthető az egészséges étrendbe, legyen szó testtömegcsökkentésről vagy hízásról. Rosttartalma […]

Sokszor fordulhat elő, hogy a családban megszokott ételek mellett elfelejtkezünk, más, kevésbé propagált egyéb kiemelten egészséges élelmi alapanyagaink is vannak.

Fogyaszd minél többször az alábbi 10 ételt – és próbáld ki a recepteket!

1. Alma

Az alma önmagában, nyersen és változatos módokon elkészítve egyaránt jól beépíthető az egészséges étrendbe, legyen szó testtömegcsökkentésről vagy hízásról. Rosttartalma a koleszterinszint szabályozásában működhet közre, kvercetin antioxidáns vegyülete pedig a szabadgyökök elleni küzdelemben vehet részt. Ez a vegyület egyébként gyulladáscsökkentő és más hatásain keresztül az allergiás és asztmás tünetek mérséklésében is segíthet, mely hatást a bőséges almafogyasztás is segíthet kiváltani. C-vitamin tartalma ugyan nem kiemelkedő, de téli időszakban a legutóbbi időkig annak egyik fontos forrása volt.

Almás kókuszgolyó
Hozzávalók:
20 dkg cukorstop korpás keksz finomra darálva
20 dkg alma, héjastul finomra reszelve, és a leve is szükséges
2 púpozott evőkanál natúr (nem cukrozott) kakaópor
4 evőkanál méz
5 dkg vaj
5 dkg kókusz reszelék
Elkészítési mód:
A reszelt kókuszon kívül a hozzávalókat alaposan összekeverjük, ha túl lágyra sikerült (az almától függően), akkor plusz kakaóporral dúsítjuk, állni hagyjuk, és majd gombócozzuk. Utána a kókuszreszelékbe forgatjuk.

2. Élőflórás joghurt

A joghurt a tejfehérje allergiától vagy laktóz intoleranciától szenvedők kivételével a legtöbb ember étrendjébe harmonikusan beilleszthető. Kalciumtartalma megfelelő D-vitamin bevitel és sportolás mellett segíthet csontjaink erejét megőrizni. Jó magnézium, cink, fehérje,  B2-vitamin forrás, a benne található mikroorganizmusok pedig emésztőrendszerünk egészségét segíthetik megőrizni. Az úgynevezett probiotikumok olyan élő élelmiszer alkotórészek, amelyek kedvező hatással vannak az ember egészségére. Képesek lehetnek a bélben csökkenteni a karcinogén vegyületek termelődését, gátolni a kórokozó mikroorganizmusok szaporodását, növelni a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét (főleg a hasmenéssel járó fertőzésekkel szemben), kedvezően befolyásolhatják az immunrendszer működését, enyhíthetik a gyulladásos bélbetegségek, allergiás és autoimmun betegségek tüneteit.

Élőflórás szilvás joghurtos krém
Hozzá valók:
1, 25 g élőflórás natúr joghurt,
3 db mag nélküli szilva apróra vágva,
késhegynyi őrölt fahéj,
1 teáskanálnyi őrölt lenmag

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, 5 perc állás után fogyasztjuk.

3. Zab

A zab könnyen emészthető, tápláló eledelünk, a gabonák között viszonylag magas fehérjetartalommal , de gazdag az immunrendszer és a bőr megfelelő működéséhez szükséges cinkben is. Réz, mangán, szelén is számottevő mennyiségben megtalálható benne, vitaminok közül pedig a B1-vitamin és a pantoténsav.  Béta-glükán rosttartalma segíthet a “rossz” LDL koleszterin szintjének mérséklésében, jó alapanyaga müzliknek, kásáknak, de levesek sűrítésére is felhasználható,

Zabkása

Hozzá valók:
 3 dl sovány tej,
 5 dkg zabpehely,
 1 evőkanálméz,
 1 teáskanál pirított búzacsíra,
Elkészítés:
A tejben elkeverjük a zabpelyhet, majd lassú tűzön, beízesítve a mézzel megfőzzük. Ha megfőtt alaposan átkeverjük a pirított búzacsírával.

4. Fokhagyma

Mérsékelt fogyasztása (néhány gerezd naponta) nyers formában az érrendszer védelmében, vérnyomás csökkentésben is hasznos lehet. A fokhagymának immunstimuláns, és ettől független antibakteriális és antivirális hatása van, sőt még a fertőzést előidézni képes gombák egy része ellen is némi védelmet adhat. Véralvadásgátlókkal és más gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, nagyon nagy mennyiségben fogyasztva fokozhatja a vérzésekre való hajlamot, ezért fokozott fogyasztásakor orvossal és dietetikussal ajánlott konzultálni használatát illetően.

Fokhagyma szósz
Hozzávalók:
2 gerezd fokhagyma finomra reszelve
1 teáskanál olaj
1 dl tej
1 teáskanál liszt
Ízlés szerint só, őrölt bors, őrölt szerecsen dió
Elkészítési mód:
Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a fokhagymát, majd alaposan átkeverjük a liszttel, és felengedjük a tejjel. Habzásig hevítjük, majd levesszük a tűről, és ízlés szerint fűszerezzük.

5. Sötét csokoládé

A jó minőségű (70-90%-os), flavonolban gazdag étcsokoládé javítja a bőr véráramlását kis mennyiségben, csökkentheti a vérnyomást, javíthatja az érfunkciókat, mérsékelheti az érelmeszesedés kockázatát, javíthatja az inzulinrezisztenciát, így erről a finomságról sem kell teljesen lemondanunk!

Csokis répakockák
Hozzávalók:
 15 dkg friss sárgarépa, 2×2 cm-s kockákra vágva,
 2 dkg étcsoki
Elkészítés:
A csokit felolvasztjuk: 3 kocka csokit összetörünk, és 2 evőkanál vízzel felöntjük, majd 1-2 percig magas Watt számon mikró sütőben felolvasztjuk.
A répakockákat fogpiszkálóra szúrva, a csokiba mártogatva esszük meg!

10etel2.jpg ()

6. Mandula

A mandula olajtartalma miatt igen energiadús, mérsékelt fogyasztása azonban ennek ellenére is előnyös. Rost- és fehérje-, kálium tartalma jelentős, az E-vitaminnak az egyik legjobb forrása, a közvetve értágító hatású arginin aminosav is nagy mennyiségben megtalálható benne. Polifenolos vegyületei szabadgyökfogóként működhetnek testünkben, zsírsavösszetétele az olívaolajhoz teszi hasonlatossá. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodásra béta-szitoszterol tartalma valószínűleg pozitív hatást fejthet ki. Ha mérsékelt mennyiségben és más, egészségtelenebb ételeink kiváktására fogyasztjuk, akkor a mandula remekül beépíthető étrendünkbe!

Mandulás krém szendvicshez, kalácsra
Hozzávalók:
10 db pirított mandula finomra darálva
1 teáskanál vaj
Elkészítési mód:
A hozzávalókat alaposan kikeverjük. Ha sósan szeretnénk, akkor enyhén megsózzuk, ha édesen szeretnénk, akkor pici mézet adjunk hozzá.

7. Cékla

A cékla számottevő kálium-, magnézium- és folsavtartalma miatt érdemli meg figyelmünket, nem tartalmaz sok energiát, rosttartalma viszont magas így fogyókúrákba is könnyen beépíthető. A benne található vörös színanyagok a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkenhetik, a  túlzott mennyiségben káros szabadgyökök ellen is védelmet nyújthatnak.

Csőben sült cékla

Hozzávalók:
 25 dkg előfőzött, meghámozott cékla, kockára vágva
 1 kávéskanál olaj,
 1 dl sovány tejföl,
 1 db tojás,
 őrölt szerecsendió, só,

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. A céklát egy kiolajozott tűzálló tálba teszünk, majd az alábbi keverékkel leöntjük: 1 dl sovány tejfölbe habosra kevert 1 db tojás, fűszerezzük 1 késhegynyi őrölt szerecsendióval, sóval, majd előmelegített sütőbe rakva 20 perc alatt megsütjük.

8. Tojás

A kutatások szerint egy egészséges ember 1-7 vagy akár több tojást is elfogyaszthat hetente, különösen ha az egyéb kockázati tényezőket (elhízás, dohányzás stb.) mérsékli. A tojás fehérjéje kifejezetten jól hasznosul a szervezetben, a tojássárgája növelheti a telítettségérzetet. Nyersen a hiedelmek ellenére soha ne fogyasszuk!

Tojásos saláta

Hozzávalók:
 10 dkg főtt zöldborsó,
 5 dkg főtt sárgarépa,
 2 dkg csemegeuborka,
 5 dkg paradicsom és paprika,
 1 dl író,
1 db keményre főtt tojás vékony csíkokra vágva
 Ízlés szerint: mustár, só, őrölt bors, citromlé,
Elkészítés:
A salátához az öntet elkészítjük. Az íróhoz adunk mustárt, ízlés szerint sót, őrölt borsot, citromlevet, majd alaposan kikeverjük. Hűteni félre tesszük. A salátához a kockázott zöldségeket és tojást egy keverőtálban összekeverjük, és az öntettel átkeverjük.

9. Nyúlhús

Az általában ritkán fogyasztott nyúlhús is az egészséges étrendbe jól beilleszthető,  jó forrása az értékes, jól hasznosítható fehérjének, vasnak, B12-vitaminnak, ráadásul a sovány nyúlhús 100 g-ja csak 1,3 g zsírt tartalmaz.

Franciás nyúlcomb

Hozzávalók:
 1 kisebb (kb. 20 – 25 dkg) hátsó nyúlcomb,
 1 teáskanál olaj,
 só, őrölt bors, tárkony,
 30 dkg vegyes mirelitt francia köret,
 1 csokor petrezselyem zöld

Elkészítés:
A nyúlcomb mind két oldalát forró serpenyőben kevés olajon átpirítjuk, majd azt ellepő vízmennyiséggel és ízlés szerinti fűszerezéssel /só, őrölt bors, tárkony/ fedő alatt többször megforgatjuk, és kb. 40 perc alatt majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadunk 30 dkg vegyes francia köretet – 1 csokor petrezselyem zöldet és azzal együtt, kb. további 30 perc alatt, készre pároljuk.
 
10. Petrezselyem zöld

A petrezselyem a népi gyógyászatban mint vízhajtó, lehelletfrissítő, emésztést segítő gyógynövény ismert. Gazdag K-vitaminban, ásványi anyagokban, karotinban, vízben oldódó vitaminokban így C-vitaminban is. Mértékkel fogyasztva segíthet egészségünk megőrzésében.

Petrezselymes kivi dzsúz

Hozzávalók:
 2-3 db érett kivi
 2 dl víz
fél csokor apróra vágott petrezselyem zöld

Elkészítés:
 2 db kivit meghámozunk, kis kockákra vágjuk, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a petrezselyem zöldet, és alaposan összeturmixoljuk.

Fotó: Profimedia- Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X