Főoldal > DIÉTA > Túl sovány vagy? Hízókúrázz!

Túl sovány vagy? Hízókúrázz!

hízáshízókúrasoványsúlygyarapodás
0

Írta: and

A fogyókúra okozta súlyvesztésen kívül mi lehet az oka az alacsony testsúlynak? Genetika A soványság lehet genetikai, alkati adottság, amely öröklődhet is. Ilyenkor a kevés elraktározott zsír miatt az esetlegesen sok evés ellenére sem nő a testsúly. Nem megfelelő táplálkozás A legkézenfekvőbb ok a túlságosan kis mennyiségű táplálékbevitel vagy túlzott alkoholfogyasztás. Gyógyszerszedés Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként […]

A fogyókúra okozta súlyvesztésen kívül mi lehet az oka az alacsony testsúlynak?

Genetika

A soványság lehet genetikai, alkati adottság, amely öröklődhet is. Ilyenkor a kevés elraktározott zsír miatt az esetlegesen sok evés ellenére sem nő a testsúly.

Nem megfelelő táplálkozás

A legkézenfekvőbb ok a túlságosan kis mennyiségű táplálékbevitel vagy túlzott alkoholfogyasztás.

Gyógyszerszedés

Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet étvágytalanság.

Betegségtünet

A kóros soványság esetén alapvető tápanyagok hiányoznak a szervezetből. A tünetek között az éhségérzet hiánya vagy a rohamos fogyás mellett gyakran jelentkezhet hasfájás, hasmenés.
Az alultápláltság fiatalabb korban gyakran az anorexia, az emésztési és felszívódási zavarok, a hormonális és anyagcsere betegségek, a gyulladásos bélbetegségek, a táplálékallergia, a gluténérzékenység tünete. Általánosan jellemző tünete lehet még a depressziónak, a refluxnak, a szív-, vese-, máj- vagy hasnyálmirigy-betegségeknek, illetve súlyos esetben daganatos megbetegedésnek is.

hizas2.jpg ()

Ezért a hízókúrát meg kell előznie akár az interneten is elérhető testtömegindex (body mass index, rövidítve BMI) segítségével történő, a magasságodhoz megfelelő testsúly kiszámításának. Ha az eredmény 16-18,49 közötti érték, akkor a soványság valamelyik kategóriájába esik a súlyod. Ekkor – főleg ha a súlyos soványság jellemző – először is fordulj orvoshoz. Ez azért nagyon fontos, mert egészen más kúrára, kezelésre van szükséged akkor, ha nálad a soványság betegség tünete.  Amennyiben az orvos egészségesnek talált, akkor belekezdhetsz az alábbihoz hasonló hízókúrába. A BMI kalkulátor mellett egyébként érdemes használni az interneten megtalálható egyéb kalkulátorokat, amelyekkel kiszámíthatod az ideális testsúlyodat és az aznap bevitt kalóriákat is.

Mi a hízókúra?

A hízókúra, más néven roboráló étrend lényege az, hogy a szervezetbe több energia kerül, mely a fehérje a zsír és a szénhidrát mennyiségének növelésével együttesen érhető el.

Nyolc tipp a súlygyarapodáshoz

1. Fogyassz napi 2300-3300 kalóriát!                       

A napi plusz 500 kcal elősegítheti a heti fél kilós súlygyarapodást, és a szervezetedet sem terheli meg.

2. Igyál sok vizet!

A hízókúrát ugyanúgy segíti a napi 2-2,5 liter folyadék bevitele, mint a fogyókúrát, hiszen a víz segítségével hasznosulnak az energiát adó tápanyagok.

3. Egyél naponta hatszor!

Az étkezések mindig azonos időpontban történjenek, és a főétkezések során fogyassz nagyobb mennyiséget, de soha ne legyen túl nagy adag a tányéron, mert már evés előtt eltántoríthat. A tízórai és az uzsonna pedig lehet friss vagy aszalt gyümölcs, gyümölcsturmix vagy olajos magvak. Az utolsó, hatodik étkezést lefekvés előtt fél órával időzítsd, amikor is valami könnyebb, kisebb mennyiségű ételt válassz.

4. Biztosítsd a megfelelő fehérje mennyiséget!

A bevitt kalóriák 70 százaléka szénhidrátból és fehérjékből álljon össze, mely utóbbiból a     hízáshoz ideális mennyiség napi 1-1,2 g/ttkg. Fehérjedús ételek a következők: hús, hal, tejtermékek, tojás, illetve patikában kaphatók fehérjealapú tápszerek, ízesített formában is.

hizas3.jpg ()5. Az étrended tartalmazzon szénhidrátot is!

A szénhidrát ajánlott napi mennyisége 350-500 gramm. A szénhidrát gazdagon megtalálható a mézben, a cukorban, de ez utóbbit elegendő kis mennyiségen fogyasztani, mert     számos, sokkal egészségesebb tápanyagnak is helyet kell hagyni.  A liszt, a keményítő, a zsemle és a kenyér és bármely, teljes kiőrlésű lisztből készült tészta is megfelelő. A liszt a rántás és a habarás alapja is, ezért főzelékekhez, levesekhez adható, az áztatott zsemle pedig a fasírt alapanyaga.

6. Vigyázz, hogy megfelelő zsiradékokkal emeld az átlagos bevitel szintjét!   

Az ajánlott kalóriamennyiség csupán 30 százaléka a zsír, ezért nem szabad meggondolatlanul sok és nem megfelelő minőségű zsíros ételt enni. Ezt a 30 százalékot alkossa kefir, joghurt, tejföl, tejszín, margarin, vaj, majonéz, amelyekkel akár egy salátát vagy levest is fel lehet dobni.

7. Minden nap többször fogyassz zöldséget!  

Ne tévesszen meg, hogy a zöldséget a fogyókúrázóknak is ajánlják. A hízókúrának is elengedhetetlen része a zöldség és a gyümölcs, hiszen ezek felelősek azért, hogy kellő mennyiségű vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez juss. Legmegfelelőbbek a zöldség- és főzelékfélék, a krumpli, a rízs.

8. Mozogj napi fél órát!

A mozgás hasonlóan a zöldségekhez, mind a fogyás, mind a hízás szempontjából nagyon fontos. Nem csak azért, mert formál, izomzatot erősít, állóképességet növel, hanem mert számos sport, például az úszás is, növeli az éhségérzetet, és így utána nagyobb lesz a kalóriabevitel. Arra azonban figyelj, hogy elsősorban olyan sportot válassz, amely testtömeg növelő, nem pedig kardióedzés. Ilyen izomnövelő, alakformáló sport lehet az atlétika, a rövidtávfutás, de a legjobb, ha személyi edző tanácsát kéred ki, aki összeállítja a neked legmegfelelőbb edzéstervet.

Wellness Cafe tipp:   
Az előnyös öltözködéssel teltebb idomokat varázsolhatsz magadnak. Ezért ne hordj túl sok feketét, ellenben vegyél fel mintás, főleg keresztcsíkos felsőket. Most szerencsére nagyon divatosak a bő, lenge, mintás nadrágok, ezért bátran hordhatod őket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X