Főoldal > DIÉTA > Édes csodaszer cukor helyett – ismerd meg a steviát!

Édes csodaszer cukor helyett – ismerd meg a steviát!

cukorédesfogyókúranövénystevia
0

Írta: and

A cukor nem csak a túlsúlyért felelős, hanem számos betegség okozója is. Minél előbb hagysz fel a használatával, és cseréled mézre, de leginkább steviára, annál többet teszel szép alakodért és egészségedért. Mi a stevia? A stevia nevű növényt először a Paraguay-ban élő indiánok fedezték fel és alkalmazták. Funkcióját és jótékony hatását már a 19. században […]

A cukor nem csak a túlsúlyért felelős, hanem számos betegség okozója is. Minél előbb hagysz fel a használatával, és cseréled mézre, de leginkább steviára, annál többet teszel szép alakodért és egészségedért.

Mi a stevia?

A stevia nevű növényt először a Paraguay-ban élő indiánok fedezték fel és alkalmazták. Funkcióját és jótékony hatását már a 19. században tudományosan bizonyították, és a következő század elejétől már mezőgazdasági termesztését is elkezdték, hogy ne csak a természetes élőhelyek lakói jussanak hozzá ehhez az érdekes, a cukornál sokkal édesebb ízű növényhez. Latin-Amerikán, az Egyesült Államokon keresztül Franciaországban is elterjedt a stevia édes ízéért felelős összetevőiből nyert kristályos por használata. Hamarosan Japán is felfigyelt a növényre, korlátozni kezdte a mesterséges édesítőszereket az élelmiszeriparban, még a rágógumik és az üdítőitalok édességét is ezzel, a toxikus hatást teljesen nélkülöző növénnyel biztosították. Végül Japán a világ legnagyobb stevia fogyasztójává vált, mára pedig már világszerte pótolják ezzel a cukrot.

Hogyan juss hozzá?

Ha vállalkozó szellemű vagy, és magad akarod termeszteni a növényt, a magot vagy hajtást kertészeti üzletben – általában hipermarketekben – szerezheted be. Majd a saját kertedben – cserépben vagy kiültetve –, illetve az ablakok között, napfényes, télen pedig meleg, fagymentes helyen tárold, és rendszeresen, kevés vízzel öntözd a növényt. Ugyan nem lesz olyan édesítő ereje, mint a kivonatnak, de ennek ellenére tökéletesen pótolja a cukrot.
Ha nem szeretnél a termesztéssel bajlódni, akár webáruházakban, bioboltokban is könnyen hozzájuthatsz a porokhoz, tablettákhoz, oldatokhoz, szárított levelekhez. A kész termékek minősége sokak által vitatott, általában az oldatot és a szárított levelet ajánlják. Az interneten sok információt, tapasztalatot olvashatsz erről, így vásárlás előtt lesz honnan tájékozódnod.

Hogyan használd?

A magadnak termesztett leveleket őszi hőmérsékleten a szabadban vagy egy jól szellőző szobában 12 óra alatt szárítsd ki. A levelek egyben is alkalmasak édesítésre, de le is darálhatod őket pl. kávédarálóban, ezáltal finom por keletkezik belőlük. Ha oldatot szeretnél, egy csészét a negyedéig tölts meg levelekkel, engedj rá forró vizet, várd meg, míg kihűl, szűrd le, és hűtőben hűtsd le teljesen. Az oldat a külső alkalmazás mellett sütéshez, főzéshez, italok ízesítéséhez is megfelelő.
Ha teaként szeretnéd fogyasztani, kevesebb levelet – kb. egy mokkáskanálnyit – forrázz le, és 10 perc állás után fogyasztható is.

stevia2.jpg ()

10 érv a stevia használata mellett

1. Ha fogyókúrázol, a legjobb választás cukor helyett a stevia, mert kalóriatartalma nagyon alacsony. Emellett csökkenti az éhségérzetet: ha étkezés előtt 20 perccel fogyasztod, sokkal kevesebb ételt kívánsz majd.
2. Ha cukorbetegséggel küzdesz, a stevia egyszerűbbé teszi a dolgodat, mert a természetes édesítő rendszeres használata a hagyományos kezeléssel együtt jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését és szabályozza a vércukorszintet.
3. Ha magas a vérnyomásod, vagy szinten szeretnéd tartani a megfelelő vérnyomásodat, szintén a stevia mellett dönts, mert a magas vérnyomást bizonyítottan csökkenti, az átlagosat pedig szinten tartja.
4. Ha a fogaddal vagy az ínyeddel van problémád, a fogorvosi kezelés mellett alkalmazd a steviát, mert olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, melyek a fogszuvasodás, a fogfájás és az ínybetegségek megelőzésre és gyógyítására is alkalmasak.
5. Ha úgy érzed, túlterhelted a gyomrodat, a stevia segíthet, mert az emésztést és a bélműködést is helyreállítja.
6. Sajnos manapság egyre gyakoribbak a gombás megbetegedések. Ha te is hozzájutottál ehhez a kellemetlen, nehezen megszüntethető betegséghez, alkalmazd rendszeresen a steviát, mert gombaölő hatású növény.
7. Ha szeretnéd, hogy bőröd fiatalos, rugalmas maradjon, oldat formájában próbáld ki a steviát, akár külső, akár belső alkalmazásra. Néhány csepp, és a sebek gyorsabban gyógyulhatnak, a bőröd pedig regenerálódik tőle.
8. Ha rágyújtanál egy cigarettára, vagy innál egy pohár bort, inkább fogyassz egy kis steviát, mert állítólag nem csak az édesség utáni vágyat csökkenti, hanem a szenvedélybetegségek leküzdésében is segít.
9. Ha éjjel nem tudsz rendesen aludni, ellenben a délután folyamán szívesen szenderülnél mély álomba, a stevia is megoldást jelenthet.  Hatásai közt emlegetik ugyanis a szellemi frissesség fokozását és a fáradékonyság csökkentését.
10. Ha nincs különösebb egészségügyi panaszod, de a természetesség híve vagy, válts a cukorról steviára, és így járulj hozzá egészséged megőrzéséhez.

Irány Zalakaros – Meríts erőt a természet csodáiból!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X