Főoldal > DIÉTA > Fogyj le spárgával a bikiniszezonra!

Fogyj le spárgával a bikiniszezonra!

diétaelkészítésfogyókúrareceptspárga
0

Írta: and

A gasztrobloggerek szerint a spárga megjelenésével és ízével maga a megtestesült tavasz. Ez így is van, de még hozzátehetjük, hogy a spárga a fogyni vágyók tökéletes eledele. A zöldség 92 százaléka víz, és 100 gramm elfogyasztásával csupán 16 kalóriát viszünk a szervezetünkbe. Ugyanakkor bőségesen tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat. Egy átlagos adag (500 gramm) spárga […]

A gasztrobloggerek szerint a spárga megjelenésével és ízével maga a megtestesült tavasz. Ez így is van, de még hozzátehetjük, hogy a spárga a fogyni vágyók tökéletes eledele.

A zöldség 92 százaléka víz, és 100 gramm elfogyasztásával csupán 16 kalóriát viszünk a szervezetünkbe. Ugyanakkor bőségesen tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat. Egy átlagos adag (500 gramm) spárga már fedezi a napi C-vitamin, folsav- és béta-karotin szükségletünket. Ezen kívül a spárga gazdag B-vitamin-, kálium-, kalcium- és a foszforforrás. 

sparga2.jpg ()Lila, zöld, fehér – melyiket vegyem, avagy a spárgavásárlás rejtelmei

Mindegyik spárgafajta egyformán egészséges, a fehérnek van talán a legsimább íze, a zöld egy kicsit karakteresebb, a lila pedig esetenként egy picit csípős lehet. És hogy honnan tudod, hogy friss a spárga? Először is, nyomkodd meg a spárga tövét. Ha világos, kissé sárgás lé folyik belőle, biztos, hogy friss. Tárolásnál figyelj arra, hogy a hűtőszekrényben csak néhány napig áll el. Ha több ideig szeretnéd a hűtőben tartani, tekerd nedves ruhába. Felhasználás előtt alaposan hámozd meg, máskülönben könnyen keserű lehet a belőle készített étel.


Pofonegyszerű elkészítés

A spárga forrásban lévő, enyhén sós vízben főzve 15–20 perc alatt puhul meg. Ha a vízhez kevés cukrot és kiskanálnyi vajat adsz, a zöldség még ízletesebb lesz. Egy citromkarikát vagy késhegynyi szódabikarbónát a főzővízbe téve pedig garantáltan megmarad a zöldség színe. Nem érdemes túlságosan sok fűszert használnod, mert a spárgának a természeténél fogva is kellemes aromája van. A főzőlevet ne öntsd ki! Miután kihűlt, nyugodtan üvegbe töltheted és kortyolgathatsz belőle az étkezések között. Kiváló béltisztító hatású!

A diéta

Ha naponta 750 -1000 gramm spárgát megeszel, biztosan ledobsz 2-3 kilót egy hét alatt. Az interneten rengeteg spárgás receptet találsz, de ne feledd, hogy ha a spárga mellé szalonnát, zsíros disznóhúst vagy kalóriadús tejszínt választasz, a spárgakúrád mit sem ér! Figyelj arra, hogy fehér húsokat, zöldségeket, túrót tálalj köretként. Segítségképpen egy mintaétrendet kínálunk neked.

sparga3.jpg ()Reggeli

Spárga saláta eperrel

200 gramm főtt spárga
100 gramm eper
1 dl natúr joghurt
pár csepp citromlé
1 evőkanál méz

 

A főtt spárgát összedaraboljuk és összekeverjük a megmosott, lecsumázott eperrel A joghurtot összekeverjük a mézzel és a citromlével, majd nyakon öntjük vele a salátát.

Energiatartalom: kb. 170 kcal

Ebéd

Spárga lazaccal

150 gramm burgonya (3 apró darab)
500 gramm spárga
2 teáskanál vaj
1 / 2 teáskanál cukor
1 / 2 teáskanál só
125gramm lazac filé (egy szelet)
bors

fél citrom

Meghámozzuk a burgonyát, megmossuk és hideg, sós vízben főzzük 20 percig. A spárgát meghámozzuk, végeit lecsípjük, cukros, sós vízben 15-20 percig főzzük. A lazac filét átdörzsöljük sóval és borssal, majd vajat hevítünk egy serpenyőben és a hal mindkét oldalát 4-5 percig sütjük. A főtt zöldségeket a hal mellé tálaljuk, vagy friss citrommal, vagy egy deciliter joghurtból és fűszernövényekből készült szósszal ízesítjük.

Energiatartalom: kb. 380 kcal

Vacsora

Spárga omlett

250 gramm főtt spárga
2 tojás
1 dl tej
2 evőkanál apróra vágott fűszernövény
1 csipet tengeri só
1 teáskanál vaj

A spárgát megfőzzük, lecsepegtetjük. Közben a tojásokat a tejjel vízzel és a fűszernövényeket összekeverjük. A vajat egy serpenyőben felolvasszuk, majd a masszából omlettet sütünk. Ráhelyezzük a spárgát és félbehajtjuk. Egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel tálaljuk.

Energiatartalom: kb. 300 kcal

Fotó: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X