Főoldal > DIÉTA > Ezért vigyázz a sózással!

Ezért vigyázz a sózással!

alkoholdash-étrendnátriumsúlyfelesleg
0

Írta: and

Úgy szeretlek, mint a sót? A konyhasó olyan vegyületeket tartalmaz, mint a nátrium és a klór. Az emberi szervezetben lévő nátrium-állomány kb. 70 gramm, amelynek egyik fele a vérben és a szövetek közti folyadékban, másik fele pedig a sejtekben és a csontokban található. A nátrium, a kálium, a kloridionok feladata a sejtek ún. ozmotikus nyomásának […]

Úgy szeretlek, mint a sót?

A konyhasó olyan vegyületeket tartalmaz, mint a nátrium és a klór. Az emberi szervezetben lévő nátrium-állomány kb. 70 gramm, amelynek egyik fele a vérben és a szövetek közti folyadékban, másik fele pedig a sejtekben és a csontokban található.

A nátrium, a kálium, a kloridionok feladata a sejtek ún. ozmotikus nyomásának megőrzése, és a szervezet folyadékháztartásának szabályozása. A konyhasónak általában 40%-a nátrium, ami kb. 2-3 gramm sónak felel meg.

shutterstock_67691764.jpg ()A magas sótartalmú ételek azért veszélyesek, mert megkötik a vizet, amelyet a zsírsejtek elraktároznak, s így felesleges folyadék halmozódik fel a sejtek között. A folyamatos vízvisszatartás puffadást, székrekedést és gyomorproblémákat okoz, arról nem is beszélve, hogy a túlzott só fogyasztása növeli a magas vérnyomás, illetve a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Klima Anita dietetikus szakértőnk véleménye szerint az ideális, napi 2,0 grammos nátriumbevitel optimálisan szabályozza a vérnyomást, aktiválja az enzimeket, tisztítja a szervezetet, fokozza az anyagcserét, segíti a salakanyagok kiürülését és csökkenti a súlyfelesleget.

Ne sajnáld az időt!

Bár a só az emberi szervezet számára létfontosságú, bőven elegendő napi 3-5 gramm, ezzel szemben átlagosan 12-16 grammot fogyasztunk. A mai rohanó világban, időhiányra hivatkozva sajnos hajlamosak vagyunk a gyorséttermi, mirelit- és félkész terméket választani, ám ezek egytől-egyig rejtett nátriumforrások, és tápértékük is jóval alacsonyabb, mint egy friss alapanyagból elkészített üde salátának vagy finom főzeléknek.

Wellness Cafe tipp: Vásárlás előtt tájékozódj a termékek nátriumtartalmáról, és ha nem látod felcímkézve, számítsd gyorsan át. (1 g nátrium= 2, 5 g só)

Változtass fokozatosan étkezési szokásaidon!

Szakértőnk a nátriumszegény étrendek három szintjét ajánlja:

1. Szigorúan alacsony nátriumtartalmú (alacsony sótartalmú) étrend esetén a bevitt só mennyisége kevesebb, mint napi 1 gramm.
2. Alacsony nátriumtartalmú diéta esetén kevesebb, mint napi 3 gramm só fogyasztása ajánlott.
3. Közepesen alacsony nátriumtartalmú étrend esetén kevesebb, mint napi 6 gramm só fogyasztása ajánlott.

Az alacsony nátriumtartalmú DASH-diéta összeállítása cseppet sem bonyolult, a hozzávalókat könnyedén beszerezheted, fő előnye pedig, hogy nem szerepelnek benne különleges ételek, időigényes receptek. Az étrend csökkentett zsír-és koleszterin bevitelt jelent, friss zöldséget, gyümölcsöt és kevésbé zsíros ételeket tartalmaz, valamint rendkívül gazdag magnéziumban, kálciumban, káliumban, növényi fehérjékben és élelmi rostokban.

shutterstock_64573405.jpg ()A DASH-étrend alapszabályai:

– Ügyelj a rejtett sóra, ami főleg a feldolgozatlan élelmiszerekben szerepel!

– Az étkezések között egyél meg 2 adag friss gyümölcsöt és/vagy zöldséget!

– Mérsékeld, vagy iktasd ki étrendedből az alkoholt és a kávét!

– A szokásos napi tejmennyiséget bontsd 3 részre és keresd az alacsonyabb zsírtartalmúakat (Példa: reggelire 1 pohár sovány tejből készült müzli, tízóraira 1 pohár zsírszegény joghurt, vacsorára 50 gramm zsír-és sószegény sajt)!

– Vásárolj teljes kiőrlésű kenyeret, gabonákat, hisz ezeknek magasabb az élelmi rost értéke!

– Édesség utáni sóvárgásodat pótold friss vagy aszalt gyümölcsökkel!

– Csökkentsd a napi zsírbevitelt 30 gramm félzsíros margarinra, vagy 15 gramm vajra és 15 gramm olívaolajra!

– Fogyassz minél több sovány marha- és borjúhúst, bőr nélküli baromfit vagy alacsony zsírtartalmú halat!

Forradalmasítsd a főzést!

A zsírban, olajban történő sütés helyett pirítsd vagy párold az ételeket, és ízesítsd őket finom, szárított fűszernövényekkel. A fűszerezéshez bátran használhatsz olyan emésztést elősegítő és karakteres ízeket, mint például a köménymag, a bors, a szerecsendió, a mustármag, a kapor, a zeller, a fokhagyma, a sáfrány, a petrezselyemzöld vagy a koriander.

Ha csökkented a só használatát, néhány hét elteltével újra érezni fogod az ételek finom, zamatos aromáját, anélkül, hogy hiányérzeted lenne.

Nincs sem időnk, sem energiánk a szexre


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X