Főoldal > DIÉTA > Ezért fogyassz csillaggyümölcsöt!

Ezért fogyassz csillaggyümölcsöt!

csillaggyümölcskarambolareceptvitamin
0

Írta: and

Tengeri gyümölcs A karambola, más néven csillaggyümölcs eredetileg Délkelet-Ázsiából származik, és a madársóska félék családtagja, ám ma már több mediterrán országban is termelik. A karambolát egyedi megjelenése miatt nem tudod más gyümölccsel összetéveszteni: ha keresztben megvágod, öt mély bordát találhatsz benne. Így egy nagyon dekoratív és ötágú csillagot kapsz, ami különösen alkalmas koktélok és gyümölcssaláták […]

Tengeri gyümölcs

A karambola, más néven csillaggyümölcs eredetileg Délkelet-Ázsiából származik, és a madársóska félék családtagja, ám ma már több mediterrán országban is termelik. A karambolát egyedi megjelenése miatt nem tudod más gyümölccsel összetéveszteni: ha keresztben megvágod, öt mély bordát találhatsz benne. Így egy nagyon dekoratív és ötágú csillagot kapsz, ami különösen alkalmas koktélok és gyümölcssaláták díszítésére.

Bőre viaszos, halványzöld, világossárga vagy aranyszínű, sárga húsa a gyümölcs fajtájától függően édes, vagy kellemesen savanykás is lehet. A csillaggyümölcsöt szobahőmérsékleten érdemes tárolnod kb. 5 napig, amíg a héja barnulni kezd, ilyenkor érdemes minél előbb elfogyasztanod.

karambolacikk2.jpg ()Valódi vitaminbomba

A csillaggyümölcs rendkívül gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kalcium, a magnézium, a foszfor, a vas és az A-, illetve C-vitamin. A gyümölcs rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterint, kiváló másnaposság kezelésére, és antioxidáns tartalmának köszönhetően segít a fogyásban. Magas víztartalma és finom, frissítő íze miatt nyáron remek szomjoltó, ám izgalmas ételeket, lekvárokat és befőtteteket is készíthetsz belőle.

Mangós-karambolás kompót

Hozzávalók (6 főre): 225 gramm cukor, 240 ml frissen facsart narancslé, 240 ml víz, 3 csillaggyümölcs, 4 mangó, 1 evőkanál Cointreau

Rakj fel a tűzre egy kisebb lábost (ne alumínium legyen), tedd bele a cukrot, a narancslevet, a vizet, és kavargasd addig, amíg a cukor elolvad. A csillaggyümölcsöt hámozd meg, szeleteld fel, majd a szárait kisebb lángon forrald össze a többi hozzávalóval (kb. 4 perc), amíg egy sűrűbb szirupot kapsz. Ezután a gyümölcs szárait vedd ki a szirupból, majd a felszeletelt csillaggyümölcsöt is tedd a lábosba, és párold addig, míg megpuhul. Helyezd bele a felvágott mangót, és 4 percig forrald össze a többi gyümölccsel. Miután összeforrtak, egy kanállal szedd ki a gyümölcsöket a lábosból, és az így kapott szirupot egy szitán keresztül töltsd át egy hőálló edénybe. Hűtsd szobahőmérsékletűre, majd öntsd hozzá az alkoholt, végül helyezd a hűtőszekrénybe.

Friss nyári saláta

Hozzávalók (4 főre): 1 fej saláta, 2 kivi, 1 alma, 1 banán, 1 csillaggyümölcs, 1 mangó, 4 evőkanál olívaolaj, 5 evőkanál balzsamecet, 1 teáskanál méz, 1 fej vöröshagyma, só, bors, eperdzsem.

Mosd meg a salátát, a gyümölcsöket pedig kockázd fel. Egy kevés olajon párold meg a hagymát, keverd össze az ecettel, a maradék olívaolajjal, tedd hozzá a mézet, és sózd, borsozd ízlés szerint. A megmosott salátaleveleket helyezd egy tálra, díszítsd a gyümölcsökkel, és tegyél rá pár kanál eperdzsemet, hogy a salátának még élénkebb színe legyen. A finom és könnyű ételt fogyaszthatod önmagában, vagy roston sült tárkonyos csirkemellel.

karambolacikk.jpg ()Óceán koktél

Ha szeretnéd kedvesedet egy remek itallal meglepni, készíts neki egy tengerparti nyaralást idéző mennyei koktélt.

Hozzávalók: 3 cl Gin, 2 cl kék Curacao, 1 cl kókuszlikőr, 1 cl lime lé, 1 szelet csillaggyümölcs, 4 jégkocka, shaker, szűrő, koktélos pohár.

1 lépés: A Gin-t, a Curacao-t, a kókuszlikőrt és a lime levét 4 jégkockával együtt tedd a shaker-be, majd kb. 20 másodpercig rázogasd össze.
2. lépés: Az italt szűrd át a koktélos pohárba és dekoráld a pohár szélét egy félbevágott csillaggyümölccsel.

Bundás karambola

Hozzávalók (4 főre): 2 mangó, 2 csillaggyümölcs, 15 deka cukor, 30 deka liszt, 2 tojás, 2 evőkanál cukor, 2 dl sör, 2 evőkanál olaj a sütéshez, vaníliafagyi

Hámozd meg a mangót, távolítsd el a magját, a húsát pürésítsd, majd a csillaggyümölcsök végeit vágd le, és szeleteld fel. A lisztből, a tojásból, az olajból és a sörből készíts sörtésztát, majd a cukorban kandírozott csillaggyümölcsöket forgasd ebbe bele és süsd ki. A sült karambolát öntsd le a mangó szósszal, végül kanalazd rá a vaníliafagyit.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X