Főoldal > DIÉTA > Találd meg az egyensúlyt az étkezésben!

Találd meg az egyensúlyt az étkezésben!

alkoholcukoregyensúlyétkezészsír
0

Írta: and

Túl sok cukor Fehér cukor, barna cukor, méz. Ezek túladagolása nemcsak plusz kalóriákat jelent hanem megnöveli a szívelégtelenségek és bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Nem beszélve arról, hogy a túl sok cukorbeviteltől fáradtnak és levertnek érzed magad. Mit tehetsz? Először is tartsd távol magad a magas cukortartalmú ételektől, például szirupoktól, reggelizőpelyhektől, ketchuptól, és minden […]

Túl sok cukor

Fehér cukor, barna cukor, méz. Ezek túladagolása nemcsak plusz kalóriákat jelent hanem megnöveli a szívelégtelenségek és bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Nem beszélve arról, hogy a túl sok cukorbeviteltől fáradtnak és levertnek érzed magad.

Mit tehetsz?

Először is tartsd távol magad a magas cukortartalmú ételektől, például szirupoktól, reggelizőpelyhektől, ketchuptól, és minden olyan ételtől és ételízesítőtől, melynek extramagas a cukortartalma. Otthon is csak módjával bánj a cukorral és a mézzel, mert emellett is rengeteg olyan ételt veszünk magunkhoz, melyekről nem is gondolnánk, mennyi cukrot tartalmaznak. Éppen ezért vásárlásnál mindig ellenőrizd az összetevőket!

Zsírbomba

Te sem tudsz ellenállni a majonézes sült krumplinak vagy egy gyrosnak? Akkor bizony az a probléma állhat elő, hogy túl sok transz- és telített zsírt viszel be a szervezetedbe, melyek leülepednek az ereidben és gyulladást okozhatnak. A transz- és telített zsírokat kikerülni a mai világban igen nehéz, hiszen szinte mindent olajban sütünk, még az egészséges ételeket is, de a feladat nem lehetetlen.

egyensuly3.jpg ()

Mit tehetsz?

Oké, egy kis telített zsírtól még nem dől össze a világ. Például némi vörös hús, tej, sajt még egészséges is lehet bizonyos mértékig, csak a mennyiségre ügyelj, és inkább arra fókuszálj, hogy az élelmiszer, amit elfogyasztasz, telítetlen zsírokban legyen gazdag. Főzésnél használj olívaolajat, az étrendedbe pedig igyekezz becsempészni olyan ételeket, mint az avokádó vagy a különféle magvak.

A fehérje forrása

A fehérje áldásos hatásáról már rengeteget olvashattunk. Stabilizálja a vércukor-szintedet, hosszantartó telítettség érzetet biztosít, és a fogyókúra elengedhetetlen része. A kérdés az, hogy milyen forrásból jutsz hozzá a fehérjéhez. Mert hiába gyűröd magadba a sertés- vagy marhahúst, a vörös húsok hátrányairól az előbb már szó esett.

Mit tehetsz?

Ha ragaszkodsz a húshoz, részesítsd előnyben inkább a csirkét vagy a lazacot. De a legjobb, ha a napi fehérjebeviteledet nem állati eredetű forrásokból pótolod. A teljes kiőrlésű magvak, tofu vagy bab is bőséges fehérjeforrások. Ezek az élelmiszerek rostban és magnéziumban is gazdagok, így csökkentik a szívelégtelenségek kialakulásának kockázatát.

Ó, Miszter Alkohol!

A túl sok alkohol nemcsak a májat károsítja, de elősegíti az elhízást, megemeli a vérnyomást, és a bőrnek sem tesz éppen jót.

Mit tehetsz?

Természetesen azt tanácsoljuk, hogy ne vidd túlzásba az alkoholizálást. Nem kell persze absztinensnek lenned, egy pohár vörösbor például képes megóvni a rákos megbetegedésektől, a szívrendellenességektől, csökkenti a gyulladást és a cukorbetegség kialakulását.

egyensuly2.jpg ()Ne fukarkodj a rosttal!

A rost jó. Segít a fogyásban, és hosszú ideig eltelíti a gyomrod, így nem fogsz negyedóránként rájárni a hűtőre. Semmiképpen se hagyd ki az étrendedből!

Mit tehetsz?

Készíts egy listát a magas rosttartalmú élelmiszerekről, és igyekezz belőlük minél többet fogyasztani. Ennek nem kell kimerülnie a magvakban, gyümölcsökben vagy éppen a burgonyában, hiszen számos olyan élelmiszer van ezek kívül, melyek gazdagok rostban, így az étrended sem válik egyhangúvá.

Étkezz rendszeresen!

Nem győzzük hangsúlyozni a napi ötszöri étkezés fontosságát, mely amellett, hogy stabilizálja a vércukor-szintedet, a súlyod megtartásában is segít. Kevesebb kalóriát veszel magadhoz, mintha csak egyszer-kétszer ennél, de akkor sokat.

Mit tehetsz?

Ne feledkezz meg a reggeliről. Felkelés után legalább másfél órán belül reggelizz, mely egészen délig ellát energiával, így délelőtt nem kell attól tartanod, hogy a vércukor-szinted a padlót fogja verdesni.

Sem időnk, sem energiánk a szexre?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X