Főoldal > DIÉTA > 15 egyszerű módszer, hogy több kalóriát égess!

15 egyszerű módszer, hogy több kalóriát égess!

anyagcsereéletmódétkezéskalóriaégetésmozgás
0

Írta: and

Ne diétázz! Ha kemény megszorításokat hajtasz végre az étrendeden, azzal lenullázod az anyagcseréd. Ami még ennél is rosszabb, ha tartósan fennmarad az ételmegvonás, a szervezet az izomszöveteket kezdi égetni, az anyagcsere még kisebb tempóban dolgozik, és emiatt még több testrészen gyűlik össze a felesleges zsír. Térj nyugovóra korábban! Finnországban, egy tanulmányban egypetéjű ikreket figyeltek meg […]

Ne diétázz!

Ha kemény megszorításokat hajtasz végre az étrendeden, azzal lenullázod az anyagcseréd. Ami még ennél is rosszabb, ha tartósan fennmarad az ételmegvonás, a szervezet az izomszöveteket kezdi égetni, az anyagcsere még kisebb tempóban dolgozik, és emiatt még több testrészen gyűlik össze a felesleges zsír.

porgesdfelketto.jpg ()Térj nyugovóra korábban!

Finnországban, egy tanulmányban egypetéjű ikreket figyeltek meg és a kutatók azt fedezték fel mindegyik testvérpárnál, hogy aki kevesebbet aludt, illetve aki nagyobb stressz alatt volt, jóval nagyobb zsírtömeggel rendelkezett. Amikor csak módod nyílik rá, feküdj le egy-két órával korábban, pihend ki magad, így nem fenyegetnek majd a felesleges kilók!

Egyél több fehérjét!

Az izmok egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a fehérje. Minden étkezésben, illetve azok között is szerepeljen ez a tápanyag: jöhetnek a sovány húsok, a dió és az alacsony zsírtartalmú joghurt.

Amikor csak lehet, válaszd a biot!

Óvakodj a permetezéssel kezelt gyümölcsöktől, zöldségektől, mert az alkalmazott szer is megnehezíti a súlyvesztést. Azok a hagyományos módon termesztett finomságok, amelyeket meghámozunk (az avokádó, a grapefruit, és a banán) bátran fogyaszthatók. Viszont részesítsd előnyben a biot, ha zellert, őszibarackot, epret, almát, nektarint, spenótot, cseresznyét, krumplit és importált szőlőt vásárolsz, mert ezeknél a zöldségeknél és gyümölcsöknél nagyobb mennyiségben használhatnak permetezőszert.

porgesdfelegy.jpg ()Moccanj!

Az, hogy a munkában ülsz, vagy éppen állsz, nagy szerepet játszik a diétában. A Missouri Egyetem kutatói megfigyelték, a hosszantartó inaktivitás annak az enzimnek termelődését fékezi meg, amely a zsír-, és a koleszterin-anyagcserét kontrollálja, tehát időközönként törd meg a monotonitást, és mozgasd át a végtagjaidat!

Igyál hideg vizet!

Német kutatók megállapították, napi hat pohár hideg víz elkortyolása fokozza az anyagcserét, így a szervezet plusz 50 kalóriát pusztít el. Ez elegendő ahhoz, hogy különösebb erőfeszítés nélkül 2 kilótól szabadulj meg egy év alatt. A megnövekedett érték abból a munkából adódik, amit a szervezet a víz testhőmérsékletűvé való felmelegítésekor végez.

Csak csípősen!

Kiderült, hogy a kapszaicin, ami miatt csípős lesz a piros paprika, szó szerint feltüzeli az anyagcserét – hatására akár 23 %-al nagyobb sebességen pöröghet. Szerezz be piros paprikát, és olyan fűszereket, amelyek pikánsan csípőssé varázsolják az ételeket, majd ezeket vesd be a szószok, pizzák, tészták és a sült krumpli ízesítésekor.

Pörgesd fel már reggel!

Nem hiába mondják, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, hiszen az ekkor elfogyasztott egészséges harapnivaló egész napra fellendíti az anyagcserét, így nem véletlen, hogy azok, akik kihagyják a reggeli falatozást, nagyobb eséllyel lesznek elhízottak. Minél bőségesebb a nap első fogása, annál jobb.

Kortyolj kávét vagy teát!

A koffein a központi idegrendszert stimulálja. Hitted volna, hogy egy bögre kávé 5-8 százalékkal turbózza fel az anyagcserét, így egy nap akár 98-174 kalória is leolvadhat rólad? Egy japán tanulmány szerint pedig egy csésze tea 12 %-al növelheti a zsírégetés sebességét, szóval a nap folyamán tanácsos többször is átadni magad a teázás nyújtotta élvezetnek.

porgesdfelharom.jpg ()Rosttal harcolj a zsír ellen!

A kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy már egy kevés rost is képes akár 30 %-al felgyorsítani a zsírégetést. 25 grammnyi mennyiséget célozz be naponta- ez körülbelül 3 adag gyümölcsnek vagy zöldségnek felel meg.

Fogyassz vasban gazdag étkeket!

A vas létfontosságú tápanyag, hozzájárul az oxigén izmokba történő szállításához, ez pedig szintén a hatékony zsírpusztításhoz szükséges. A rákfélék, a sovány húsok, a bab, a vitaminokkal dúsított gabonapelyhek és a spenót mind kiváló forrás.

Juss több D-vitaminhoz!

A D-vitamin lényeges szerepet tölt be az izomszövetek épségének megőrzésében. Építsd be az étrendedbe a lazacot, a tonhalat, de a tejből, a gabonapelyhekből, valamint a tojásból is magadhoz veheted ezt a nagyszerű vitamint.

Tejben az egészség

Több kísérlet is alátámasztotta, hogy a kalciumhiány, ami a nőknél gyakoribb jelenség, lassíthatja az anyagcserét. Ellenben a kalciumfogyasztás az olyan tejtermékeken keresztül, mint a zsírszegény tej vagy az alacsony zsírtartalmú joghurt, mérsékelheti a más ételekből eredő zsír felszívódását.

Maradj hidratált!

A testünkben lejátszódó valamennyi kémiai folyamat, beleértve az anyagcserét, mind függ a megfelelő víz mennyiségtől. Ragaszkodj a legalább napi 2 liter folyadékhoz, lehetőleg az egészséges opciókhoz. Hogy ne legyen unalmas, a szénsavmentes ásványvizet kombináld ízesített vízzel, teával vagy frissen facsart gyümölcslével.

Nassolj görögdinnyét!

Bár még egy kicsit várnunk kell erre a fantasztikus gyümölcsre, nyáron ne fukarkodj vele! Az arginin nevű aminosav, amely bőségesen akad a görögdinnyében, előmozdítja a súlyvesztést. A nagy hőségben falatozz görögdinnyét, de addig sem kell lemondanod az arginin áldásos hatásiról, hiszen a tenger gyümölcseiben, a diófélékben és a különféle magvakban szintén megtalálhatóak, ezek pedig egész évben rendelkezésedre állnak.

Érd el te is hatékonyabban a célodat, és felejtsd el derekadra tekert strandtörülközőt!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X