Főoldal > DIÉTA > 3 pikáns fűszerezési tipp francia módra

3 pikáns fűszerezési tipp francia módra

ánizsemésztésfranciafűszerfűszernövénylevesmártássüteménytárkonyturbolya
0

Írta:

Szereted a francia konyhát, és odavagy a különleges fűszerekért? A tárkony a te kiskertednek is régóta „lakója”, a turbolyával és az ánizzsal viszont most ismerkednél meg? Ha egészséges és finom ételekre vágysz, akkor próbáld ki az alábbi francia fűszernövények valamelyikét! 1. Az édeskés ánizs Az ánizsnak elsősorban a magját használják fel, a zsenge levelek és […]

Szereted a francia konyhát, és odavagy a különleges fűszerekért? A tárkony a te kiskertednek is régóta „lakója”, a turbolyával és az ánizzsal viszont most ismerkednél meg? Ha egészséges és finom ételekre vágysz, akkor próbáld ki az alábbi francia fűszernövények valamelyikét!

1. Az édeskés ánizs

Az ánizsnak elsősorban a magját használják fel, a zsenge levelek és virágok pedig legfeljebb a saláták ízesítésére valók. Hogy a fűszer ne veszítsen az erejéből, mindig csak annyi magot poríts össze, amennyit egyszerre elhasználsz! Az ánizst használhatod édes tészták, sütemények ízesítésére – kellemes, lágy íze miatt a mézesekhez és kekszféleségekhez kimondottan jól illik!
Tipp: Az ánizst teaként kisgyermekek emésztési- és szélproblémáira is gyakran alkalmazzák, de alkalmas lehet epebántalmak ellen, vértisztításra és az idegek erősítésére is. Az ánizsteához egy teáskanál összetört fűszerre és két-három deci forró vízre lesz szükséged. Az ánizst forrázd le, majd szűrd le a főzetet, és lehetőleg ízesítés nélkül fogyaszd a teát!

0024974_1.jpg ()

2. A szerény turbolya

Bár a turbolya nálunk minden mindenhol megterem – vadon is – , fűszerként csak kevesen használják ezt a petrezselyemre emlékeztető, édeskés ízű növényt. A turbolyát a franciák az úgynevezett „fines herbes”, vagyis finom fűszerek csoportjába sorolják, és gyakran ízesítik vele a leveseiket, mártásaikat és baromfiból készült ételeiket, a növény koratavaszi hajtásaiból pedig salátákat is készítenek. A turbolyából készült teafőzetet érdemes vese- és hólyagproblémákra, légzőszervi megbetegedésekre és salaktalanításra is felhasználnod!
Tipp: Készíts tavaszi vitaminsalátát egy marék turbolyából, egy fél kígyóuborkából, három retekből és újhagymából, egy főtt tojásból, egy pohár joghurtból és egy kevés olívaolajból! Ezt a salátát akár könnyű vacsoraként vagy zöldköretként is fogyaszthatod, de arra ügyelj, hogy a turbolya csak közvetlenül a tálalás előtt kerüljön a zöldségekre!

3. Az étvágyhozó tárkony

A tárkonyos raguleves neked is a kedvenc ételeid közé tartozik, és más tejszínes-tejfölös ételt is szívesen ízesítesz ezzel a pikáns fűszernövénnyel? A tárkony a franciák egyik kedvenc fűszere, amivel nemcsak leveseket, de sült húsokat, mártásokat és salátákat is szívesen ízesítik. Különleges, savanykás íze miatt a tárkony étvágygerjesztő hatású, fokozza az emésztőenzimek működését, emellett pedig epe- és vesetisztító hatású is.
Tipp: A szárnyashúsokat – pl. csirkemellet vagy combot – ízesítsd bátran tárkonnyal. Ha van rá lehetőséged, a salátáidhoz készíts tárkonyecetet: két-három deciliter ecetbe tegyél néhány ágacska tárkonyt, érleld egy hétig, majd szűrd át alaposan!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X