Főoldal > DIÉTA > Variációk könnyű túrós nasira

Variációk könnyű túrós nasira

édességfinomságtejterméktúrótúrógolyótúrógombóctúróhab
0

Írta:

Szereted a tejtermékeket és odavagy az édességekért is? Szívesen eszel túrós ételeket, a fogyókúrás étrendedbe azonban csak néhanapján mersz beilleszteni egy-két édes, túrós tésztafélét vagy süteményt? Pedig a túróból számtalan finom és egészséges nassolnivaló készülhet.

 

3 érv a túró mellett:

  • A túró valójában nem más, mint a tejből bizonyos enzimek által kiválasztott fehérje, és mivel a tejnél sokkal kevesebb laktózt tartalmaz, fogyasztása – meghatározott mennyiségben – még a tejcukor-érzékenyek számára sem tiltott! Ha ilyen problémával küzdesz, kérd ki szakember tanácsát!
  • A túró rengeteg kalciumot és foszfort tartalmaz, ezért a gyerekeknek, serdülőknek és csontritkulásban szenvedő betegeknek érdemes minél többet enniük belőle.
  • Nem kell aggódnod a túró kalóriatartalma miatt sem, hiszen 100 gramm túróban csupán 110 kcal van. Ezt a könnyen emészthető, laktató tejterméket tehát akár egy diétás étrendbe is beillesztheted!

1. Túróhab erdei gyümölccsel

Hozzávalók:
25 dkg túró
30 dkg erdei gyümölcs keverék (mirelit)
1 dl joghurt
5 dkg barnacukor
1 vaníliáscukor (helyette használhatsz pici mézet is)
2 tojásfehérje
Elkészítés:
A gyümölcsöket olvaszd ki, a túrót egy finom lyukú szűrőn törd át, majd alaposan keverd össze a joghurttal. Az erdei gyümölcs keveréket édesítsd ízlésed szerint, majd aprítsd össze botmixerrel vagy turmixgépben! Add a túrót a gyümölcshöz, és alaposan keverd össze a kettőt! A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd forgasd bele a keverékbe. Az elkészült túróhabot jól lehűtve, poharakban tálald!
Tipp: A nyers tojásfehérje miatt a gyümölcsös túróhabot csak frissen fogyaszd! A boltban kapható, mesterséges anyagokkal teli túrós édességek helyett, ha teheted, inkább ezzel a könnyen elkészíthető, kímélő túrós finomsággal lepd meg a családod!

0024296_1.jpg ()

2. Túrógombóc – kicsit másképp

Hozzávalók:
50 dkg félzsíros túró
2 tojás
20 dkg durum búzadara
1 csomag vaníliáscukor (helyette használhatsz pici mézet is)
egy kevés oliva olaj
zsemlemorzsa
light gyümölcsdzsem
Elkészítés:
A túrót keverd össze a búzadarával és a felvert tojásokkal, majd tedd a masszát néhány órára a hűtőbe. A pihentetés után a túrós keverékből formázz gombócokat, és ezeket főzd enyhén olajos vízben kb. 8-10 percig! Amíg a gombócok megfőnek, egy kevés olajon pirítsd meg a zsemlemorzsát, és a túrógombócokat ebbe forgasd bele! A hagyományos tejfölös-porcukros feltét helyett ezúttal light gyümölcslekvárt tegyél rá – ez a túrógombócnak egy szokatlan, friss ízt kölcsönöz, és az étel kalóriatartalma is sokkal alacsonyabb lesz majd!
Tipp: Bár a túrógombóc nem tartozik a legkímélőbb ételek közé, ez a durum búzadarából készült változat rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért időnként bátran kísérletezz vele!

3. Mandulás-kókuszos túrógolyó

Elkészítés:
25 dkg túró
15 dkg barnacukor
1 csomag vaníliáscukor (helyette használatsz pici mézet is)
30 dkg kókuszreszelék
10 dkg mandula
Elkészítés:
Az áttört túrót keverd össze a barnacukorral és a vaníliáscukorral, majd hagyd állni a keveréket kb. tíz percig! A túrós masszából ezután formázz golyócskákat úgy, hogy a mindegyiknek tegyél egy szem mandulát a közepébe (ha a mandulaszemeket forró vízbe mártod, akkor a barna héj könnyen lejön róluk)! A golyócskákat ezután forgasd meg kókuszreszelékben, majd egy nagy tálcára vagy tálba pakold be őket!
Tipp: Végre egy villámgyorsan elkészíthető, egészséges és könnyű desszert – ideális finomság, ha egy barátnőd váratlanul bejelentkezik hozzád!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X