Főoldal > DIÉTA > Rákmegelőzés brokkolival – 3 isteni recept

Rákmegelőzés brokkolival – 3 isteni recept

antioxidánsbrokkoliétellevesrákrákmegelőzésreceptsalátatészta
0

Írta:

Bár a brokkoli nem tartozik a kedvenceid közé, egészségvédő hatása miatt időnként kísérleteznél új, brokkolis receptekkel? Ez a zöldség a rák egyik leghatásosabb természetes ellenszere: kísérletek igazolták, hogy a brokkolival egyes daganatok növekedése megállítható, sőt, akár vissza is fordítható! A brokkoli persze nemcsak a rák megelőzésében segít: magas A-, B-és C-vitamin tartalma miatt az immunrendszer […]

Bár a brokkoli nem tartozik a kedvenceid közé, egészségvédő hatása miatt időnként kísérleteznél új, brokkolis receptekkel? Ez a zöldség a rák egyik leghatásosabb természetes ellenszere: kísérletek igazolták, hogy a brokkolival egyes daganatok növekedése megállítható, sőt, akár vissza is fordítható! A brokkoli persze nemcsak a rák megelőzésében segít: magas A-, B-és C-vitamin tartalma miatt az immunrendszer erősítésére is alkalmas, no és persze a kalóriatartalma is rendkívül alacsony! Ideje tehát, hogy kipróbálj néhány szuperegészséges és isteni brokkolis receptet – most bemutatjuk a három legjobbat!

1. Tavaszi brokkolisaláta

Hozzávalók:
1 kg brokkoli
2 paradicsom (mirelit is lehet)
1 póréhagyma
6 tojás
1 csomag retek
3 evőkanál joghurt
1 csokor petrezselyem
6 evőkanál olívaolaj
egy citrom leve
só, fehérbors
Így készítsd:
A brokkolit mosd le, bontsd rózsáira, és enyhén sós vízben körülbelül 4-5 percig főzd (mindig forrásban lévő vízbe dobd bele)! Ha a zöldség megpuhult, szűrd le, és várd meg, amíg egy kicsit kihűl! Ezután főzd meg és karikázd fel a tojásokat is. A pórét, a paradicsomot és retket is eközbe most meg, majd ízlésesen darabold fel! Halmozd egymásra a saláta hozzávalóit, szórd rá a felaprított petrezselymet, majd készítsd el az öntetet is: a joghurtot, az olívaolajat, a citromlevet keverd össze, majd sóval és fehérborssal ízesítsd!
Tipp: A retek, a póréhagyma, a tojás és a brokkoli remek kombinációt alkot, ezért a tavasz közeledtével te is bátran töltsd fel ezzel a salátával a vitaminraktáradat!

0024254_1.jpg ()

2. Négysajtos-brokkolis tészta

Hozzávalók:
1 csomag durumtészta (penne, makaróni vagy spagetti)
fél kiló brokkoli (mirelit is lehet)
4 dl főzőtejszín
4 dkg vaj
25 dkg parmezán sajt
25 dkg trappista sajt
25 dkg márványsajt
25 dkg edami sajt
egy kevés ételízesítő
Így készítsd:
Egy fazék vizet forralj fel, adj hozzá egy kis ételízesítőt, majd a lobogó, forró vízbe dobáld bele az apró brokkolirózsákat is! Amíg a zöldség megpuhul, egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, öntsd rá a tejszínt, majd folyamatos kevergetés mellett melegítsd tovább! Az előre lereszelt sajtokat óvatosan add hozzá a tejszínhez, és kevergesd addig, amíg teljesen fel nem olvad! Közben tedd fel a tésztát főni, a brokkolit pedig keverd hozzá a sajtos-tejszínes szószhoz. Tálaláskor a tészta és az öntet tetejére még egy kevés reszelt sajtot is szórhatsz!
Tipp: Ez az isteni tejszínes-sajtos tészta nem kimondottan diétás étel, a brokkoli magas vitamin- és antioxidánstartalma miatt azonban időnként nyugodtan beiktathatod étrendedbe!

3. Brokkolikrémleves

Hozzávalók:
80 dkg brokkoli (mirelit is lehet)
1 db leveskocka
2,5 dl főzőtejszín
szerecsendió és bors
2 gerezd fokhagyma
pirított zsemlekocka
egy kevés reszelt sajt
Így készítsd:
Egy nagy fazék vízbe dobj egy leveskockát, és ha felforrt, szórd bele a rózsákra szedett brokkolit is! Ha elkészült, akkor a brokkolit és a levet is turmixold össze! Ezután add hozzá a tejszínt, szórd bele a reszelt fokhagymát, a szerecsendiót, az őrölt borsot, majd forrald fel az egészet újra! A pirított zsemlekockákat csak tálalás előtt szórd a levesbe!
Tipp: A brokkolikrémleves receptje már-már klasszikusnak számít – te is bátran próbáld ki, ha egy fárasztó nap után valami gyors, könnyű és kímélő finomságra vágysz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X