Főoldal > DIÉTA > Lelepleztük! Igazi kávé-e az instant?

Lelepleztük! Igazi kávé-e az instant?

diétafogyókúrainstantkávé
0

Írta:

A válasz egyszerű, az emberek instant kávékkal kapcsolatos tapasztalatai alapján méltán számítanak rosszabb minőségű italra, hiszen régebben, de még napjainkban is nagyon rossz minőségű termékekkel lehet találkozni a hazai piacon. A boltok nagy részben kávékeverékből (pótkávé és valódi kávé keveréke), vagy pótkávéból készült alacsony minőségű termékeket forgalmazzák, és általában a nagy vending gépek instant kínálata […]

A válasz egyszerű, az emberek instant kávékkal kapcsolatos tapasztalatai alapján méltán számítanak rosszabb minőségű italra, hiszen régebben, de még napjainkban is nagyon rossz minőségű termékekkel lehet találkozni a hazai piacon. A boltok nagy részben kávékeverékből (pótkávé és valódi kávé keveréke), vagy pótkávéból készült alacsony minőségű termékeket forgalmazzák, és általában a nagy vending gépek instant kínálata is kritikán aluli.

Hogyan készül az instant kávé?

Kevesen ismerik az instant kávékészítési technológiákat, az egyik ilyen a fagyasztva szárítás. A fagyasztva szárított eljárással készített instant kávé ötvözi az íz megtartását, és a tökéletes oldódást. A technológia lényege, hogy a nyers kávébabot a kívánt stílusban megpörkölik, majd egy óriási kávéfőzőben igazi eszpresszó koncentrátumot főznek belőle. Folyamatos keverés és habosítás mellett az így kapott kávét -50 °C-on fagyasztják és közben vákuummal vonják ki a nedvességtartalmat belőle. Ezután táblákra vágják, és felőrlik. Ennek eredménye a fagyasztva szárított kávé, amely megőrizte az összes aromáját, viszont a kávé savanykás ízéért és gyomorégésért felelős csersav tartalmát, valamint egyéb kellemetlen összetevőit a megfelelő mértékben kivonták belőle. A fagyasztva szárítás előnyei a korábbi technológiákkal szemben, hogy megmarad az aroma az íz, a szín és az alapanyag biológiai természete, emellett a tökéletes oldhatóság jellemző rá. Összegezve tehát az instant kávé is igazi kávé, ráadásul még előnyei is lehetnek a babkávéhoz képest.

0022518_1.jpg ()

Instant kávé vagy babkávé?

Az instant kávé azonnal oldódó, könnyen higiénikusan elkészíthető, aromában gazdag, 80-85 fokos víz elegendő az elkészítéséhez, és 1 kg termékből megfelelő minőség használata esetén akár nyolcszor annyi kávé nyerhető, mint a babkávéból ráadásul elkészítése gyors és tiszta nem marad utána kávézacc. Természetesen a babkávé mellett is szólnak érvek, például kívánt pörkölésű kávé darálásakor és lefőzésekor utánozhatatlan illat szabadul fel, nagyobb választékban kapható, pörkölési mód, kávéfajta, és minőség tekintetében, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Fontos a minőség!

Általánosságban bab és instant kávék esetében mindenképpen figyelembe kell venni azt is, hogy mint minden termékcsoportnál, minőségben nagyon különböző termékekkel lehet találkozni a piacon. Ugyanúgy találunk nagyon rossz babkávét, mint instantot, de egy jó minőségű instant kávéból készült ital ugyanolyan jó minőségű, mint a babkávéból főzött hagyományos kávé, hiszen gyakorlatilag szinte ugyanaz.

Forrás: Valdo Cafe sajtóközleménye

Miért tarts mértéket?
A számos pozitív tulajdonság mellett nem árt tisztában lenned a túlzásba vitt koffeinfogyasztás hátrányaival is:
– A túl sok kávéivás (napi 5-6 csészényi) szívritmuszavart, remegést, nyugtalanságot és álmatlanságot okozhat.
– A kávé fokozza a gyomorsavképződést, amelynek hasmenés lehet a következménye. 
– A túlzott koffeinfogyasztásnak jelentős vízelvonó hatása is van, ezért ajánlott gondoskodni a megfelelő folyadékpótlásról.
– A rendszeres koffeinfogyasztás függőséget okozhat, amelynek következményeként olyan elvonási tünetek jelentkezhetnek, mint a fáradtságérzet, a fejfájás vagy az ingerlékenységgel, koncentrálási nehézséggel járó levertség, súlyosabb esetben pedig izomfájdalommal és hányással járó, vírusfertőzésre emlékeztető rosszullét.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X