Főoldal > DIÉTA > Hétvégi variációk gesztenyére

Hétvégi variációk gesztenyére

desszertegészségesfinomsággesztenyeköretlevesősztél
0

Írta:

A szelídgesztenye (más néven a nemes gesztenye vagy édes gesztenye) a legnépszerűbb téli csemegék egyike. A borús novemberi vasárnapokon nincs is kellemesebb, mint beülni egy édes-tejszínes gesztenyepürére a sarki cukrászdába, a karácsonyi vásárokat pedig el sem tudnánk képzelni a sültgesztenye-árusok bódéi nélkül… A gesztenyét persze nemcsak sütve vagy püréként fogyaszthatod – érdemes minél több receptet […]

A szelídgesztenye (más néven a nemes gesztenye vagy édes gesztenye) a legnépszerűbb téli csemegék egyike. A borús novemberi vasárnapokon nincs is kellemesebb, mint beülni egy édes-tejszínes gesztenyepürére a sarki cukrászdába, a karácsonyi vásárokat pedig el sem tudnánk képzelni a sültgesztenye-árusok bódéi nélkül… A gesztenyét persze nemcsak sütve vagy püréként fogyaszthatod – érdemes minél több receptet kipróbálnod, hiszen a gesztenye a legjobb és legtáplálóbb téli ételek egyike! Magas ásványi anyag (pl. kálium, foszfor, kén, magnézium) és C-vitamin tartalmánál fogva erősíti az immunrendszert, 45 százalékos szénhidrát tartalmának köszönhetően pedig azonnal felhasználható energiához juttatja a szervezetedet. Most bemutatunk három szuperegészséges, könnyen elkészíthető gesztenyés finomságot!

1. Gesztenyekrém-leves zöldségekkel – egy tányérnyi melegség

Hozzávalók:
30 dkg (mirelit) hámozott gesztenye
5 dkg vaj
1 teáskanál porcukor
1 db sárgarépa
1 db póréhagyma
1, 5 dl fehérbor
5 dl erőleves
2 dl főzőtejszín
só, őrölt bors, szerecsendió
a tálaláshoz: 1 dl habtejszín, fahéj
Így készítsd a levest:
Bár a levest készítheted frissen szedett gesztenyéből is, célszerűbb, ha fagyasztott, hámozott gesztenyét vásárolsz. A mirelit gesztenyét időben vedd ki a mélyhűtőből, és amíg kiolvad, készítsd el az erőlevest (leveskockából). A sárgarépát és a póréhagymát pucold meg, vágd karikára, majd olvaszd meg a vajat, és dobd rá a gesztenyét! Szórj rá porcukrot, és néhány percig hagyd karamellizálódni az egészet. Néhány perc múlva öntsd fel a gesztenyét egy kevés borral, majd az erőlevessel. Sózd és borsozd meg, szórj rá egy kis szerecsendiót, majd fedd le, és főzd addig, amíg a gesztenye megpirul. Ezután vedd le a levest a tűzről, várd meg míg egy kicsit kihűl, majd pürésítsd botmixerrel! Ha szükséges, tegyél még hozzá egy kis sót és borsot, végül add hozzá a tejszínt, és főzd még néhány percig!
Tipp: Tálaláskor egy kis fahéjjal és tejszínhabbal bolondítsd me – isteni, krémes, melengető finomság!

0022298_1.jpg ()

2. Gesztenyés-kelbimbós köret – pikáns finomság szárnyasok mellé

Hozzávalók:
500 gramm friss (vagy fagyasztott) kelbimbó
500 gramm (mirelit) hámozott gesztenye
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 közepes sárgarépa
100 gramm bacon
5 dkg vaj
Só, őrölt bors
Így készítsd a köretet:
Natúr csirkemellet vagy töltött pulykát készítesz, és a hagyományos köretek helyett inkább valami újat próbálnál ki? Ez a gesztenyés-kelbimbós zöldköret nemcsak finom és egészséges, de az energiatartalma sem túl magas! A mirelit gesztenyét és kelbimbót olvaszd ki (ha friss gesztenyét vásárolsz, néhány órányi áztatás után tedd a sütőbe, és süsd addig, amíg a héja szétnyílik, majd pucold meg). A kelbimbót mosd le (ha friss, ezt is érdemes áztatni egy pár percig), a répát pedig aprítsd fel. Dinszteld meg a vajon a hagymát és a fokhagymát, dobd rá a gesztenyét, a kelbimbót és a répát, hagyd egy kicsit pirulni őket. Fűszerezz sóval, borssal, öntsd fel az egészet egy kis vízzel, majd alacsony lángon párold puhára a zöldségeket!
Tipp: Pikánsabb, különlegesebb ízeket kapsz, ha a víz helyett egy deci fehérbort öntesz a kelbimbós-gesztenyés keverékre. Arra viszont figyelj oda, hogy az alkohol elpárologjon, mielőtt a zöldségeket befeded!

3. Gesztenyegolyó – édes kis semmiség

Hozzávalók:
25 dkg natúr gesztenyemassza
5 dkg barna cukor
5 dkg vaj
pár csepp rum
néhány szem háztartási keksz darálva
egy üveg kimagozott meggybefőtt
a díszítéshez: kakaópor
Így készítsd a nassolnivalót:
Rengeteg gesztenyés édességet ismersz, ám a gesztenye rolád és a tejszínes püré helyett most valami egyszerűbbre és kímélőbbre vágysz? Ez a gesztenyegolyó natúr gesztenyemasszából és barnacukorból készül, ezért még akkor is bátran elmajszolhatsz néhány szemet, ha éppen diétázol! A vajat engedd szobahőmérsékletűre felmelegedni, majd keverd habosra a barnacukorral! Add hozzá a darált (vagy apróra összetördelt) kekszet, a gesztenyemasszát és a rumot, és az egészet jó alaposan keverd össze! Vegyél a kezedbe egy szem meggyet, formázz köré egy golyót a masszából, forgasd meg kakaóporban, majd tedd be a golyókat a hűtőbe!
Tipp: A rum helyett rumaromát is használhatsz (főleg, ha gyerekek is esznek az édességből), és ha a golyók formázása nehézséget okozna, bátran adj hozzá néhány csepp tejet is!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X