Főoldal > DIÉTA > 3 mennyei nyalánkság a nagyi konyhájából

3 mennyei nyalánkság a nagyi konyhájából

almabirsalmaédességegészségesfahéjfinomsággyümölcskandírozottklasszikusrégi
0

Írta:

Összefut a nyál a szádban, ha a nagymamád almás pitéjére vagy meggyes rétesére gondolsz? Karácsony közeledtével klasszikus finomságokra vágysz, de nem akarod, hogy a sok édesség már az ünnepek előtt megártson? Most három „békebeli”, finom és egészséges csemegét mutatunk be – íme, a legjobb receptek a nagyitól! 1. Kandírozott gyümölcsök - add ajándékba is!Ha szereted az […]



Összefut a nyál a szádban, ha a nagymamád almás pitéjére vagy meggyes rétesére gondolsz? Karácsony közeledtével klasszikus finomságokra vágysz, de nem akarod, hogy a sok édesség már az ünnepek előtt megártson? Most három „békebeli”, finom és egészséges csemegét mutatunk be – íme, a legjobb receptek a nagyitól!

1. Kandírozott gyümölcsök - add ajándékba is!

Ha szereted az aszalt és cukrozott gyümölcsöket, akkor egyszer te magad is próbáld ki a kandírozást! Válogass össze minél többféle gyümölcsöt és akár zöldségeket is. Ilyenkor télen érdemes déligyümölcsöket, pl. narancsot, citromot, grapefruitot, mangót vagy ananászt vásárolnod, de alkalomadtán idénygyümölcsöket (pl. sárgabarackot, cseresznyét, meggyet, szilvát, stb.) is beszerezhetsz. A kandírozás valójában a cukorban való tartósítást jelenti, a cél tehát az, hogy a gyümölcsben lévő vizet cukorral helyettesítsd.
Így készítsd:
Mosd le, hámozd meg, majd darabold fel a gyümölcsöket, a vizet pedig alaposan csepegtesd le róluk! Közben készíts szirupot úgy, hogy egy liter vízhez körülbelül egy kiló cukrot számolsz. A szirupot addig főzd, amíg be nem sűrűsödik, majd színültig öntsd le vele a gyümölcsöket! A gyümölcskeveréket egy napig hagyd állni, majd egy szűrön át csepegtesd le az öntetet! A leöntött szirupot újra főzd fel, borítsd megint a gyümölcsökre, majd ismét pihentesd egy napig. Ezt a műveletet még négyszer ismételd meg! Az utolsó hevítés (a szirupot ekkor 108 fokra melegítsd) majd pihentetés után a gyümölcsöket terítsd szét egy rácson, és hagyd még néhány napig száradni. A kandírozás művelete elsőre talán bonyolultnak tűnik, de hidd el, megéri a macerát, hiszen ezt az isteni édesség – ízlésesen becsomagolva – karácsonyi ajándékként is megállja a helyét!

0022627_1.jpg ()

2. Birsalmasajt – gyerekkorod elfelejtett ízei

A birsalmasajt a régi teleket, a nagymamánál töltött békés estéket idézi fel számodra? Ha igen, akkor készítsd el te magad is ezt az olcsó, finom és egészséges csemegét!
Így készítsd:
Az alapszabály az, hogy egy kiló birsalmához körülbelül nyolcvan dekagramm cukrot kell számolni, bár van, aki ennél jóval kevesebbet használ. A birsalmákat alaposan mosd meg, majd egy nagy fazékban főzd is meg őket. A hámozást, magvazást és a darabolást érdemes a főzés utánra hagynod – ne ijedj meg, mert ez így sem lesz egyszerű feladat! A feldarabolt birsalmát turmixgépben pépesítsd, majd tedd vissza a masszát a tűzre. A cukrot csak akkor add hozzá, ha a keverék már 2/3-ad arányúra sűrűsödött! A birsalmát ízlés szerint néhány csepp citromlével is ízesítheted, és akár diót is szórhatsz bele. Ha elkészült, öntsd a masszát egy alufóliával kibélelt (pl. őzgerinc) formába ! Ezt néhány napig hagyd keményedni, majd borítsd ki és szárítsd tovább úgy, hogy időnként a másik oldalára fordítod! Légy türelmes, mert szárítgatás legalább egy hétig tart majd!

3. Sült alma fahéjjal – illatos csemege diétázóknak is

Csak pár perced van, és a kamra is teljesen üres, ám te mégis valami finom csemegére vágysz? Ehhez a könnyű és egészséges édességhez már néhány szem alma és egy kis fahéj is elég – csak vigyázz, az illatok nehogy a szomszédokat is odacsalogassák!
Így készítsd:
Az almákat mosd meg, és vágd őket karikára vagy gerezdekre (a magházat persze mindenképpen távolítsd el)! A darabkákra cseppents pár csepp citromot, majd szórd meg őket fahéjjal! Ha a fahéjas almát még tovább bolondítanád, akkor ízlés szerint nyugodtan tegyél az almagerezdekre diót, rumba áztatott mazsolát, pár csepp lekvárt vagy akár egy barna kockacukrot is! Locsold meg az egészet néhány csepp olvasztott margarinnal, majd told be az almát sütőbe – néhány perc múlva kész is az isteni nyalánkság! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X