Főoldal > DIÉTA > 3 szuper egészségvédő fogás padlizsánból

3 szuper egészségvédő fogás padlizsánból

egészségegészségesételfinomkülönlegespadlizsánzöldség
0

Írta:

A padlizsánt a legtöbben csak jellegzetes lila színéről ismerik – sokan nem is tudják, milyen finom és laktató finomságokat lehet készíteni ebből az uborkához hasonló, csinos zöldségféléből! Pedig a padlizsán gyógyító hatása évszázadok óta ismert. A tojásgyümölcsnek és törökparadicsomnak is nevezett padlizsán sok B és C-vitamint tartalmaz, emellett rengeteg ásványi anyag (kalcium, vas, foszfor, réz, […]

A padlizsánt a legtöbben csak jellegzetes lila színéről ismerik – sokan nem is tudják, milyen finom és laktató finomságokat lehet készíteni ebből az uborkához hasonló, csinos zöldségféléből! Pedig a padlizsán gyógyító hatása évszázadok óta ismert. A tojásgyümölcsnek és törökparadicsomnak is nevezett padlizsán sok B és C-vitamint tartalmaz, emellett rengeteg ásványi anyag (kalcium, vas, foszfor, réz, magnézium, valamint a szívünk egészségéhez nélkülözhetetlen kálium) is található benne. A legfontosabb mégis a padlizsán vízhajtó, görcsoldó, és gyulladáscsökkentő hatása, ezért fogyasztása különösen ajánlott cukorbetegeknek, reumásoknak, máj- és vesebetegeknek. A padlizsánt persze leginkább az íze és változatos felhasználhatósága miatt érdemes kipróbálnod. Most bemutatjuk a három legjobb egészségvédő padlizsános receptet!

1. Padlizsános kenegető

Hozzávalók
1 nagyobb vagy 2 kisebb padlizsán
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 nagy doboz tejföl
2 evőkanál majonéz
néhány csepp olívaolaj
só, bors
citromlé

0022024_1.jpg ()

Elkészítés
A padlizsánt vágd kisebb darabokra, tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süsd addig, amíg megpuhul. Amíg a padlizsán sül, pirítsd meg olívaolajon a hagymát. Az elkészült padlizsánról szedd le a héját, majd tedd egy keverőtálba! Add hozzá a dinsztelt hagymát, a tört fokhagymát, majd ízlés szerint sózd és borsozd! A pasztához keverd hozzá a tejfölt és a majonézt is, majd hagyd az egészet állni egy darabig. Ha pikánsabb, különlegesebb ízekre vágysz, akkor az elkészült padlizsánkrémhez tegyél néhány csepp citromlevet is!
Tippünk: Bármilyen hihetetlen is, padlizsánkrémnek legalább annyiféle változata létezik, mint a töltött káposztának vagy a zserbónak. Ha egy finom uzsonnára, vagy könnyű vacsorára vágysz, bátran készítsd el ezt a kenegetőt! Ne aggódj, mert az édeskés íze miatt általában a gyerekek is szívesen megeszik!

2. Zöldségekkel rakott padlizsán

Hozzávalók
2 nagyobb padlizsán
2 nagy fej vöröshagyma
4 zöldpaprika
4 közepes paradicsom
10 dkg rizs
10 dkg reszelt sajt
4 gerezd fokhagyma
3 evőkanál liszt
olívaolaj
só, fekete bors

Elkészítés
A padlizsánt mosd meg, és vágd ujjnyi vastag karikákra! Hogy a keserű levét kieressze, sózd be alaposan, majd hagyd állni 15 percig! Eközben mosd meg és darabold fel a paprikát és a paradicsomot, a rizst pedig öblítsd le, majd készítsd el a szokásos módon! A besózott padlizsánkarikákat mosd le, majd itasd fel róluk a vizet egy papírtörlővel. Forgasd meg a karikákat egy kis lisztben, majd süsd át őket felforrósított olívaolajon! Ha ez megvan, készítsd el az öntetet a tejfölből, zúzott fokhagymából és egy kis olívaolajból, majd ízesítsd az egészet egy kis sóval és borssal! Egy tepsibe vagy hőállóedénybe csepegtess egy kis olajat, majd rétegezd a hozzávalókat: a padlizsánra kerüljön a rizs, a paprika, a paradicsom, erre a tejfölös öntet. A rétegelést addig folytasd, amíg a hozzávalók el nem fogynak, a rakottas tetejére pedig reszelt sajtot és fátyolnyi zsemlemorzsát szórj! A padlizsánt körülbelül 25 percig süsd – a végén szedd le róla a fedőt, hogy a tetején a sajt is megpiruljon!
Tippünk: Ha szereted egytálételeket, de már unod a rakott krumplit, akkor bátran próbáld ki ezt a padlizsános ínyencséget! A rakott padlizsánból ráadásul még akkor is ehetsz, ha vegetáriánus vagy, hiszen – bár finom és laktató – egy falatnyi hús sincs benne!

3. Paradicsomos- padlizsános penne

Hozzávalók
2 közepes padlizsán
1 doboz hámozott paradicsom
30 dkg csiperke (vagy más aprógomba)
1 kis fej hagyma
2-4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
10 dkg ricotta vagy parmezán
néhány rozmaring- és bazsalikomlevél
30 dkg penne
Elkészítés
Ha igazi tésztafaló vagy, de a milánói, a bolognai és a carbonara szószokat már unod egy kicsit, próbáld ki a padlizsános pennét! A padlizsánt hámozd meg, sózd be, majd hagyd állni egy negyedóráig (akár az előző receptben)! A gombát mosd meg és aprítsd fel eközben. A pihentetés után a padlizsánt öblítsd le, felforrósított olívaolajban süsd aranybarnára, vagy akár egy kicsit sötétebbre is! A hagymát és a fokhagymát dinszteld meg, dobd rá a gombát, majd a darabolt paradicsomot is. Ízesítsd az egészet sóval, borssal, rozmaringgal és bazsalikommal, és főzd a szószt körülbelül húsz-huszonöt percig, amíg jól besűrűsödik! A tésztát közben főzd ki, majd szűrd le, és keverd össze a szósszal. Tálaláskor ízlés szerint adagold hozzá a sült padlizsánt, a tetejét pedig sajttal vagy ricottával szórd meg!
Tippünk: Bár az eredeti recept szerint a padlizsános pennéhez a ricotta (egy olasz túróféleség) illik, te bátran ízesítheted parmezánnal vagy másféle sajttal is!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X