Főoldal > DIÉTA > Toplistás ételek, amelyekkel meghosszabbíthatod az életed

Toplistás ételek, amelyekkel meghosszabbíthatod az életed

babegészségételgyümölcshaljoghurt
0

Írta:

Tartasz a nőket fenyegető betegségektől? Szeretnéd csökkenteni a mellrák, a hormonális problémák és a keringési zavarok kockázatát? Szeretnél egészségesebben étkezni, de nincs pénzed az egzotikus és különleges reformcsemegékre? Nem kell mélyen a pénztárcádba nyúlnod, ha egészséges és kímélő finomságokra vágysz. Most bemutatjuk azt a négy ételt, ami a legfontosabb a nők számára! 1. Joghurt – […]



Tartasz a nőket fenyegető betegségektől? Szeretnéd csökkenteni a mellrák, a hormonális problémák és a keringési zavarok kockázatát? Szeretnél egészségesebben étkezni, de nincs pénzed az egzotikus és különleges reformcsemegékre? Nem kell mélyen a pénztárcádba nyúlnod, ha egészséges és kímélő finomságokra vágysz. Most bemutatjuk azt a négy ételt, ami a legfontosabb a nők számára!

1. Joghurt – az egészséges emésztés őre

Egészséges és finom reggelit ennél, vagy egy könnyű uzsonnára vágysz? A joghurt az a csemege, amit a nap bármely időpontjában lelkiismeret-furdalás nélkül elfogyaszthatsz, hiszen az energiatartalma 100 kcal alatt van, a benne található élő joghurtkultúra miatt pedig kifejezetten egészséges is!
Mi ellen véd?
A probiotikumok segítenek megőrizni a belek egészségét, így csökken a gyulladások kialakulásának kockázata is. A joghurt immunerősítő hatásánál fogva a rákos megbetegedések ellen is véd – egyes kutatások szerint csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát is.
Tippünk:
Fontos, hogy csak jó minőségű joghurtot vásárolj, az agyonpasztörizált, cukrozott változatokból ugyanis hiányoznak a jótékony probiotikumok! Ha mindenképpen édesebb ízekre vágysz, akkor inkább te magad szórj a joghurtba friss vagy fagyasztott gyümölcsöt!

0020794_1.jpg ()

2. Lazac, szardínia, makréla – olajos hallal a depresszió ellen

Igazi ínyenc vagy, a halételeket pedig különösen szereted? Ha igen, akkor időnként egyél olajos halakat is! A lazac, a szardínia és a makréla tele vannak a sejtek felépítésében nélkülözhetetlen szerepet játszó omega-3 zsírsavakkal – márpedig ezeket az ún. esszenciális zsírsavakat a szervezetünk magától nem tudja előállítani!
Mi ellen véd?
Aki hajlamos a depresszióra, annak mindenképpen érdemes sok olajos halat ennie, de az omega-3 zsírsavak fogyasztása az Alzheimer-kór és a szív- és érrendszeri betegségek (pl. magas vérnyomás, agyvérzés, szívroham) kialakulásának kockázatát is csökkenti.
Tippünk:
Ha a halat nem szereted, egyél minél több diót és mogyorót, a salátáidat pedig lenmagolajjal ízesítsd, hiszen ezek az ételek is rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaznak!

3. Bab, borsó, lencse – a nemi hormonok szabályozói

Mivel csak „nehéz” babos ételeket ismersz, úgy gondolod, hogy a hüvelyesek nem is igazán egészségesek? Pedig nagy hiba lenne ezeket az ételeket mellőzni az étrendedből! A bab, a borsó és a lencse minimális zsírt, ugyanakkor rengeteg fehérjét és rostot tartalmaz – így kimondottan tápláló és egészséges fogásokat készíthetsz belőlük!
Mi ellen véd?
A hüvelyesek serkentik az emésztést, és segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket is. A hormonproblémákkal vagy a menopauza tüneteivel küzdő nőknek érdemes minél több babot, borsót és lencsét fogyasztaniuk, a hüvelyesek ugyanis a női nemi hormonok stabilizálásában is segítenek!
Tippünk:
Ha nem akarsz olyan nehéz babos ételeket fogyasztani, mint a bableves vagy a sólet, akkor készíts hagymás vagy mexikói babsalátát!

4. Áfonya, eper, málna – a kismamák egészségéért

Tavasszal alig várod már, hogy megjelenjen a piacokon az eper, hideg télin estéken pedig egy forró fekete áfonya-teával melegedsz át? Jól teszed, ha sok bogyós gyümölcsöt fogyasztasz, ezekben a finomságokban ugyanis rengeteg vitamin és rákmegelőző hatású antioxidáns van!
Mi ellen véd?
Az antioxidáns hatású vegyületek megkötik a szabad gyököket, ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is. A bogyós gyümölcsök emellett tele vannak C-vitaminnal és folsavval is – ez utóbbi pedig nélkülözhetetlen a kismamáknak és azoknak, akik babát szeretnének. 
Tippünk:
Ha a tavaszi-nyári gyümölcsök ízét később is élvezni akarod, akkor az epret, a málnát és az áfonyát is bátran tedd a mélyhűtőbe, és később használd fel sütemények és turmixok ízesítésére is!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X