Főoldal > DIÉTA > Dobj le néhány kilót – 4 bajnok cukkinis recept

Dobj le néhány kilót – 4 bajnok cukkinis recept

cukkinidiétafogyókúra
0

Írta:

Külföldön már régóta szívesen és gyakran fogyasztott zöldségféle a cukkini. Szerencsére népszerűsége hazánkban is töretlenül nő. Ezt a sokoldalú zöldséget igen változatos formában készítheted el, sőt a fiatal, zsenge cukkinit akár héjával is fogyaszthatod. Készíthetsz belőle levest, grillezheted, vagy salátaként, illetve feltétként is felhasználhatod. Nem kell igazi konyhaművésznek lenni ahhoz sem, ha töltött vagy rakott […]

Külföldön már régóta szívesen és gyakran fogyasztott zöldségféle a cukkini. Szerencsére népszerűsége hazánkban is töretlenül nő. Ezt a sokoldalú zöldséget igen változatos formában készítheted el, sőt a fiatal, zsenge cukkinit akár héjával is fogyaszthatod. Készíthetsz belőle levest, grillezheted, vagy salátaként, illetve feltétként is felhasználhatod. Nem kell igazi konyhaművésznek lenni ahhoz sem, ha töltött vagy rakott cukkinira vágysz. A zsenge cukkiniból akár salátát is könnyűszerrel varázsolhatsz a konyhaasztalra. A cukkini főszezonja júniustól októberig tart, de ma már szerencsére a piacokon egész évben beszerezhető. A cukkini formája leginkább az uborkára hasonlít, de a tökfélékkel is számos hasonlóságot mutat. Gazdag A-, B1-, B2- és C vitaminban és folsavban. Energiaértéke csekély (32 kcal/100 g), így rendkívül népszerű a fogyni vágyók körében

Íme a 3 legjobb cukkinis recept – szerintünk.

1. Cukkini leves – hűsítő a kánikulában

Hozzávalók:
3-4 db zsenge cukkini
1-2 db burgonya
1 db vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
menta levél
2-3 dl natúr joghurt

fehér bors
1,5 -2 liter víz

Elkészítés:
A burgonyát hámozd meg és kockázd fel. A vöröshagymát és fokhagymát vágd össze apróra. A cukkinit mosd meg és karikázd fel. A vízbe tedd bele a burgonyát, a hagymákat, szórd meg sóval és borssal, majd főzd 5-8 percig. Utána add hozzá a cukkinit, amit addig főzz, amíg a zöldség puha nem lesz. Ha kész, tedd bele a mentaleveleket és a joghurtot, majd turmixold össze. Ha elkészült a leves, hűtsd le – hidegen tálald.

0020416_1.jpg ()

2. Cukkini saláta – a saláták koronázatlan királya

Hozzávalók:
3-4 db zsenge cukkini
3-5 db paradicsom
1 db citrom
1 evőkanál olíva olaj
0,5-1dl balzsamecet

fehérbors
10 dkg olajbogyó
1 db lilahagyma
menta levelek

Elkészítés:
A zöldségeket alaposan mosd meg, majd a cukkinit, a lilahagymát és a paradicsomokat vágd fel karikákra. A hozzávalókat tedd bele egy nagy tálba, öntsd rájuk az olívaolajat, a balzsamecetet, add hozzá a citrom kifacsart levét és a mentalevelet. Ízlés szerint szórd meg sóval és borssal.

3. Cukkinis tésztasaláta - nem csak vegetáriánusoknak 

Hozzávalók:
25 – 30 dkg főzőtészta
3-4 db cukkini
2 dl főzőtejszín
3-4 db paradicsom
0,1 dl balzsamecet
kevés olívaolaj

fehérbors

Elkészítés:
Főzd meg a tésztát sós vízben. Utána szűrd le, majd egy tálban keverd hozzá az ecetet és az olívaolajat. A cukkinit nagy lyukú reszelőn reszeld le, enyhén sózd be, majd add hozzá a feldarabolt paradicsomot. Az olívaolajon párold meg a cukkinit és a paradicsomot, majd öntsd hozzá a főzőtejszínt, és lassú tűzön kavard pár percig. A tejszínes-cukkinit add a tésztához és keverd össze.  

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X