Főoldal > DIÉTA > 4 vendégmarasztaló dinnyés finomság

4 vendégmarasztaló dinnyés finomság

desszertdinnyeételfinomsággörögdinnyeitalnyársalátasárgadinnye
0

Írta:

Nyaranta csak a legnagyobb önuralommal tudod megtartóztatni magad a lángostól, sörtől és a fagyitól? Még szerencse, hogy létezik egy nyári csemege, amit lelkiismeretfurdalás nélkül fogyaszthatsz: a dinnye. A görögdinnye tíz dekagrammja mindössze 29 kcalt tartalmaz, magas víztartalmának (kb. 90 %) köszönhetően pedig tisztító és emésztésserkentő hatással is bír. Ha a jégbehűtött dinnyeszeletekből már sokat ettél, akkor […]

Nyaranta csak a legnagyobb önuralommal tudod megtartóztatni magad a lángostól, sörtől és a fagyitól? Még szerencse, hogy létezik egy nyári csemege, amit lelkiismeretfurdalás nélkül fogyaszthatsz: a dinnye. A görögdinnye tíz dekagrammja mindössze 29 kcalt tartalmaz, magas víztartalmának (kb. 90 %) köszönhetően pedig tisztító és emésztésserkentő hatással is bír. Ha a jégbehűtött dinnyeszeletekből már sokat ettél, akkor próbáld ki a különleges dinnyés receptjeink valamelyikét!

1. Hűsítő sárgadinnyekoktél

Hozzávalók
1 sárgadinnye (kb. 1, 5 kg-os)
1 alma
2 zöldcitrom leve
4 cl cukorszirup
2-3 dl narancs- répa- vagy citromlé (vagy ezek keveréke)
néhány jégkocka
Hogyan készítsd?
Hámozd meg a dinnyét és az almát is, majd kockázd fel a gyümölcshúst! Néhány sárgadinnye szeletet tegyél félre a díszítéshez, a többit pedig turmixold össze! A dinnyepéphez add hozzá az almadarabokat, a lime levét majd a cukorszirupot, és keverd addig, míg teljesen egynemű nem lesz! Az elkészült turmixot adagold négy pohárba, majd öntsd fel a gyümölcslével (ha teheted, ezt is frissen facsard), dobáld bele a jégkockákat, és díszítsd a megmaradt sárgadinnyével!
Miért fogyaszd?
A sárgadinnye tele van béta-karotinnal – ez az anyag segít a rákmegelőzésben és a szem egészséges működéséhez is elengedhetetlenül fontos. Ha a cukorszirupot folyékony édesítőszerrel helyettesíted, akkor a koktél még a legszigorúbb diétás étrendbe is beilleszthető, tíz dekagramm sárgadinnyében ugyanis mindössze 39 kcal van!

2. Pikáns dinnyesaláta rákkal

Hozzávalók
30 dkg görögdinnye
30 dkg sárgadinnye
30 dkg mirelit koktélrák
1 fej saláta (fejes vagy jégsaláta)
2, 5 dl olívaolaj
2 citrom leve
1 evőkanál petrezselyem durvára vágva
1 csipet só és fehér bors
Hogyan készítsd?
A rákokat vedd ki a fagyasztóból, és hagyd őket szobahőmérsékleten felengedni. A dinnyék húsát vágd ki a héjukból, darabold fel, majd magozd ki őket. Készíts páclevet egy deci olívaolajból, citromléből, petrezselyemből, sóból és borsból, majd dobáld bele a dinnyekockákat! Ezután takard le az edényt, és tedd az egészet egy félórára a hűtőbe. Amíg a dinnyék „pihennek”, mosd meg és darabold fel a salátát! A rákokról lecsepegett vizet itasd fel, majd a maradék másfél deci olívaolajban pirítsd meg őket! A dinnyét vedd ki a hűtőből, és ha a rákok már eléggé kihűltek, keverd össze a két hozzávalót! A salátát rendezd el egy tálba, borítsd rá a rákos-dinnyés keveréket, majd locsold meg az egészet a megmaradt páclével!
Miért fogyaszd?
Alacsony kalóriatartalma ellenére ez a saláta nagyon finom és laktató. Tálald előételként vagy akár a főfogások mellé is – hidd el, a grillpartikon és a családi összejöveteleken is nagy sikert aratsz majd vele!

0019894_1.jpg ()

3. Jeges dinnyesörbet

Hozzávalók

12 dl összetört görögdinnyebél
4 dl cukor
4 dl tejszín
fél citrom leve
néhány mentalevél
jégkockák
Hogyan készítsd?
Szedd ki néhány szelet görögdinnye belsejét, távolítsd el a magokat, és törj össze az előírt mennyiségnek megfelelő gyümölcshúst. A pépet dobd a turmixgépbe, majd add hozzá a citromlevet és a cukrot is! A kész sörbetet oszd egyenlő részekre, egyenként öntsd le tejszínnel, majd tedd be az egészet a hűtőbe! Tálaláskor mentalevelekkel díszítsd, és néhány jégkockát is tegyél bele!
Miért fogyaszd?
A sok cukornak és tejszínnek köszönhetően a dinnyesörbet nem kimondottan diétás desszert, a benne lévő gyümölcs miatt azonban a fagyinál vagy a jégkrémnél sokkal egészségesebb. A meleg napokon a fagylaltot inkább ezzel helyettesítsd!

4. Fetás-dinnyés csipegetnivaló

Hozzávalók
20 dkg görögdinnye felkockázva
20 dkg fetasajt
frissen őrölt fekete bors
4 evőkanál olívaolaj
néhány apró kis bazsalikomlevél
fogpiszkálók
Hogyan készítsd?
Hámozd ki a dinnyebelet, piszkáld ki a magokat, majd kockázd fel a gyümölcsöt körülbelül kétcentis, minél szabályosabb darabokra! A fetasajt sós levét csöpögtesd le, majd szeleteld fel úgy, hogy a mérete igazodjon a dinnyeszeletekéhez. A dinnyét és a fetát húzd fel a fogpiszkálókra, majd rendezd el őket egy tálon. A falatkákat végül szórd a frissen őrölt borssal és az apró bazsalikomlevelekkel, majd locsold le az egészet olívaolajjal!
Miért fogyaszd?
Pofonegyszerű és villámgyors csipegetnivaló, amit lelkiismeretfurdalás nélkül fogyaszthatsz, ha a hőségben egy kicsit megéheztél. Mivel a fetasajt juhtejből készült, ez az édes-sós finomság még a laktózérzékenyek számára sem tiltott! 

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X