Főoldal > DIÉTA > Pörgesd fel! – Természetes anyagcsere-javító tippek

Pörgesd fel! – Természetes anyagcsere-javító tippek

anyagcsereemésztés
0

Írta:

Képzeld el, hogy megeszel egy finom, egészséges ebédet: például natúr csirkemellet egy nagy adag friss, vitamindús salátával. A szervezet az ételben lévő tápanyagokat az emésztőenzimek segítségével lebontja, ebben a megváltozott formában beépíti a sejtekbe, egy részét energiaként elraktározza, a fölösleget pedig a kiválasztó rendszeren keresztül széklet vagy vizelet formájában eltávolítja. Ez a bonyolult folyamat a […]

Képzeld el, hogy megeszel egy finom, egészséges ebédet: például natúr csirkemellet egy nagy adag friss, vitamindús salátával. A szervezet az ételben lévő tápanyagokat az emésztőenzimek segítségével lebontja, ebben a megváltozott formában beépíti a sejtekbe, egy részét energiaként elraktározza, a fölösleget pedig a kiválasztó rendszeren keresztül széklet vagy vizelet formájában eltávolítja. Ez a bonyolult folyamat a metabolizmus vagy más néven az anyagcsere.

Az energiafelhasználás sebessége

Az alapanyagcsere a nyugalmi állapotban (ébren, fekvő helyzetben) mért energiafelhasználásunk (BMR – basal metabolic rate) sebességét jelenti. Egy nőnek kb. 1400-1600, míg egy férfinak kb. 1600-1800 kalóriára van szüksége ahhoz, hogy ebben a nyugalmi helyzetben a szervezet alapvető élettani folyamatait – a szervek működését, a légzést, a testhőmérsékletet – fenn tudja tartani. Bizonyos tényezők, mint például a fizikai aktivitás vagy a pajzsmirigy túlműködése fokozhatja az alapanyagcserét, míg a pajzsmirigy alulműködése csökkentheti. Ez utóbbi esetben a bélműködés is lassúbb lehet, de a hízás oka ilyenkor nem a pajzsmirigy alulműködése, hanem az, hogy a sejtek kevesebb energiát használnak fel.

Ha valami nem jól működik…

A kiegyensúlyozott anyagcseréhez elengedhetetlen a tápanyagok (zsírok, fehérjék, szénhidrátok) megfelelő anyagcseréje. Ha ez nem működik rendesen, különböző zavarok jelentkezhetnek a szervezetben. Lássuk, melyek ezek:
– A fehérje-anyagcsere zavarai: Egy jól összeállított étrenddel elegendő fehérjéhez jut a szervezet, de ahhoz, hogy a bevitt fehérje hasznosulni tudjon, bonyolult biokémiai folyamatokon kell keresztülmennie. Ha ebben a folyamatban zavar támad, számos betegség alakulhat ki.
Figyelmeztető tünetek: A fehérjehiány következtében ödéma és vérszegénység jelentkezhet, és romolhat a szervezet védekezőképessége.
– A szénhidrát-anyagcsere zavarai: A szénhidrát-anyagcserét elsősorban a hasnyálmirigy hormonjai szabályozzák. Ezek a hormonok gondoskodnak arról is, hogy a vércukorszint normális, azaz 4,5-7 mmol/l legyen. Ha nincs elég inzulin a vérben, akkor a szervezet nem képes feldolgozni a cukrokat, és kóros mértékben megemelkedik a vér cukorszintje. De történhet az ellenkezője is: ha túl sok inzulin van a vérben, akkor kórosan lecsökken a vércukorszint. Az egyensúly felbomlása diabéteszhez vagy cukorintoleranciához vezethet.
Figyelmeztető tünetek: A magas vércukorszint jele lehet a fokozott vizeletürítés és a gyakori szomjúságérzet.
– A zsíranyagcsere-zavarai: A két legjellemzőbb betegség a hiperkoleszterinémia és a hipertrigliceridémia. Mindkettőre jellemző a vér koleszterin koncentrációjának és triglicerid szintjének nagymértékű növekedése, ami fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. A zsíranyagcserével küzdőknek kerülniük kell a zsírsavakban és koleszterinben gazdag élelmiszerek fogyasztását (ilyenek például a zsíros húsok, a zsíros tejtermékek és édességek).
Figyelmeztető tünetek: Kóros testsúlygyarapodás, jóindulatú elváltozások a bőr felszínén, lép- és májnagyobbodás, koleszterin-lerakódás a szemhéjakon.

Hogyan javíthatod az anyagcseréd?

1. Egyél naponta ötször keveset!

Törekedj a napi ötszöri étkezésre, ám soha ne edd túl magad! Ha a szervezeted azt érzékeli, hogy mindig rendelkezésére áll felhasználható energia, gyors ütemben fogja feldolgozni a működéséhez szükséges tápanyagokat, és nem kezd el zsírt raktározni. Indítsd a napot egy energia-és rostdús reggelivel: fogyassz teljes kiőrlésű pékárut, vitaminban gazdag banánturmixot és bármilyen idénygyümölcsöt, ezek javítják az emésztést, és ellátják a szervezetedet energiával.

2. Próbáld ki az ájurvédikus masszázst!

Az olajjal és gyógynövényekkel végzett ájurvédikus masszázs a csakrákon keresztül harmonizálja az energiaszintedet. A kezelés javítja a nyirokkeringést, segíti a méreganyagok kiürülését, szépíti a bőrt, oldja a stressz okozta blokkokat, de jó tesz lelki-idegrendszeri panaszok, valamint izommerevség esetén is. A masszázsnak kulcsszerepe lehet a test anyagcseréjének helyreállításában.

A témáról bővebben a Wellness magazin júliusi számában olvashatsz!

A hashajtás nem megoldás!
„Sokan azt gondolják, hogy hashajtó szerekkel, gyógyszerekkel vagy teákkal fokozható az anyagcsere – mondja szakértőnk, Tihanyi András dietetikus. – A tévhittel ellentétben a hashajtás közvetlenül nem befolyásolja a szervezet anyagcseréjét, ezek a készítmények ugyanis csak a salakanyagok kiürítésébe, és nem a tápanyagok elégetésébe vagy a szervezet felépítő-lebontó folyamataiba avatkoznak bele drasztikusan. Testünk energiafelhasználásának kíméletes fokozása fűszerekkel (például pirospaprikával) vagy zöld tea mértékletes kortyolgatásával érhető el. A túlzásba vitt vizelethajtás és hashajtás nem eredményez tényleges fogyást, az elektrolit-háztartás esetleges felborulása miatt azonban akár életveszélyes is lehet.”

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X