Főoldal > DIÉTA > Mínusz két kiló négy hét alatt! – Tartós fogyás megreformált Testkontroll-diétával

Mínusz két kiló négy hét alatt! – Tartós fogyás megreformált Testkontroll-diétával

diétafogyókúratestkontroll
0

Írta: and

Neked ajánlott… … ha megkedvelted a tápanyagok szétválasztásán alapuló 90 napos étrendet… ha lassú, de tartós eredményre vágysz – ezzel a diétával heti 0,5-1 kilót adhatsz le, ez az ütemezés az egészségedet sem károsítja … ha nem szeretnél lemondani a szénhidrátokról A diéta alapelve:Az eredeti Testkontroll diéta népszerűsége és hiányosságai adták az ötletet arra, hogy […]

Neked ajánlott…

… ha megkedvelted a tápanyagok szétválasztásán alapuló 90 napos étrendet
… ha lassú, de tartós eredményre vágysz – ezzel a diétával heti 0,5-1 kilót adhatsz le, ez az ütemezés az egészségedet sem károsítja
… ha nem szeretnél lemondani a szénhidrátokról

A diéta alapelve:

Az eredeti Testkontroll diéta népszerűsége és hiányosságai adták az ötletet arra, hogy megreformáljuk a némileg elavult módszert. Az új diéta kialakításakor megtartottuk azokat a részeket, amelyek miatt sokan kedvelik ezt a módszert, megváltoztattuk azokat az elemeket, amelyek csökkentették a fogyás biztonságát, és beépítettünk néhány, a szervezeted salaktalanítását és zsírégetést is elősegítő módszert. Az eredeti Testkontroll-diétát Harvey és Marilyn Diamond fejlesztette ki. Az étrend alapelve, hogy a nap folyamán délelőtt lehetőleg csak friss gyümölcsöket szabad enni, majd 12.00 óra után állati eredetű illetve nagy szénhidráttartalmú növényi élelmiszerek – így a gabonából készült ételek – is fogyaszthatók, de ezek is csak külön étkezések keretében, zöldségekkel kiegészítve. Az eredeti módszer nem javasolja a tej és tejtermékek, húsok, halak fogyasztását, a folyadék pótlására pedig a friss gyümölcs- és zöldségleveket és a desztillált vizet javasolják. Az ötletgazdák a diéta tartós követését ajánlják. A cél nem kifejezetten a fogyás, hanem az általuk egészségesnek tartott étrend kialakítása – a kilók leadása csak „mellékhatás”.
Sajnos a szétválasztás módszere tudományosan nem igazolt, és ronthatja számos fontos tápanyag felszívódását. Így például az étrendünkben – ha nem áll fenn tejfehérje-allergia vagy tejcukor-érzékenység – a tej és tejtermékek fontos kalcium, D-vitamin és fehérje források lehetnek. A húsok és halak gazdagok vasban, fehérjében és B12-vitaminban, így ezek elhagyása, vagy mennyiségük csökkentése is ártalmas lehet. A desztillált víz fogyasztása pedig kifejezetten károsíthatja az egészségedet és fokozhatja a különböző betegségek és hiányállapot kialakulásának kockázatát – ezért ennek a népszerű módszernek a megreformálása kifejezetten indokolt volt.

A Testkontroll-diéta módosított változata

0019632_1.jpg ()

Az ebédre és vacsorára fogyasztható és társítható élelmiszerek listája megegyezik az eredeti módszerben szereplő ételekkel. A Testkontroll-diéta és a megreformált változat között a legnagyobb különbség az, hogy az utóbbi étrend gazdag tápanyagokban, változatosabb és könnyebben követhető. Az ebéd a vacsorával adott esetben felcserélhető. A fogások mellé a délelőtt kivételével minden esetben fogyasztható zöldség is.

  • Délelőtt fogyassz gyümölcsöt és gyümölcsleveket! Azért, hogy kivédd az ezután jelentkező farkaséhséget és gyomorsavtermelést, reggelire és tízóraira ihatsz zsírszegény tejet és ehetsz tejterméket is. Rágcsálhatsz aszalt gyümölcsöt is, – de mivel ezek koncentráltabban tartalmaznak energiát, és az előállítás során sok vizet és vitamint veszítenek – lehetőség szerint nagy mennyiségben kerüld a fogyasztásukat.
  • Az ebéd zöldségből vagy gabonából és más nagy szénhidráttartalmú nyersanyagból készült étel is lehet, de utóbbi csak külön étkezések keretében, zöldségekkel kiegészítve.
  • A vacsorát lehetőleg este 8-ig fogyaszd el. A menüdben szerepeljenek a magasabb fehérjetartalmú élelmiszerek zöldségekkel kiegészítve. Nem engedélyezett a korlátlan hús- és tejtermék-fogyasztás, ez ugyanis nem segíti elő a zsírleadást. Javasolt vacsora: egy szelet hús, hal, tojás, zsírszegény tej- és tejtermék (pl.: zsírszegényen elkészített körözött, félzsíros és sovány túró, sovány sajtok), virsli, felvágott, sovány sonka – olyan mennyiségben, ahogyan azt egy normál étkezés mellett egy átlagos ember elfogyasztaná. 
  • A bőséges folyadékfogyasztás a salakanyagok fokozott ürítésén túl elősegítheti a tömeg megtartását illetve a fogyást is, ezért fogyassz naponta minimum 2-3 l alkoholmentes folyadékot! Javasolt naponta 2-3 csésze illatos és antioxidáns hatású anyagokban gazdag zöld vagy fekete teát is beépíteni az étrendbe, ezzel fokozhatod a szervezet anyagcseréjét, energiafelhasználását.
  • Koffeintartalmú italokat mértékkel tartalmazhat az étrended.
  • A zsírégetést mozgás mellett elősegítheti a magas C-vitain tartalmú citromlé és a csipke tea fogyasztása is. Kortyolgass különböző gyümölcs teákat és zöld teát is.
  • A tejtermékek fogyasztása az eredeti étrenddel szemben az európai ember számára nagyon fontos, ezért (ha nincs tejfehérje-allergiád vagy tejcukor-intoleranciád) naponta fogyassz kalciumban és D-vitaminban gazdag sovány tejet és tejtermékeket!
  • Az alkoholnak magas az energiatartalma, így az alkoholos italok megnehezítik a fogyást, de az egészséges étrendbe napi 1-2 dl bor fogyasztása belefér.
  • Fogyaszthatsz teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret és tésztát is, mert gazdagok rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban.
  • A cukrot mérsékelt mennyiségű barna cukorral, vagy ami még egészségesebb, ellenőrzött helyről származó mézzel helyettesítheted.
  • Főzéshez használj növényi olajokat, pl. hidegen sajtolt magolajat, lenmagolajat, de a salátákat extra szűz olívaolajjal is készítheted.
  • Az energiabevitel miatt javasolt lehet – orvossal, dietetikussal konzultálva - egy komplex multivitamin- és ásványianyag-készítmény szedése is – naponta. 

Mire figyelj?

  • Betegségek esetén kérd ki szakember (orvos, dietetikus) tanácsát.
  • Háziorvosod vagy dietetikusod folyamatosan felügyelje az egészségi állapotodat.
  • Add meg a módját az evésnek! Ne siess, ne kapkodj, élvezd a körülötted lévők társaságát!
  • Kerüld a mesterséges édesítőszerrel készült „light” édességeket, helyettük fogyassz aszalt gyümölcsöket.
  • Próbálj meg változatosan, négyóránként és kis mennyiségeket enni!
  • Fogyassz minél több ásványvizet, teát, gyümölcsteát, mert ezzel is változatosabb és követhetőbb lesz a testtömeg-csökkentő étrend!
  • Mozogj rendszeresen! A mozgás még hatékonyabbá teszi a módszert.

Értékelés a szakember szemével:

Előnyök:

  • A Testkontroll-diéta előnye a zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségű fogyasztása és népszerűsítése.
  • A tej- és tejtermékek fogyasztása biztonságosabbá és kímélőbbé teszi az étrendet – ezek a kímélő módosítások az emésztőrendszerre is jó hatással vannak.

Hátrányok:

  • Az étrend eredeti formájának követése illetve helytelen kivitelezése, vagy az ajánlottnál hosszabb ideig tartó, esetleg szigorúbb alkalmazása hiányállapotok kialakulásához vezethet és egészségkárosodást okozhat.
  • Nincs tudományos alapja az étrendnek.
  • Ha kihagyod a tejet és a tejtermékeket az étrendből, gyorsabb ütemű lesz a fogyás, de feltehetően nem viszel be a szervezetbe elegendő kalciumot.

Ne feledd:
Tartós eredményt csak az étrend és az életmód megváltoztatásával érhetsz el. A pár hónapig alkalmazott tehermentesítő jellegű étrend után fokozatosan, egy-két hét alatt vezesd be a szétválasztás nélkül készült ételeket a táplálkozásodba és próbáld ki a Wellness- vagy Mediterrán-étrendet. A kalóriaszámoláshoz kérj tanácsot dietetikusainktól.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X